Foto: ISISPACE

De European Space Agency (ESA) heeft groen licht gegeven voor de realisatie van de Nederlandse TANGO satellieten met ISISPACE als hoofdaannemer. TANGO meet de uitstoot van broeikasgassen aan de bron door onder andere energiecentrales, kolenmijnen, stortplaatsen en fabrieken. Zijn Nederlandse voorganger TROPOMI monitort al sinds 2017 wereldwijd het broeikasgas methaan en kan ongeveer 5% van de emissiebronnen in kaart brengen. Zijn opvolger TANGO zal in staat zijn om bronnen te monitoren die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 75% van de wereldwijde uitstoot van methaan.

Bovendien meet TANGO de uitstoot van CO2, het gas dat verantwoordelijk is voor de grootste uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. De satellieten worden ontwikkeld door een Nederlands consortium bestaande uit ISISPACE, TNO, SRON en KNMI. Naar verwachting zal TANGO begin 2027 klaar zijn voor lancering.

Ten dienste van de wetenschap

ISISPACE is verantwoordelijk voor de algehele uitvoering van de missie, de ontwikkeling van de satellietplatforms en zal de dagelijkse operaties van de missie uitvoeren. Jeroen Rotteveel, CEO van ISISPACE: "Met TANGO gaat ons bedrijf wetenschappelijke gegevens leveren als een dienst aan ESA met behulp van Nederlandse instrumentatie op onze kleine satellieten. Met deze space-as-a-service oplossing die ons erfgoed in kleine satellieten combineert met de uitstekende staat van dienst in Nederland op het gebied van klimaatmonitoring vanuit de ruimte, kan ons team een substantiële bijdrage leveren aan de wereldwijde klimaatuitdaging met een specifiek monitoringsysteem."

Nederland heeft al zo'n 40 jaar een wereldwijd leidende positie op het gebied van klimaatmonitoring vanuit de ruimte. TANGO bewijst dit eens te meer. De satellietmissie kan inzoomen op plekken die door andere satellieten als 'interessant' zijn aangemerkt, een soort vergrootglas. TANGO meet vervolgens de exacte uitstoot. "TANGO meet broeikasgassen op de schaal van een huizenblok, waardoor we elk jaar de uitstoot van tienduizend bronnen zoals energiecentrales en fabrieken kunnen bepalen. Ik zie dit als een belangrijke bijdrage van Nederland aan een eerlijke en duurzame toekomst van onze aarde", aldus Jochen Landgraf van SRON, dat samen met het KNMI verantwoordelijk is voor het wetenschappelijk beheer van TANGO.

De nauwkeurige emissiegegevens die TANGO levert, helpen overheden, wetenschappers en bedrijven om de gerapporteerde emissies te verifiëren. Hierdoor kunnen ze controleren of de klimaat- en milieuregelgeving van energiecentrales, olie- en gasinstallaties en stortplaatsen wordt nageleefd en kunnen ze gerichte maatregelen nemen om de uitstoot te verminderen. Momenteel is er vaak een groot verschil tussen voorspelde en werkelijke emissies. Dat bleek bijvoorbeeld toen TROPOMI in 2021 vaststelde dat de uitstoot van Australische kolenmijnen vele malen hoger was dan verwacht. Anton Leemhuis, directeur aardobservatie bij TNO: "Wij willen bijdragen aan transparante en eerlijke verificatie van broeikasgasemissies op bronniveau. Door het ontwerpen en bouwen van de meetinstrumenten die in TANGO vliegen en door het maken van een emissieatlas maken we dit mogelijk. Hiermee zetten we de volgende stap naar onafhankelijke emissie monitoring."

TANGO's scherpe blik

TANGO (Twin Anthropogenic Greenhouse gas Observers) bestaat uit twee satellieten die in tandem vliegen. Het wordt een uniek Europees meetsysteem dat de uitstoot van methaan, kooldioxide en stikstofdioxide voor individuele industriële installaties zal bepalen. Dit gebeurt met een ruimtelijke resolutie van ongeveer 300m x 300m. Het is mogelijk om de satellieten meerdere keren per week rechtstreeks op gedetecteerde bronnen van broeikasgasemissies te richten om deze nauwkeurig te meten. Hierdoor kunnen ook trends zoals geografische verspreiding, variaties in emissies en het effect van beperkende maatregelen worden bepaald. Pepijn Veefkind (KNMI, co-wetenschappelijk leider van de TANGO-missie): "Met deze missie brengen we de uitstoot van broeikasgassen in kaart en maken we zichtbaar wat onzichtbaar is. We gaan een nieuw tijdperk in waarin niet alleen op grote schaal gemeten wordt, maar waarin ook duidelijk wordt wie het doet en dat is belangrijk in de wereldwijde uitdaging om broeikasgassen sterk terug te dringen."

Bron: ISISPACE

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1903

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Raymond Smith Dugan ontdekt de planetoïde 511 Davida. Dit is een grote C-type planetoïde in het buitenste deel van de planetoïdengordel tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter met een onregelmatige vorm dat een gemiddelde diameter heeft van ongeveer 290 kilometer. Davida is een van de weinige planetoïden waarbij de vorm bepaald is door directe waarnemingen vanaf de Aarde. Uit deze waarnemingen blijkt dat op het oppervlak van de planetoïde een 150 kilometer grote depressie voorkomt. Wellicht is dit een enorme krater vergelijkbaar met de krater op het oppervlak van planetoïde (253) Mathilde.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

74%

Sociale netwerken