Een interdisciplinair internationaal onderzoeksteam heeft onlangs ontdekt dat een enorme anomalie diep in het binnenste van de aarde een overblijfsel kan zijn van de botsing ongeveer 4,5 miljard jaar geleden waarbij de maan werd gevormd. Dit onderzoek biedt niet alleen belangrijke nieuwe inzichten in de interne structuur van de aarde, maar ook in haar evolutie op lange termijn en de vorming van het binnenste zonnestelsel.
Tijdens een ceremonie in de Nederlandse Ambassadeursresidentie in Washington op woensdag 1 november 2023, werd Nederland het 31e land dat de Artemis-akkoorden ondertekende. NASA Administrator Bill Nelson nam deel aan de ondertekeningsceremonie voor het Amerikaanse ruimtevaartagentschap, en Netherlands Space Office (NSO) directeur Harm van de Wetering tekende namens Nederland. Door dit akkoord te ondertekenen, geven landen hun steun aan de Verenigde Staten door onder andere de strijd aan te gaan tegen ruimteafval, hulp te bieden wanneer iemand in nood zou zijn of potentiële conflicten te voorkomen.
NASA's Juno-missie heeft minerale zouten en organische verbindingen waargenomen op het oppervlak van Jupiters maan Ganymedes. De gegevens voor deze ontdekking werden verzameld door de Jovian InfraRed Auroral Mapper (JIRAM) spectrometer aan boord van het ruimtevaartuig tijdens een korte flyby van de ijzige maan. De bevindingen, die wetenschappers kunnen helpen om de oorsprong van Ganymedes en de samenstelling van zijn diepe oceaan beter te begrijpen, werden op 30 oktober gepubliceerd in het tijdschrift Nature Astronomy.
Blue Origin heeft een levensgroot model onthuld van zijn aankomende maanlander, Blue Moon Mark 1 (MK1), waarmee een belangrijke stap is gezet in zijn plannen om vrachtvervoer naar het maanoppervlak mogelijk te maken. Blue Origin toonde afgelopen vrijdag een demonstratiemodel van de Blue Moon Mark 1, waarmee het publiek en de ruimtevaartwereld voor het eerst een levensechte glimp konden opvangen van de toekomstige maanlander. Deze ontwikkeling is cruciaal voor NASA's Artemis-programma, dat als doel heeft om mensen terug te brengen naar de maan en een duurzame menselijke aanwezigheid daar te vestigen tegen het einde van het decennium.
Het Space Weather Prediction Center (SWPC) van het Amerikaanse meteorologisch agentschap NOAA heeft een herziene voorspelling uitgegeven voor de zonneactiviteit tijdens zonnecyclus 25. De conclusie is dat de zonneactiviteit sneller zal toenemen en op een hoger niveau zal pieken dan een panel van experts in december 2019 eerst had voorspeld. Volgens de bijgewerkte voorspelling zal zonnecyclus 25 nu pieken tussen januari en oktober van 2024, met een maximaal zonnevlekkengetal tussen 137 en 173. De voorspelling markeert het debuut van SWPC's experimentele Updated Solar Cycle Prediction Product op de Space Weather Prediction Testbed website.
In de nacht van woensdag 25 op donderdag 26 oktober 2023 (Belgische tijd) heeft China drie 'taikonauten' gelanceerd richting het Chinese Tiangong ruimtestation. De drie Chinese ruimtevaarders werden met hun Shenzhou 17 ruimtevaartuig in een baan om de aarde gebracht met behulp van een CZ-2F raket die gelanceerd werd vanop het Jiuquan Satellite Launch Center dat zich in de afgelegen Gobiewoestijn bevindt. Zoals gepland maakte de Shenzhou 17 zich 6,5 uur na de lancering vast aan het Tiangong ruimtestation waarna de drie Chinese ruimtevaarders kunnen beginnen aan hun zes maanden lange ruimtemissie.
De afgelopen 20 jaar hoefde de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) zich niet af te vragen hoe haar satellieten en ruimtevaartuigen in de ruimte zouden geraken aangezien Europa beschikte over de krachtige Ariane 5 raket. Dit betrouwbare lanceermiddel is afgelopen zomer met pensioen gegaan en zijn opvolger, de Ariane 6, is nog niet klaar. Hierdoor heeft Europa geen andere keuze dan op zoek te gaan naar alternatieven en is men uitgekomen bij het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX.
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Axiom Space kondigde onlangs meer details aan over het baanbrekende wetenschappelijke onderzoek en de technologische demonstraties die gepland zijn voor de komende commerciële Axiom Missie 3 (Ax-3) naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). De Ax-3 bemanningsleden zullen hun naties vertegenwoordigen en wetenschappelijke experimenten en demonstraties uitvoeren in een lage baan om de aarde (LEO) die van groot nationaal belang zijn. Deze commerciële bemande ruimtevlucht zal in totaal twee weken duren en bestaat uit een bemanning van vier ruimtevaarders afkomstig uit de Verenigde Staten, Italië, Turkije en Zweden. De lancering van de Ax-3 missie is voorzien voor januari 2024.
Door kleine maankristallen te analyseren die in 1972 door Apollo 17-astronauten werden verzameld, hebben onderzoekers de leeftijd van de maan op aarde herberekend. Hoewel eerdere schattingen de Maan op 4,425 miljard jaar oud schatten, ontdekte het nieuwe onderzoek dat de Maan in werkelijkheid 4,46 miljard jaar oud is. Dit is dus 40 miljoen jaar ouder dan eerder werd gedacht. Het onderzoek werd geleid door onderzoekers van het Field Museum en de Universiteit van Glasgow en werd mogelijk gemaakt door de atom-probe tomografie faciliteit van de Northwestern University, die de leeftijd van het oudste kristal in het monster "vastlegde".
Het Indiase ruimtevaartagentschap ISRO gaat in de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 oktober (Belgische tijd) een belangrijke test uitvoeren met zijn nieuwe Gaganyaan ruimtecapsule. Tijdens deze Test Vehicle Abort Mission-1 (TV-D1) zal het zogeheten 'abort system' getest worden op grote hoogte waarmee ruimtevaarders zich in hun capsule kunnen losmaken van de raket indien er zich een ernstig probleem zou voordoen tijdens de lancering. Met behulp van kleine stuwraketten moet de Gaganyaan ruimtecapsule zich loskoppelen van de draagraket waarna de capsule veilig moet terugkeren naar de aarde en landen op zee. Deze belangrijke test hier LIVE te volgen!
Een Amerikaanse Redstone-Sparta raket brengt vanop de Woomera lanceerbasis in Australië de eerste Australische satelliet genaamd WRESAT in de ruimte. Deze kleine kunstmaan had een gewicht van 45 kilogram en werd ontwikkeld om nieuwe technologieën te testen. WRESAT brandt na een succesvolle missie op 10 januari 1968 op in de atmosfeer van de Aarde. Dankzij deze geslaagde missie wordt Australië de zevende natie ter wereld dat een satelliet in een baan om de Aarde heeft.
Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.