Op zoek naar een degelijk werkend lanceersysteem? Misschien kan je wel een lanceersysteem maken met behulp van wat onderdelen van de tuinslang. In dit artikel gaan we een lanceerplatform maken met een Gardena koppeling.

Benodigdheden

  • 2 houten platen met afmetingen 240x140x8 mm
  • 2 houten platen met afmetingen 140x140x10mm
  • 2 houten platen met afmetingen 140x50x8mm
  • 1 ijzeren plaatje met afmetingen 70x100mm(ongeveer)
  • 1 gardena tuinslangkoppeling + kraanaansluiting
  • 1 fietsventiel
  • 1 koppelstuk om het fietsventiel met de pomp of compressor te verbinden

Uitvoering

  • aanpassen van de gardena tuinslangkoppeling

--
Foto 1: De te gebruiken onderdelen van Gardena

We beginnen met de "schroefdop" los te schroeven van het koppelstuk van het linkse Gardena onderdeel (Foto 1), Hierna verwijderen we alle uitstekende klemmen die we daarin zien zodat we onderstaand resultaat bekomen:

-
Foto 2: De klemmen zijn verwijderd

Nu de klemmen verwijderd zijn gaan we het fietsventiel in het middenste gaatje duwen:

-
Foto 3: Het fietsventiel gemonteerd op de Gardena koppeling

  • Het maken van het houten lanceerplatform.

We nemen eerst een plaat met afmetingen 240x140x8mm, in het midden van de plank boren we een gat met een diameter van 35mm.

-
Foto 4: De plank met het voorziene gat

We draaien nu de plaat om zodat we eenvoudig het ijzeren plaatje kunnen bevestigen. Dit is nodig omdat we het oranje gedeelte van de gardena koppeling nog op en neer moeten kunnen bewegen. Dus moet het gat in de plank groter zijn dan de gardena koppeling, maar aangezien de gardena koppeling anders dwars door de plaat valt, bevestigen we een ijzeren plaatje aan de onderkant van de houten plaat en daarin maken we ook een gat die iets kleiner is dan het gat in de plaat.
De grote van dat gat in het plaatje mag maximum drie millimeter kleiner zijn dan de diameter van de ringel zoals te zien is op onderstaande foto:

-
Foto 5: detail van de Gardena koppeling met ringel

Hierna vijzen we dat ijzeren plaatje zodanig vast aan de onderkant van de plaat dat de 2 gaten overeen komen:

--
Foto 6 & 7: Bovenaanzicht en onderaanzicht van de verbinding metalen en houten plaat

We nemen nu de tweede houten plaat met dezelfde afmetingen (240x140x8 mm), daar boren we terug in het midden van de plaat een zo groot mogelijk gat. Dit dient groot genoeg genomen te worden om eenvoudig aan de Gardena koppeling te kunnen met de pomp. Op onderstaande foto kunt u dit gat zien, nadat deze al werd bevestigd (zie verder).

-
Foto 8: Het gat in de tweede plank

Nu gaan we over tot het bevestigen van alles. We nemen eerst de twee grote planken die we zopas hebben gemaakt (240x140x8 mm) en daarna de 2 kleinste plaatjes met afmetingen van 140x50x8 mm. Het is de bedoeling dat de 2 kleinste plaatjes tussen de twee grote komen zoals op onderstaande foto te zien is, we bevestigen deze met enkele nagels of schroeven en eventueel wat houtlijm.

-
Foto 9: Bevestiging van de platen

We hebben nu nog twee planken over met afmeting 140 x140x10 mm, deze dienen als poten en worden aan de zijkant van de constructie bevestigt.

--
Foto 10 & 11: De afgewerkte houten constructie

  • Het bevestigen van de gardena koppeling aan het lanceerplatform.

Nu het platform af is kunnen we de gardena koppeling aansluiten. We nemen de gardena koppeling met de fietsventiel in en duwen het door het gat in het lanceerplatform als de 2 gaten mooi overeen komen en als ze goed geboord zijn zou de gardena koppeling zo moeten passen dat de schroefdraad mooi te zien is onderaan het lanceerplatform

-
Foto 12: De samengestelde constructie
(Foto 3 en 6 vormen dit samen)

We gaan nu het platform omdraaien en vullen we de openingen op met waterbestendige silicone (foto 13). We vullen alles eerst op tot dat alles mooi gevuld is met silicone dan nemen we een sluitring en duwen die over de fietsventiel (foto 14). Hierna schroeven we de schroefdop half op en vullen we weer met silicone (foto 15). Als laatste schroeven we de schroefdop helemaal vast en vegen we de overtollige silicone weg (foto 16).

----
Foto 13 - 16: het vastmaken van de Gardena koppeling aan het lanceerplatform

  • het aanpassen van de kraanaansluiting

Het laatste dat we nog moeten doen is de kraanaansluiting aanpassen. Doordat de schroefdraad van een petfles en de schroefdraad van de kraanaansluiting niet met elkaar overeen komen moeten we dit aanpassen.

--
Foto 17 & 18: Het afzagen van het onderste gedeelte van de kraanaansluiting

We beginnen met de kraanaansluiting, daarvan doen we volledige onderste gedeelte van weg en nemen we een schroefdop van een fles en maken daar een gat in.

-
Foto 19: De schroefdop met opening

Als laatste steken we de bewerkte kraanaansluiting in de schroefdop vullen deze terug op met waterdichte silicone.
(Opgelet: vul niet teveel op zodat de schroefdraad vrij blijft en voor je opvult met silicone kijk eerst of het geheel in de gardena koppeling klikt). Als alternatief kan je ook de schroefdraad van de fles even in kokend heet water houden en vervolgens de gardena koppeling rechtstreeks, en volledig sluitend, er op draaien. Het warme plastic van de fles vormt dan een nieuwe schroefdraad waarop de gardena koppeling vastzit.

-
Foto 20: De afgewerkte lanceerdop voor op de fles

Dit gebeurde vandaag in 1820

Het gebeurde toen

In het Verenigd Koninkrijk wordt de Astronomical Society of London opgericht dat in 1831 haar naam veranderde in Royal Astronomical Society (RAS). Vandaag de dag is deze organisatie de Britse tak van de Internationale Astronomische Unie en lid van de Science Council. De eerste president van het genootschap was William Herschel en later werden ook nog bekende Britse astronomen als John Couch Adams, William Lassell en Frank Dyson president van de RAS. De organisatie telt inmiddels ongeveer 3 000 leden waarvan een derde buiten het Verenigd Koninkrijk woont en maandelijks wordt er een bijeenkomst georganiseerd waarbij centrale onderwerpen van astronomie en geofysica worden behandeld. Foto: RAS

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken