Het gebeurde toen... - Categorie: Belangrijke personen

1473

woensdag 10 februari

Het gebeurde toenIn de Poolse stad Thorn wordt Nicolaas Copernicus geboren. Deze bekende wiskundige en astronoom formuleerde een heliocentrisch model van het universum waarbij hij de Zon en niet de Aarde in het centrum plaatste. Enkele jaren voor zijn dood, in 1530, publiceerde Copernicus zijn manuscript 'De revolutionibus orbium coelestium' (over de omlopen van de hemellichamen) wat algemeen wordt beschouwd als een grote gebeurtenis in de wetenschapsgeschiedenis. Hiermee begon de Copernicaanse revolutie en droeg het bijzonder veel bij aan de wetenschappelijke revolutie.

1543

maandag 14 mei

Het gebeurde toenOverlijden van Nicolaas Copernicus. Deze wiskundige en astronoom wordt beschouwd als de grondlegger van de heliocentrische theorie. Deze theorie stelt dat de Zon in het midden van het zonnestelsel staat en dat de planeten er omheen draaien, dit in tegenstelling tot het destijds gebruikelijke geocentrische wereldbeeld waarbij de Aarde werd geacht het centrum van het heelal te vormen.

1546

zaterdag 4 december

Het gebeurde toenIn het Deense Scania wordt Tycho Brahe geboren. Tycho Brahe ontdekte in 1572 een nieuwe heldere ster in het sterrenbeeld Cassiopeia. Hij beschreef deze vreemde gebeurtenis in zijn boek De Stella Nova waardoor hij door deze ontdekking beroemd werd in heel Europa. In 1577 observeerde Tycho Brahe een komeet en aan de hand van parallaxmetingen kwam hij erachter dat het verschijnsel verder weg was dan de Maan. Dit was toen in tegenspraak met de heersende opvatting die ooit geformuleerd werd door Aristoteles.

1609

zondag 26 juli

Het gebeurde toenDe Britse astronoom en wiskundige Thomas Harriot richt als eerste een telescoop op de Maan, slechts vier maanden voor Galileo Galilei. Harriot was ook de eerste persoon die een tekening maakte van de Maan aan de hand van waarnemingen met een telescoop. In december 1610 observeerde Harriot ook zonnevlekken.

1625

vrijdag 7 maart

Het gebeurde toenIn het Duitse Augsburg overlijdt Johann Bayer. Hij was een advocaat met een grote passie voor sterrenkunde en publiceerde in 1603 de sterrenatlas 'Uranometria Omnium Asterismorum' die gebaseerd was op waarnemingen van Tycho Brahe. De Uranometria wordt aanzien als de eerste moderne sterrenatlas. In zijn sterrenatlas werd ook het systeem geïntroduceerd om de sterren per sterrenbeeld in aflopende helderheid met de letters van het Griekse alfabet aan te duiden. Deze manier van aanduiden die vandaag de dag bekent staat als de 'Bayer-aanduiding' is nu nog steeds de meest gebruikte voor heldere sterren.

1629

zaterdag 14 april

Het gebeurde toenIn Den Haag wordt Christiaan Huygens geboren. Gedurende zijn leven zal deze vooraanstaande natuur- en sterrenkudige ondermeer de Saturnusmaan Titan ontdekken en is hij de eerste die Saturnus ziet als een planeet met daarrond ringen. In de wiskunde was hij een pionier op vlak van kansrekening en een wegbereider van de differentiaal- en integraalrekening. Naar Christiaan Huygens werd onder andere een planetoïde, een krater op Mars, een berg op de Maan en een ruimtesonde genoemd.

1642

donderdag 25 december

Het gebeurde toenIn het Britse Woolsthorpe-by-Colsterworth wordt Isaac Newton geboren. Deze natuurkundige, wiskundige en sterrenkundige werd vooral bekend omwille van zijn hoofdwerk Philosophiae Naturalis Principia Mathematica uit 1687 waarin hij ondermeer de zwaartekracht en de drie wetten van Newton beschrijft. Hierdoor wordt Newton aanzien als de grondlegger van de klassieke mechanica. Daarnaast vond hij ook de Newtontelescoop uit en ontdekte hij op wiskundig vlak ondermeer de differentiaalrekening. Foto: Godfrey Kneller

1687

dinsdag 28 januari

Het gebeurde toenOverlijden van de Pools-Duitse astronoom Johannes Hevelius. Hij publiceerde in 1647 het resultaat van zijn vier jaar durende cartografisch onderzoek van de Maan onder de titel 'Selenographia sive Lunae Descriptio'. Hierbij ontdekte hij ook de zogeheten 'libratie' (langzame schommeling) van de Maan. Tijdens zijn cartografisch werk van de sterrenhemel introduceerde Hevelius ook een aantal sterrenbeelden die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn zoals de sterrenbeelden 'Jachthonden' en 'Sextant'.

1713

woensdag 15 maart

Het gebeurde toenIn het Franse dorpje Rumigny wordt Nicolas Louis de Lacaille geboren. Nadat hij in 1739 hoogleraar werd aan het Collège Mazarin kreeg hij er in 1746 een eigen sterrenwacht. Hij stelde vanuit Zuid-Afrika de eerste bruikbare stercatalogus voor de zuidelijke hemel op (Coelum australe stelliferum) en stelde net als Charles Messier ook een catalogus op voor nevelachtige objecten die voor kometen konden aanzien worden. In tegenstelling tot de lijst van Messier raakte de catalogus van Nicolas Louis de Lacaille in onbruik. Foto: Melle Le Jeuneux

1719

zondag 31 december

Het gebeurde toenSterfdag van de Britse astronoom John Flamsteed. Hij is bekend voor de oprichting van de sterrenwacht te Greenwich en de introductie van zijn eigen Flamsteed-systeem voor het benoemen van sterren. Het systeem van John Flamsteed wordt nog steeds in hemelatlassen gebruikt als een van de eenvoudigste en transparantste manieren om sterren een naam te geven. Naar deze Britse astronoom werd ook een planetoïde (4987 Flamsteed) en een krater op de Maan (Flamsteed) genoemd. Foto: Hulton Archive/Getty Images

1727

donderdag 20 maart

Het gebeurde toenIn Kensington (Londen) overlijdt de Engelse natuurkundige, astronoom en wiskundige Isaac Newton. Newton beschreef ondermeer in zijn hoofdwerk 'Philosophiae Naturalis Principia Mathematica' de zwaartekracht en de drie wetten van Newton waardoor hij de grondlegger werd van de klassieke mechanica. Daarnaast vond Isaac Newton ook de Newtontelescoop uit en ontwikkelde hij een theorie over kleuren, gebaseerd op het prisma, dat van wit licht een zichtbaar spectrum maakt.

1730

maandag 26 juni

Het gebeurde toenIn de Franse gemeente Badonviller wordt Charles Messier geboren. Messier was een Franse astronoom die een bekende catalogus van 110 verre objecten zoals sterrenhopen, nevels en gaswolken heeft opgesteld. De Messierobjecten zijn vandaag de dag zeer geliefde deep-sky objecten onder amateur-astronomen en astrofotografen.

1765

vrijdag 17 mei

Het gebeurde toenOverlijden van de Franse wiskundige, astronoom en geofysicus Alexis-Claude Clairaut. In 1743 publiceerde hij zijn verhandeling 'Théorie de la figure de la terre' waarin hij de stelling van Clairaut poneerde. Met deze stelling beweerde hij dat de zwaartekracht op punten aan het oppervlak van een roterende ellipsoïde in verband staat met de compressie en de middelpuntvliedende kracht op de evenaar.

1784

zaterdag 4 september

Het gebeurde toenSterfdag van de Franse astronoom César-François Cassini de Thury. Hij was de kleinzoon van Giovanni Domenico Cassini en was net als zijn vader, Jean-Dominique Cassini, een tijd lang directeur van de Parijse sterrenwacht waar hij ondermeer het werk van zijn vader voortzette.

1786

donderdag 20 april

Het gebeurde toenOverlijden van de Britse amateur-astronoom John Goodricke. Hij is vooral bekend geworden om zijn waarnemingen van de veranderlijke ster Algol. Zo suggereerde Goodricke dat Algol is wat we nu kennen als een dubbelster. Van verschillende sterren was al bekend dat ze varieerden in magnitude maar Goodricke was de eerste die aan een mechanisme dacht om dit te verklaren.

Dit gebeurde vandaag in 1820

Het gebeurde toen

In het Verenigd Koninkrijk wordt de Astronomical Society of London opgericht dat in 1831 haar naam veranderde in Royal Astronomical Society (RAS). Vandaag de dag is deze organisatie de Britse tak van de Internationale Astronomische Unie en lid van de Science Council. De eerste president van het genootschap was William Herschel en later werden ook nog bekende Britse astronomen als John Couch Adams, William Lassell en Frank Dyson president van de RAS. De organisatie telt inmiddels ongeveer 3 000 leden waarvan een derde buiten het Verenigd Koninkrijk woont en maandelijks wordt er een bijeenkomst georganiseerd waarbij centrale onderwerpen van astronomie en geofysica worden behandeld. Foto: RAS

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken