Cover 'Comets: 101 Facts & Trivia'

In het voorwoord haalt de auteur enkele voorbeelden aan van kometen in oude geschriften en gedichten zoals het oud-Griekse Ilias en de werken van William Shakespeare. Het boek werd ingedeeld in zeven hoofdstukken teneinde ietwat structuur te creëren in de 101 trivia en weetjes over kometen, de vuile sneeuwbal fossielen van ons zonnestelsel.

Lezers worden ondergedompeld in allerlei weetjes over kometen; bijgeloof, kometen en wijnjaren, kometen in kunstvoorwerpen (tapijt Bayeux, Adoratie van de Magi), eerste komeet ontdekt met een telescoop, ontdekt door een vrouw, helderste kometen, staatshoofden met een fascinatie voor kometen, Edgar Wilson prijs, uitzonderlijke kometen, ruimtevaart & kometen, etc... Er is een hoofdstuk gewijd aan de naamgeving van kometen door de Internationale Astronomische Unie. In het hoofdstuk personalities komen we heel wat te weten over de ontdekkers van kometen en de appendix geeft een impressie hoe hedendaagse astronomen zoals Robert McNaught in Australië te werk gaan om kometen op te sporen en te observeren. Het mooi geïllustreerde boek sluit af met een woordenlijst, index en interessante weblinks voor verdere referentie.

Philip Corneille

Philip Corneille

Sterrenkunde redacteur.Fellow van de British Interplanetary Society (BIS).Fellow of the Royal Astronomical Society (RAS).

Dit gebeurde vandaag in 1845

Het gebeurde toen

Op het kasteel Birr Castle, nabij het Ierse Parsonstown, wordt de historische 1,8 meter telescoop voor het eerst naar de sterren gericht. Deze reflectortelescoop, die de onofficiële naam 'Leviathan of Parsonstown' draagt, werd gebouwd en gebruikt door de Ierse Edelman en amateur-astronoom William Parsons (ook gekend als 'Lord Rosse') die dit observatorium ondermeer gebruikte bij de ontdekking van een spiraalstructuur in melkwegstelsels. Tot de bouw van de Hooker-telescoop in 1917 was de 'Rosse six-foot telescope' de grootste telescoop op Aarde. Na de dood van William Parsons werd deze telescoop ook door John Louis Emil Dreyer gebruikt voor het opstellen van zijn 'New General Catalogue of Nebulae and Clusters of Stars' (NGC catalogus).

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken