De Zon gezien door een telescope met zonnefilter
Foto: Sky & Telescope

Je wil graag de Zon waarnemen? Je wil kijken naar de zonnevlekken? Je wil kijken naar een Mercuriusovergang of Venusovergang? Dan is dit artikel ongetwijfeld iets voor jou! In dit artikel wordt namenlijk uitgelegd hoe je op een goedkope manier een zonnefilter kan maken voor je telescoop.

Benodigdheden:

- Baader Astrosolar® zonnefilterfolie (te koop bij Eureka Shop).
- Karton.
- Lijm.
- Tape die aan beide zijden kleeft.


Benodigdheden

Opgelet! Zorg ervoor dat de folie glad is en vrij van plooien. Elke plooi, vouw of spankracht die op de folie wordt uitgeoefend, kan leiden tot ernstige schade aan de ogen en optische toestellen!

Lees ook de veiligheidsmaatregelen onderaan!

Wanneer de folie gebruikt wordt, zal deze dezelfde kwaliteit geven als de gepolijste glasplaten (Verwar de glasplaten niet met gewone ruiten. Dit glas is zodanig gepolijst dat het meeste zonlicht tegengehouden wordt.).
De folie filtert het zonlicht voor zo'n 92 tot 94%.

Eerste stap: het maken van de cilinder

De cilinder hebben we nodig om later bovenaan op de telescoop te schuiven. Natuurlijk moeten we rekening houden met de diameter van uw telescoop. We snijden stroken karton van elk zo'n 5-6 cm breedte en de lengte iets langer dan de omtrek van je telescoop. Als je dit gedaan hebt, gaan we een strook karton rond onze telescoop draaien (niet hard aanspannen, je moet het er later wel terug op krijgen!), de uiteinden kleven we aan elkaar door middel van wat lijm. Nu kleef je de volgende laag karton er op, dit totdat je een stevige dikte bekomt van ongeveer 4-5mm, vergeet niet dat de cilinder nog op je telescoop moet passen! Nu de cilinder af is, kunnen we de filtercel maken.

TIP! Voor kleine kijkers kan je als cilinder een buis voor posters gebruiken, snij daar dan een stuk af van ongeveer 6cm.

Tweede stap: De Filtercel

Snij 2 ringen uit karton van elk zo'n 1-2mm dik. De buitenste diameter van de eerste ring moet dezelfde diameter hebben als die van de cilinder. De andere cirkel, de binnenste diameter, moet exact corresponderen met de actuele opening van uw telescoop. Enkele milimeter minder kan de kwaliteit verhogen, dit door de verzonken hoeken te verbergen op het geïmporteerde objectief.

Wanneer deze beide ringen af zijn, moeten ze worden voorzien van kleine stukjes tape die aan de beide zijden kleeft. Nu komt het moeilijkste stuk: hoe krijgen we nu die folie erop zonder deze te kreuken of te scheuren. De folie mag geen krassen vertonen, daarom gaan we een papieren zakdoekje op een tafel leggen. Tape het zakdoekje vast zodat het niet meer beweegt en het voldoende aangespannen is. Leg nu een stuk folie op het zakdoekje (snij dus eerst uit het vel folie een vierkant uit dat de grootte van de ringen benadert). Tape de film niet vast, maar leg het gewoon op het zakdoekje. Neem nu de eerste kartonnen ring en breng het recht aan op de folie totdat elk stukje tape in contact komt met de folie. Draai het nu om en kleef de andere cirkel er op. De folie zou nu gevrijwaard moeten zijn van kreuken en krassen.

Als laatste kleef je de cilinder op de filtercel (kleef het wel op de goede zijde, dus op de cirkel met de kleinste binnendiameter)

Veiligheidsmaatregelen bij ELKE zonnewaarneming:

  1. Bij elke zonnewaarneming, moet je de filters controleren. Indien nodig kun je het vasttapen zodat het niet kan verschuiven. Gebruik NOOIT de filter op het oculair, enkel op het objectief, anders kan het immens heet worden voor uw telescoop en kunnen bepaalde delen smelten, het is ook zeer slecht voor de ogen.
  2. Als je een binoculair gebruikt, bescherm dan beide objectieven met een filter. Zorg er ook voor dat de zoeker van je telescoop goed afgedekt is, dit ofwel met folie of met de stofkap erop. Onbeschermd zicht door de zoeker zal dezelfde catastrofale effecten hebben voor uw ogen als voor de telescoop zelf!
  3. Een filter gemaakt van deze folie is relatief bestand tegen breken in vergelijking met een glasfilter. Alhoewel men moet opletten voor scherpe voorwerpen.
  4. Leg wel de nadruk op de belangrijke veiligheidsvoorschriften aan diegene die met u waarnemen, vooral kinderen. Het verwijderen van de filter kan grote gevolgen hebben voor de telescoop, en als er dan een kind door de telescoop kijkt, kan dit permanente schade veroorzaken aan de ogen. Bij deze waarnemingen moet je geen grappen uithalen, daarvoor ben je bij het verkeerde adres! Laat ook nooit de telescoop buiten overdag, je apparatuur kan hieronder lijden.
Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2000

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta II raket brengt vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Earth Observing-1 aardobservatiesatelliet in de ruimte. Deze satelliet maakte deel uit van NASA's New Millennium Program en kon dankzij het Advanced Land Imager instrument het aardoppervlak observeren in negen verschillende golflengtes. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken