Sterrenbeelden aan de sterrenhemel.
Foto: Babak Tafresh

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele licthjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het kleine en minder bekende sterrenbeeld Kameleon (Chamaeleon).

Algemeen

Dit sterrenbeeld is een van de kleinste sterrenbeelden en valt dus daarom niet meteen op. In grootte is Chamaeleon het 79ste sterrenbeeld. Het situeert zich dicht bij de zuidelijke hemelpool nabij het sterrenbeeld Octans en is hierdoor vanaf de breedte van de Benelux niet waar te nemen. Dit sterrenbeeld werd door Johann Bayer in de 17de eeuw opgenomen in zijn sterrenatlas Uranometria op basis van beschrijvingen van de vroege zeevaarders Pieter Dircksz Keyser en Frederik de Houtman.

Waar vind ik Chamaeleon aan de sterrenhemel?

Chamaeleon

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Musca
  • Carina
  • Volans
  • Mensa
  • Octans
  • Apus

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Het sterrenbeeld Kameleon bestaat uit vier heldere sterren. Terwijl Alpha Chamaeleontis een helderheid heeft van magnitude 4,1 heeft de ster Beta Chamaeleontis een helderheid die varieert tussen magnitude 4,2 en 4,3. Delta-1 Chamaeleontis is dan weer een nauwe dubbelster die bestaat uit twee gelijkwaardige sterren die slechts 0,6 boogseconden van elkaar gescheiden zijn. Rond de ster CT Chamaeleontis hebben astronomen in februari 2005 een planeet ontdekt die de naam HD 63454 b draagt.

Welke andere objecten zijn er te vinden in Chamaeleon?

Het sterrenbeeld Kameleon bezit niet veel deep-sky objecten. De twee bekendste en meest noemenswaardige zijn de planetaire nevel NGC 3195 en de Eta Chamaeleon Cluster. NGC 3195 bevindt zich halverwege de de sterren δ en ζ Chamaeleontis en werd in 1835 ontdekt door John Herschel. Deze nevel heeft een visuele helderheid van magnitude 11,6 waardoor deze enkel goed zichtbaar is met grotere telescopen. Dit deep-sky object staat op een afstand van 5 500 lichtjaar van ons en is één van de meest heldere planetaire nevels aan de zuidelijke sterrenhemel. De open sterrenhoop 'Eta Chamaeleon Cluster' werd pas in 1999 ontdekt en bevindt zich om de ster Eta Chamaeleontis. Deze sterrenhoop bevindt zich op een afstand van 316 lichtjaar van de Aarde. Alles samen bestaat deze open sterrenhoop uit ongeveer twaalf jonge sterren die 8 miljoen jaar oud zijn.

De Eta Chamaeleon Cluster in het sterrenbeeld Kameleon - Foto: Palomar Observatory

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1970

Het gebeurde toen

Vanop de Jiuquan lanceerbasis wordt de eerste Chinese satelliet, genaamd Dong Fang Hong I, succesvol in een baan om de Aarde gebracht. Hierdoor werd China op dat moment het vijfde land ter wereld, na de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, Frankrijk en Japan, dat op eigen kracht een satelliet in de ruimte kon brengen. Deze eerste Chinese satelliet had een gewicht van 173 kilogram en werd ontwikkeld om satelliettechnologie uit te testen alsook om de atmosfeer te onderzoeken. Op 14 mei 1970 stopte de satelliet met het uitzenden van signalen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken