Sterrenbeelden aan de sterrenhemel.
Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele licthjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het minder bekende sterrenbeeld Kiel (Carina).

Algemeen

Carina is een sterrenbeeld dat je kan zien vanaf het zuidelijk halfrond en is een deel van het oude sterrenbeeld Argo Navis (het schip Argo). Het bevat de heldere ster Canopus, de tweede helderste ster aan de nachtelijke hemel, en de supermassieve ster η Carinae welke zich in de grote Eta Carinae nevel bevindt (NGC 3372).

Carina

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Vela
  • Puppis
  • Pictor
  • Volans
  • Chamaeleon
  • Musca
  • Centaurus

Welke andere objecten zijn er te vinden in Carina?

Het meest gekende object dat we in het sterrenbeeld Carina kunnen terugvinden, is NGC 3372, de zogeheten 'Eta Carinae nevel' of 'Carinanevel'. Deze diffuse nevel bevat de variabele ster Eta Carinae, één van de grootste sterren uit de Melkweg. De Carinanevel bevindt zich op een afstand van ongeveer 6 500 tot 10 000 lichtjaar van de Aarde en heeft een visuele helderheid van magnitude 1,0. De Eta Carinae-nevel werd in 1751-1752 ontdekt door de Franse astronoom Nicolas Lous de Lacaile en is één van de grootst bekende diffuse nevels die vier keer groter is dan de bekende Orion nevel en ook nog eens helderder is. Binnen de Carinanevel kunnen we twee kleinere nevels terugvinden, de Homunculus-nevel en de Sleutelgat-nevel (NGC 3372). De Sleutelgat-nevel is een kleine, diffuse nevel waarvan de middellijn ongeveer 7 lichtjaar bedraagt. In het sterrenbeeld Kiel vinden we ook de open sterrenhoop IC 2602 terug. Deze sterrenhoop wordt ook de 'Zuidelijke Pleiaden' genoemd is al mooi zichtbaar met het blote oog. De helderste sterren uit IC 2602 hebben een schijnbare helderheid van magnitude 1. Alles samen bevat deze open sterrenhoop maar liefst 10 sterren die helderder zijn dan magnitude 6. In totaal bestaan de Zuidelijke Pleiaden uit 60 sterren die zeer jong zijn en ongeveer 30 miljoen jaar zijn ontstaan. Een andere open sterrenhoop die we in het sterrenbeeld Kiel terugvinden, is NGC 3532. Deze sterrenhoop telt ongeveer 400 heldere witte sterren en bevindt zich op een afstand van ongeveer 1 320 lichtjaar van de Aarde. 

De prachtige Carinanevel in het sterrenbeeld Kiel - Foto: Harel Boren

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1996

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mars Pathfinder, met aan boord de kleine Marsrover Sojourner, wordt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida succesvol in de ruimte gebracht. Mars Pathfinder zal tijdens zijn missie de eerste robotwagen probleemloos tot op het oppervlak van de planeet Mars brengen. De lander zelf werd gebruikt als meetstation en stuurde de data afkomstig van de kleine Marsrover door naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken