Foto: Robert Gendler

NGC 3184, ook gekend als het 'Little Pinwheel Galaxy', is een zogeheten 'face-on' sterrenstelsel en bevindt zich in het sterrenbeeld Grote Beer (Ursa Major). Dit spiraalvormig sterrenstelsel staat op een afstand van ongeveer 45 miljoen lichtjaar van de Aarde. Ondanks zijn mooie vorm is dit deep-sky object niet echt bekend of populair doordat het een vrij lage oppervlaktehelderheid heeft. De helderheid van NGC 3184 bedraagt magnitude 10,4 terwijl je voor de twee armen al met magnitude 14 rekening moet houden. In de armen van dit spiraalstelsel werden ook H-II-gebieden ontdekt waarin stervorming plaatsvindt. De grootte van dit stelsel wordt geschat op 7,4 x 6,9 boogminuten. De diameter van dit spiraalvormig sterrenstelsel wordt geschat op 50 000 lichtjaar. Ondertussen werden in dit sterrenstelsel al zeven supernovae ontdekt. NGC 3184 bevat ook een hoge overvloed aan zware elementen. De blauwe kleur van de spiraalarmen komt voornamelijk van relatief weinig heldere jonge blauwe sterren. De heldere sterren die de armen accentueren, zijn ontstaan in enorme dichtheidsgolven die om het centrum cirkelen.

Geschiedenis

Dit prachtige sterrenstelsel werd op 18 maart 1787 ontdekt door de Duits-Britse astronoom William Herschel.

Waarnemen

Door de zwakke helderheid van dit sterrenstelsel neem je dit hemelobject best waar met een middelgrote tot grote telescoop. NGC 3184 kan één graad ten oosten van de ster Mu Ursae Majoris worden terugevonden.

Gegevens NGC 3184

Sterrenbeeld: Grote Beer (Ursa Major)
Andere benaming: Little Pinwheel Galaxy
Type: SA(s)b: II
NGC: NGC 3184
UGC: 5557
Rechte klimming: 10u18m17,0s
Declinatie: +41° 25' 28"
Helderheid: 10,4
Afstand: 45 miljoen lichtjaar
Schijnbare afmeting: 13,1' x 3,1'
Roodverschuiving: 843 km/sec

Canes VenaticiIllustratie: Sky & Telescope

NGC 3184
NGC 3184 - Foto: Rudy E. Kokich

NGC 3184
NGC 3184 - Tekening: Tom Corstjens

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2017

Het gebeurde toen

Op vrijdag 15 september 2017 heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA afscheid genomen van de succesvolle ruimtesonde Cassini. Tijdens de laatste fase van de missie vloog het onbemande ruimtevaartuig met een snelheid van ongeveer 120 000 kilometer per uur zo dicht langs de planeet Saturnus dat deze uit elkaar is gespat en de brokstukken vervolgens zijn gesmolten in de atmosfeer van de prachtige planeet. Hiermee kwam een eind aan meer dan twintig jaar onderzoek van Saturnus, zijn prachtig ringenstelsel en zijn vele tientallen manen. Alles samen legde Cassini bijna 8 miljard kilometer af en maakte dit onbemande ruimtevaartuig 300 omwentelingen om Saturnus. Gedurende zijn operationele bestaan stuurde Cassini maar liefst 453 000 foto's terug naar de Aarde en werd er 635 gigabytes aan data verzamelt. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken