Foto met lange belichtingstijd van de sterren rondom de zuidelijke hemelpool.
Foto: ESO/Iztok Bončina

Stel, u bevindt zich op het zuidelijk halfrond op een redelijke afstand van de evenaar en u wilt zich op de sterren oriënteren. Het eerste wat u dan moet doen, is de zuidelijke hemelpool bepalen, maar dat is niet zo evident aangezien er op het zuidelijk halfrond geen noordelijke hemelpool met Poolster zichtbaar is. In dit artikel zal u leren hoe u de zuidelijke hemelpool moet bepalen.

In het noordelijk halfrond gebruikt men het sterrenbeeld Grote Beer, waar men de buitenste sterren van de Steelpan 5 keer verlengt om vervolgens bij de Poolster uit te komen. De Poolster toont aan waar de noordelijke hemelpool en het noorden is. Alle sterren draaien rond de hemelpool, aangezien de beweging van de sterrenhemel veroorzaakt wordt door de aardrotatie en de noordelijke hemelpool op het verlengde van de aardas staat. Wanneer men de aardas in zuidelijke richting verlengt, komt men uit in de zuidelijke hemelpool, waar alle sterren in het zuidelijk halfrond om heen draaien. Omheen dit punt draaien alle sterren maar het wordt niet gemarkeerd door een (relatief) heldere ster. Aan de zuidelijke hemel fonkelt een helder, markant sterrenbeeld in de vorm van een kruis. Dit sterrenbeeld wordt het Zuiderkruis genoemd en wanneer men de lange as van het kruis verlengt, bekomt men een lijn die de zuidelijke hemelpool ongeveer snijdt. Om de exacte positie te bepalen van de hemelpool, neemt men de middelloodlijn (rechte loodrecht op een lijnstuk dat het lijnstuk in twee even grote delen verdeelt) op het lijnstuk gevormd door Alfa en Bèta Centauri. Het snijpunt van deze lijn en de lijn gevormd door het verlengde van de lange as van het Zuiderkruis zou moeten aangeven waar de zuidelijke hemelpool is. Interessant om te weten is dat de zuidelijke hemelpool min of meer een gelijkzijdige driehoek vormt met de heldere sterren Canopus in het sterrenbeeld Carina (Kiel) en Achernar in het sterrenbeeld Eridanus.

hemelpool

Joeri De Ro

Joeri De Ro

Medewerker van Spacepage en Poollicht.be.Redacteur sterrenkunde, hemelverschijnselen en ruimteweer

Dit gebeurde vandaag in 1807

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 4 Vesta. Dit is de op twee na grootste planetoïde in de hoofdring tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter en is tussen de 468 en 530 kilometer in diameter. Haar grootte en haar ongewoon heldere oppervlak maken van Vesta ook de helderste planetoïde. De vorm van Vesta is ongeveer bolvorming en het oppervlak en het oppervlak wordt gekenmerkt door een enorme krater met een diameter van 460 kilometer op de zuidpool. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken