Sakigake (MS-T5)

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Sakigake Sakigake

De Sakigake ruimtesonde was het eerste Japanse interplanetaire ruimtetuig. Dit 138 kilogram zware ruimtetuig werd op 7 januari 1985 in de ruimte gebracht en bracht op 11 maart 1986 een bezoek aan de komeet Halley. Sakigake was de voorloper van de Japanse Suisei missie en bezorgde Japanse wetenschappers en ingenieurs een hoop nieuwe informatie over interplanetaire ruimtemissies.

Deze kleine verkenner, die oorspronkelijk luisterde naar de naam 'MS-T5, had vooral de taak om de grenzen van het Japanse ruimteonderzoek te verleggen. Dankzij dit ruimtetuig werd Japan het derde land in de wereld, na de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, dat op eigen kracht op verkenning ging in ons zonnestelsel.

Halley Armada

De 'Halley Armada' is de algemene naam die gegeven wordt aan vijf ruimtetuigen die in 1986 de komeet Halley bestudeerden. Deze groep bestond uit één Europese komeetverkenner (Giotto), twee Frans-Russische ruimtesondes (Vega 1 & Vega 2) en twee Japanse ruimtesondes (Suisei & Sakigake). De Halley Armada zorgde voor een opvallend en nooit nog geëvenaard record in de ruimtevaart aangezien vijf kunstmanen in minder dan tien dagen tijd een bezoek brachten aan een komeet.

Sakigake ruimtetuig

Sakigake werd ontwikkeld en gebouwd door het Japanse Institute of Space and Astronautical Science in opdracht van het Japanse National Space Development Agency. Dit ruimtetuig werd in de eerste plaats ontwikkeld om Japanse wetenschappers, ingenieurs en technici meer te leren over interplanetaire ruimtemissies. Daarnaast had Sakigake ook een wetenschappelijke missie. Het cilindervormige ruimtetuig had een gewicht van 138 kilogram. Het ontwerp van Sakigake werd gebaseerd op dat van het Suisei ruimtetuig. In tegenstelling tot Suisei had Sakigake geen instrumenten aan boord waarmee men foto's of videobeelden kon maken. Het ruimtetuig werd voorzien van drie wetenschappelijke instrumenten waarmee wetenschappers meer wilden teweten komen over interplanetaire magnetische velden, de zonnewind en de straling afkomstig van de zon. Daarnaast beschikte Sakigake over lichte op hydrazine werkende raketmotoren voor baanmanoeuvres en sensoren voor oriëntatie.

Sakigake
De Sakigake ruimtesonde - Foto: NASA - JAXA

Lancering en vlucht

Japans eerste interplanetaire ruimtesonde werd op 7 januari 1985 in de ruimte gebracht door een Japanse M-3S-2 raket vanop de Kagoshima lanceerbasis. Iets meer dan drie maanden later bracht Sakigake een bezoek aan de beroemde komeet Halley die in 1986 langs de Aarde passeerde. Sakigake vloog op 6,99 miljoen kilometer langs de komeet en werd hierdoor het vierde ruimtetuig (na Giotto, Vega 1, Vega 2 en Suisei) dat een bezoek bracht aan deze komeet. Op 8 januari 1992 maakte Sakigake een scheervlucht langs de Aarde op een afstand van 88 997 kilometer van het Aardoppervlak waardoor dit de eerste Japanse ruimtesonde was die een zogenaamde 'Earth Swingby' manoeuvre maakte. Tijdens deze scheervlucht bestudeerde Sakigake de magnetosfeer. Een tweede scheervlucht langs de Aarde werd door Sakigake op 14 juni 1993 uitgevoerd waarna nog een derde scheervlucht volgde op 28 oktober 1994. Na deze derde scheervlucht bleek Sakigake nauwelijks nog brandstof aan boord te hebben waardoor het ruimtetuig geen nieuwe manoeuvres kon uitvoeren. Op een afstand van 106 miljoen kilometer van de Aarde ging het contact met Sakigake op 15 november 1995 verloren waarna de missie stopgezet werd. Normaal zou Sakigake in 1996 nog een bezoek gebracht hebben aan de komeet 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova en in 1998 aan de komeet 21P/Giacobini-Zinner maar omwille van een tekort aan brandstof werden deze plannen geannuleerd.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Meer in deze categorie: « NEAR Shoemaker

Dit gebeurde vandaag in 1963

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Russische ruimtecapsule Vostok 6 gelanceerd. Aan boord bevindt zich Valentina Tereshkova die hierdoor 's werelds eerste vrouw in de ruimte wordt. De missie duurt bijna drie dagen en Tereshkova vliegt tot op minder dan vijf kilometer afstand van Vostok 5 ruimtecapsule. Vlak voor het einde van de vlucht werd Teresjkova, geheel volgens plan, met een schietstoel uit de daalcabine geschoten en landde ze per parachute veilig op aarde, midden op de collectieve boerderij Pavinskij. Dit was de laatste missie uit het Russische Vostokprogramma. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

NGC 1931

NGC 1931
NGC 1931 is een emissie- en reflectienevel met daarin een open cluster die samen gelegen zijn in het sterrenbeeld Auriga. Dit deep-sky object is 4’ x 4’ groot en heeft…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken