Foto: ESA

Zes jaar hard werken en toewijding wierpen op 1 december 2023 op spectaculaire wijze hun vruchten af toen de Educational Irish Research Satellite, EIRSAT-1, met succes werd gelanceerd vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië. De kleine satelliet, met afmetingen van slechts 10,7 cm x 10,7 cm x 22,7 cm, werd gelanceerd door een SpaceX Falcon-9 draagraket en heeft nu geschiedenis geschreven als Ierlands eerste satelliet in een baan om de aarde!

EIRSAT-1 werd ontworpen, gebouwd en getest door studenten van het University College Dublin (UCD) die deelnamen aan het Fly Your Satellite! programma van ESA Academy, een praktijkgericht initiatief dat teams van universiteitsstudenten ondersteunt bij het ontwikkelen van hun eigen satellieten volgens professionele normen. De lancering zelf werd mogelijk gemaakt door ESA.

ESA-experts zijn tijdens de ontwikkeling van de satelliet aanwezig geweest om training en begeleiding te bieden aan tientallen UCD-studenten. Hun leertraject omvatte ook testcampagnes in de CubeSat Support Facility van ESA Education in België en speciale communicatiesessies met het ruimtevaartuig in het Training and Learning Centre van ESA Academy en in het European Space Operations Centre in Darmstadt, Duitsland, om de eerste operationele procedures van het ruimtevaartuig in Ierland te leren.

"Ik wil het EIRSAT-1 team van harte feliciteren met deze succesvolle lancering en de start van het eerste spannende avontuur van Ierland in een baan om de aarde", aldus Josef Aschbacher, directeur-generaal van ESA. Ik wil ook UCD bedanken voor het bundelen van de krachten met ESA voor een gemeenschappelijk educatief doel: het vergroten van de vaardigheden van de jonge generatie," vervolgde hij. "Alleen door capaciteit op te bouwen kunnen we onze ruimtevaartambities waarmaken, voor Ierland en voor Europa. Met ons onderwijsprogramma koesteren we generaties burgers die ruimtevaarttechnologie en ruimteoplossingen leren gebruiken om een verschil te maken voor onze samenleving, onze planeet en onze toekomst."

Vanuit een lage baan om de aarde zal EIRSAT-1 drie belangrijke experimenten uitvoeren, die door de studenten van de grond af zijn opgebouwd:

  • GMOD, een detector om gammastraaluitbarstingen te bestuderen, de meest heldere explosies in het heelal die ontstaan wanneer een zware ster sterft of twee sterren botsen.
  • EMOD, een experiment om te zien hoe een thermische behandeling het oppervlak van een satelliet in de ruimte beschermt.
  • WBC, een experiment om een nieuwe methode te testen om het magnetisch veld van de aarde te gebruiken om de oriëntatie van een satelliet in de ruimte te veranderen.

Nadat EIRSAT-1 in een baan om de aarde is gebracht, werkt het studententeam nu aan het leggen van contact met de satelliet en het opstarten van de activiteiten vanaf hun speciale grondcontrolefaciliteit, die ook volledig door studenten wordt beheerd en zich bij UCD in Dublin bevindt.

"Het team van ESA Education sluit zich aan bij de ESA DG en feliciteert de EIRSAT-1 leerlingen van harte met het behalen van hun ongelooflijke doelen", zegt Hugo Marée, hoofd van het ESA Education Office.

"Niet alleen heeft EIRSAT-1 geschiedenis geschreven door de eerste satelliet van Ierland te zijn, maar het heeft ook een generatie Ierse scholieren geïnspireerd om hun ambities te vergroten. Dit is bereikt dankzij de inspiratieactiviteiten die ESERO Ireland (een samenwerking tussen ESA en Science Foundation Ireland) rond deze missie heeft georganiseerd," vervolgt hij. "Ik ben trots op ons onderwijsprogramma dat verschillende leeftijdsgroepen kan inspireren en betrekken bij een toekomstige carrière in bèta/techniek."

Foto: ESA

Bron: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1970

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Scout raket lanceert vanop het Italiaanse San Marco platform, dat zich voor de kust van Kenia bevindt, de Uhuru ruimtetelescoop (Explorer 42) voor röntgenonderzoek. Deze 140 kilogram zware satelliet werd in een lage baan om de Aarde gebracht op een hoogte van 520 kilometer en bleef tot maart 1973 operationeel. Met de Uhuru satelliet werd een eerste algemene kaart van het heelal gemaakt in röntgenstraling. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken