Skylab missies: Skylab 2

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
De Skylab 2 bemanning De Skylab 2 bemanning Foto: NASA

De eerste bemanning die het Amerikaanse ruimtestation Skylab zou bezoeken, kreeg de naam Skylab 2 en werd op 25 mei 1973 gelanceerd vanop het Kennedy Space Center door middel van een Saturn IB raket. De ervaren astronaut Pete Conrad, die eerder al twee ruimtevluchten maakte tijdens het Gemini ruimteprogramma en eveneens op de maan wandelde, was gezagvoerder van deze missie.

Hij werd bijgestaan door piloot Paul Weitz en wetenschapper Joseph Kerwin. De belangrijkste taak van de drie astronauten was het herstellen van het ruimtestation dat schade had opgelopen na de lancering 14 mei 1973 waardoor men vreesde voor het voortbestaan van het 77 ton zware gevaarte. Tijdens hun missie zouden ondermeer ook enkele ruimtewandelingen moeten worden uitgevoerd en tal van wetenschappelijke onderzoeken.Eenmaal de Skylab 2 bemanning met hun Apollo commandomodule op 26 mei 1973 hadden gekoppeld met het ruimtestation, na hun vijfde omwenteling om de Aarde, moesten de drie astronauten snel aan het werk gaan omdat één van de zonnepanelen en een zonneschild niet meer functioneerde door problemen tijdens de lancering. Hierdoor vreesde men ervoor dat de temperatuur in het ruimtestation elke dag hoger en hoger zou worden waardoor zich giftige stoffen zouden kunnen opstapelen in het ruimtetuig en het eten en andere levensmiddelen eveneens zouden worden aangetast. Nadat de astronauten hadden geprobeerd het defecte zonnepaneel te ontplooien, slaagde men er wel in een zonnescherm open te vouwen over het ruimtestation waardoor de temperatuur binnenin het gevaarte begon te dalen waardoor de bemanning het ruimtestation kon betreden. Twee weken later slaagden astronauten Conrad en Kerwin er uiteindelijk toch in tijdens een ruimtewandeling, die 3 uur en 25 minuten duurde, het defecte zonnepaneel open te vouwen waardoor het ruimtestation eindelijk elektriciteit kon opwekken waarna men ook kon starten met de verschillende wetenschappelijke experimenten die op het programma stonden.

Het Skylab ruimtestation gezien van uit de Apollo commandomodule - Foto: NASA

De Skylab 2 bemanning bleef gedurende 26 dagen in het ruimtestation waarmee ze toen een nieuw verblijfsrecord record vestigde in de ruimte. Tijdens hun lange verblijf werden nog tal van kleinere herstellingswerken uitgevoerd aan het ruimtestation en werkten de astronauten 392 uur aan wetenschappelijk onderzoek. Uiteindelijk keerde de bemanning op 22 juni 1973 terug naar de Aarde en maakte ze een geslaagde landing in de Stille Oceaan waarna ze werden opgepikt door reddingsteams van het vliegdekschip de USS Ticonderoga. Later werd de Apollo ruimtecapsule, waarmee de Skylab 2 bemanning de ruimte in ging, tentoongesteld in het National Museum of Naval Aviation in Florida. Astronaut Pete Conrad had nu het record op zijn naam staan van Amerikaan die de meeste tijd in de ruimte had door gebracht. In totaal had de Skylab 2 bemanning maar liefst 18.536.730 kilometer afgelegd en maakten ze 404 omwentelingen om de Aarde.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1973

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Russische Mars 7 ruimtesonde gelanceerd. Het doel van deze missie was om een lander naar het Marsoppervlak te brengen. Nadat Mars 7 op 9 maart 1974 arriveerde bij de planeet Mars werd de lander echter vier uur te vroeg losgekoppeld van het moederschip waardoor deze Mars op 1 300 kilometer mistte. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 73

Messier 73
M73, ook gekend als NGC 6994, is één van de vreemdste objecten uit de bekende Messiercatalogus. Dit object, gelegen in het sterrenbeeld Aquarius (Waterman) bestaat uit een groep van vier…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

79%

Sociale netwerken