Vostok 3 & 4

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Kosmonaut Popovich aan boord van zijn Vostok 4 ruimtecapsule Kosmonaut Popovich aan boord van zijn Vostok 4 ruimtecapsule

Na het succes van de eerste twee Russische bemande ruimtevluchten, waarbij de technologie van de Vostok ruimtecapsule en de effecten van gewichtloosheid op het menselijk lichaam werden getest, besloot de Sovjet-Unie nog een stap verder te gaan in zijn bemand ruimtevaartprogramma en zou het voor het eerst in de geschiedenis een dubbelvlucht organiseren. De Vostok 3 en Vostok 4 missies stonden volledig in het teken van dit experiment.

Op 11 en 12 augustus 1962 vertrokken van op het lanceerplatform LC1, vanwaar Joeri Gagarin eveneens gelanceerd werd, twee Vostok raketten met bovenop telkens een bemande Vostok ruimtecapsule. De Sovjet-gevechtspiloot Andrian Nikolajev was de kosmonaut aan boord van de Vostok 3. Deze eerste dubbelvlucht zou pas mogelijk zijn wanneer Nikojalev met zijn Vostok 3 ruimtecapsule boven de Bajkonoer lanceerbasis zou vliegen waarna de Vostok 4 ruimtecapsule, met aan boord kosmonaut Pavel Popovich, eveneens zou gelanceerd worden. 

Kosmonaut Andrian Nikolajev. 

Het slagen van deze dubbelvlucht was van essentieel belang voor de toekomst van het Sovjet ruimtevaartprogramma aangezien het land plannen had om in de toekomst verschillende bemande ruimtetuigen met elkaar te laten koppelen in een baan om de Aarde zodat op deze manier een reis naar de Maan of de bouw van een ruimtestation mogelijk zou worden. Beide missies hadden normaal gezien in mei 1962 moeten plaats vinden maar wegens het exploderen van een raket raakte het lanceercomplex zwaar beschadigd en was dit pas terug operationeel in augustus. Omstreeks 11u30 plaatselijk tijd vertrok vanop de Bajkonoer lanceerbasis op 11 augustus 1962 de Vostok 3 ruimtecapsule waarna een dag later omstreeks 13u02 plaatselijke tijd de Vostok 4 ruimtecapsule gelanceerd werd. Aangezien beide ruimtecapsules enkel maar kleine stuwraketjes aan boord hadden konden deze dus geen grote baanmanoeuvres uitvoeren. Hierdoor was een echt rendez-vous manoeuvre dan ook onmogelijk. Nadat de Vostok 4 ruimtecapsule ook succesvol gelanceerd werd toen de Vostok 3 boven het lanceercomplex vloog, kwam deze tot op 6,5 kilometer van het Vostok 3 ruimtetuig. Toen dit nieuws in Amerika bekend gemaakt werd, kwam dit aan als een schok aangezien de Sovjet-Unie Amerika opnieuw een stap voor was. Het moment waarbij beide Vostok capsules zich het dichtst bij elkaar bevonden, was van korte duur. Algauw werd de afstand tussen beide opnieuw groter waarna beide kosmonauten begonnen aan hun meerdaagse missie. Tijdens hun verblijf in de kleine bolvormige ruimtecapsules kregen de kosmonauten de opdracht metingen te verrichten op vlak van hun gezondheid en maakten ze hun gordels los waardoor ze zich af en toe gedurende een uur vrij konden bewegen in hun krappe ruimtetuigen.

Kosmonaut Nikolajev was de eerste Sovjet ruimtevaarder die tijdens zijn missie te zien was op de nationale televisiezender. Tijdens hun missie slaagden de twee kosmonauten er ook in radiocontact te maken met elkaar. Voor het eerst kregen de twee kosmonauten ook een verrekijker mee waarbij ze het aardoppervlak afspeurden. Verder stonden nog enkele experimenten op het programma op vlak van voedsel, biologie, psychologie en communicatie. De vluchtleiding had met kosmonaut Popovich afgesproken dat hij het codewoord "onweersbui" zou gebruiken indien hij plots ziek zou worden. Toen de man op de derde dag van zijn vlucht onweersbuien meldde boven de Golf van Mexico, dacht de vluchtleiding dat hij ziek was waarop men besliste de Vostok 4 ruimtecapsule vroeger dan gepland terug te halen uit de ruimte. Eenmaal de Vostok 3 ruimtecapsule 64 omwentelingen had gemaakt om de Aarde, bevond de Vostok 4 capsule zich al 2.720 kilometer verder waarna kosmonaut Nikolajev een geslaagde landing maakte op 15 augustus 1962. Nog geen 10 minuten later maakte de Vostok 4 ruimtecapsule eveneens een geslaagde terugkeer in de atmosfeer. Beide kosmonauten werden zoals gepland uit de bolvormige terugkeercapsule geschoten door middel van een schietstoel waarna ze een probleemloze landing maakte met hun parachute ten zuiden van Karaganda in Kazakstan op nog geen 30 kilometer afstand van elkaar. Nikolajev's missie had maar liefst 3 dagen en 22 uur geduurd. Dankzij deze geslaagde eerste dubbelvlucht maakte de Sovjet Unie plannen voor nog langere bemande ruimtevluchten. Tijdens deze 7de en 8ste bemande ruimtevlucht uit de ruimtevaartgeschiedenis werd ook duidelijk dat niet alle ruimtevaarders last zouden hebben van zogenaamde 'ruimteziekte' aangezien Nikolajev en Popovich hier geen symptomen van vertoonden en kosmonaut Nikojalev was de eerste mens in de ruimte die kleurenbeelden maakte van onze planeet met een filmcamera. Vandaag de dag is de Vostok 4 terugkeercapsule te bewonderen in het NPO Zvezda museum in Moskou.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Meer in deze categorie: « Vostok 2 Vostok 5 & 6 »

Dit gebeurde vandaag in 1968

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië van de Europese satelliet ESRO 2b door middel van een Amerikaanse Scout B raket. Deze 89 kilogram zware satelliet werd ontwikkeld door de European Space Research Organisation (ESRO) en werd uitgerust met zeven wetenschappelijke instrumenten voor astronomisch onderzoek. Na 16 282 omwentelingen om onze planeet te hebben gemaakt, brandde ESRO 2b op 8 mei 1971 op in de atmosfeer van de Aarde. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

NGC 3628

NGC 3628
NGC 3628 is het derde lid van de zogeheten 'Leo Triplet'. Dit is een bekende groep van drie sterrenstelsels die in de lente vaak worden waargenomen door deep-sky waarnemers. Dit…

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

62%

Sociale netwerken