Lancering van de SA-3 raket.
Foto: NASA

SA-3 (Saturn Apollo-2) was de derde testvlucht van een Saturn I raket uit het Amerikaanse Apollo programma. Net als bij de vorige twee testvluchten zou ook dit maal een S-1 rakettrap gelanceerd worden maar dit was de eerste maal dat de S-1 rakettrap 100% gevuld werd met brandstof. Net als bij de SA-2 missie maakte ook deze testvlucht deel uit van het Project Highwater waarbij men op grote hoogte een grote hoeveelheid water in de atmosfeer van de Aarde zou brengen om op deze manier wolkenvorming en het gedrag van waterdamp te bestuderen.

Tijdens deze SA-3 testvlucht zou men voor het eerst ook de zogenaamde retroraketten testen die de tweede rakettrap van de onderste moet scheiden. Net als bij de vorige twee Saturn I raketten werd er geen tweede rakettrap bovenop de onderste gemonteerd maar een zogenaamde dummy die gevuld werd met 109 000 liter water. Deze derde testvlucht uit het Apollo programma vond plaats tijdens gespannen politieke momenten tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie aangezien een paar weken eerder de Cubacrisis plaats vond. Hierdoor kregen niet-NASA medewerkers tijdelijk geen toegang meer tot alle NASA faciliteiten. 

SA-3
De derde Saturn I raket staat klaar op het lanceercomplex 34 - Foto: NASA
 

Op 16 november 1962 vond de lancering plaats van de derde Saturn I raket. De raket werd gelanceerd vanop lanceercomplex 34 en opnieuw verliep de lancering vlekkeloos. Doordat de brandstoftanks van deze raket helemaal gevuld werden bereikte de Saturn I raket 4 minuten en 53 seconden na de lancering een hoogte van 167 kilometer. Dankzij deze geslaagde testvlucht kregen ingenieurs van het Marschall Space Flight Center nu voor het eerst een beeld van hoe een volledig gevulde S-1 rakettrap zich gedroeg tijdens de lancering. Net als bij de SA-2 vlucht werd ook tijdens deze missie de Saturn I raket tot ontploffing gebracht eenmaal deze zijn hoogste punt had bereikt. Hierdoor kwam de 109 000 liter water vrij in de hoogste lagen van de atmosfeer waardoor wetenschappers nu mooi de vorming van een wolk en het gedrag van waterdamp konden bestuderen op grote hoogte. In totaal duurde deze SA-3 testvlucht 4 minuten en 53 seconden en deze derde Saturn I raket had bij zijn lancering een totaal gewicht van bijna 500 ton. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2004

Het gebeurde toen

De Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers gaat aan boord van de Sojoez TMA-4 ruimtecapsule voor een eerste keer de ruimte in. Tijdens zijn eerste ruimtemissie verblijft hij enkele dagen aan boord van het internationale ruimtestation ISS in het kader van de DELTA missie. De naam 'DELTA' is een acroniem voor Dutch expedition for life science, technology and atmospheric research maar verwijst ook naar de rivierdelta van Nederland. Gedurende het verblijf van André Kuipers aan boord van het ISS voert hij wetenschappelijke experimenten uit op vlak van biologie, geneeskunde, technologische ontwikkeling, natuurkunde en aardobservatie. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken