STS-1

Geschreven door
Beoordeel dit item
(6 stemmen)
Space Shuttle Columbia is klaar voor de lancering Space Shuttle Columbia is klaar voor de lancering Foto: NASA

De STS-1 missie was de allereerste Space Shuttle missie uit de geschiedenis van de Amerikaanse ruimtevaart. Deze vlucht werd bemand door twee bemanningsleden en werd uitgevoerd met het ruimteveer Columbia. Het doel van de missie was om veilig in een baan rond de Aarde te komen, alle apparatuur te testen en weer veilig te landen.

Bijzonder aan deze eerste Space Shuttle missie was niet alleen dat het de eerste STS missie was, maar ook dat de twee Solid Rocket Boosters die het ruimteveer in de ruimte brachten, op een vaste brandstof werkten in tegenstelling tot andere raketten die op vloeibare brandstof functioneren. Dit was de eerste maal dat dit werd toegepast bij een bemande ruimtevlucht. In totaal duurde deze eerste Space Shuttle missie 2 dagen, 6 uur en 20 minuten.

Crew info

De bemanning bestond uit gezagvoerder John W. Young en piloot Robert L. Crippen. John Young had ook al deel uitgemaakt van verschillende Gemini en Apollo vluchten. Hij was ook een van de 12 mensen die ooit op de maan liepen. Robert Crippen was op dat moment een ervaren testpiloot bij de Amerikaanse luchtmacht. Crippen maakte later ook deel uit van de STS-7, STS-41 en STS-41G missies. De reservebemanning bestond uit Joe Engle en Richard Truly die later de bemanning van de STS-2 zouden vormen.


De STS-1 bemanning - Foto: NASA

Lancering en missie

Op 12 april 1981 was het dan zover. Precies 20 jaar na de eerste bemande ruimtevlucht door de Russische kosmonaut Gagarin. Een eerste poging om de Columbia te lanceren, werd twee dagen eerder uitgesteld wegens problemen met een van de computers maar uiteindelijk werden de krachtige raketmotoren van het gevaarte op 12 april probleemloos tot ontbranding gebracht op het vernieuwde LC 39A lanceercomplex op het Kennedy Space Center. Het was precies 07u00 plaatselijke tijd toen de allereerste Space Shuttle missie vertrok. Zoals gepland, koppelden de twee krachtige Solid Rocket Boosters zich twee minuten na de lancering los van de External Tank. De Columbia geraakte probleemloos in een lage baan om de Aarde. Dit was één van de twee missies waarbij de External Tank van de Space Shuttle een witte kleur had. Na deze twee missies werd hij in z’n oorspronkelijke kleur gelaten, de oranje kleur die je tegenwoordig ziet. De reden hiervoor was dat er hierdoor 272 kilogram werd bespaard. De enige vracht die in het laadruim van de Columbia werd meegenomen, was het Development Flight Instrumentation dat allerlei metingen verrichtte tijdens lancering, vlucht en landing. Op 14 april 1981 om 10u21 plaatselijke tijd, landde de Columbia terug op Aarde na een succesvolle vlucht op de Edwars Air Force Base in Californië dat vandaag de dag één van de reservelandingsplaatsen is voor de ruimteveren. Na een grondige inspectie bleek dat zestien hittewerende tegels van het ruimteveer waren verdwenen en 148 waren beschadigd.


Lancering van het ruimteveer Columbia - Foto: NASA

Cijfers en overzicht

  • 1ste bemande Amerikaanse Space Shuttle missie
  • Aantal astronauten: 2
  • Duur missie: 2 dagen, 6 uur
  • Aantal omwentelingen: 36
  • Baan coördinaten: 240 x 251 kilometer
  • Hellingshoek van de baan: 40,3°
  • Afgelegde afstand: 1.728.000 kilometer
Meer in deze categorie: STS-2 »

Dit gebeurde vandaag in 1958

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis lanceren de Verenigde Staten de Explorer 2 satelliet. Door een probleem met de vierde rakettrap van de Juno I raket raakte de satelliet niet tot in een baan om de Aarde. Explorer 2 werd uitgerust met een Geigerteller voor het meten van kosmische straling en woog net als zijn voorganger zeven kilogram. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 48

Messier 48
M48, gelegen in het sterrenbeeld Hydra, was lange tijd één van de missende objecten in de bekende Messiercatalogus. Waarnemers konden geen object vinden op de coördinaten die Charles Messier had…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

22%

Sociale netwerken