Solid Rocket Boosters

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Solid Rocket Booster Solid Rocket Booster Foto: NASA

Wanneer het Amerikaanse ruimteveer gelanceerd wordt, heeft de orbiter alleen al een gewicht van meer dan 105 ton. Hiervoor is dan ook een enorme kracht nodig om deze samen met de External Tank, die een gewicht heeft van 757 ton, in een baan om de Aarde te kunnen brengen. Deze krachten worden geleverd door de twee meest krachtige raketten waarover Amerika vandaag de dag beschikt, de Solid Rocket Boosters.

Deze twee draagraketten bevinden zich elk aan een zijde van de External Tank en hebben een lengte van 45,6 meter. Bij het lanceren hebben deze twee draagraketten een gewicht van 590 ton en elke SRB heeft een diameter van 3,7 meter. Binnenin deze twee draagraketten bevindt zich een mengsel van vaste brandstoffen. Onderaan elke SRB bevindt zich de krachtige Thiokol raketmotor die in twee minuten tijd maar liefst 7.700 kilogram aan vaste brandstof opbrandt. Groot nadeel van deze twee krachtige draagraketten is dat eenmaal de twee raketmotoren ontstoken worden, ze niet meer kunnen uitgezet worden en deze dus moeten opbranden tot de brandstof op is.

-
Foto waarop duidelijk de kracht te zien is van de twee SRB’s - Foto: NASA.

Gedurende de eerste twee minuten van de lancering, zorgen deze twee SRB’s er dus voor dat de Space Shuttle zich op grote hoogte bevindt waarna de twee draagraketten worden afgestoten van de External Tank en terugvallen in de Atlantische Oceaan op ongeveer 240 kilometer van de kust van Florida waar ze opgevist worden door twee speciale boten. Eenmaal ze opgevist zijn, worden deze raketten teruggebracht naar het Kennedy Space Center waar ze een grote onderhoudsbeurt ondergaan en na talloze tests klaargemaakt worden voor een volgende lancering.

-
Na de lancering worden de twee SRB’s opgevist en teruggebracht naar het Kennedy Space Center
- Foto: NASA.

De twee Solid Rocket Boosters zijn ongetwijfeld het belangrijkste en meest kritieke onderdeel van de hele Space Shuttle. In twee minuten tijd brengen zij de orbiter en External Tank op een hoogte van 45 kilometer. Gedurende deze brandtijd van de SRB’s zorgt elke SRB voor 1320 ton stuwkracht. In totaal zorgen deze twee lange draagraketten voor 83% van de kracht die nodig is om een Space Shuttle in een baan om de Aarde te brengen. Eén SRB raketmotor levert 1,8 maal meer kracht dan een Amerikaanse F-1 raketmotor die gebruikt werd bij de Saturn V maanraketten. De structuur van deze draagraketten bestaat uit 7 aparte componenten die in elkaar geplaatst worden en tussen elk compartiment bevindt zich een O-ring die de aërodynamische krachten moet opvangen. De SRB’s worden in elkaar gezet in de Vehicle Assembly Building van het Kennedy Space Center. Naast Thiokol, die de hoofdconstructeur is van deze draagraketten, leveren ook nog eens 18 andere bedrijven onderdelen voor de Solid Rocket Boosters.

-
Een van de vele grondtesten die elke SRB moet ondergaan voor deze opnieuw gebruikt wordt
- Foto: NASA.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1999

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA verliest het contact met de Mars Climate Orbiter ruimtesonde toen het ruimtetuig zich achter de planeet Mars begaf. Het verlies van de ruimtesonde bleek veroorzaakt te zijn door menselijke fouten. Hierdoor benaderde de ruimtesonde Mars veel te laag en brandde deze vervolgens op in de atmosfeer. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 29

Messier 29
M29, ook gekend als NGC 6913, is een open sterrenhoop gelegen in het sterrenbeeld Cygnus (Zwaan). Indien deze sterrenhoop niet in ons sterrenstelsel zou liggen, zou hij een stuk spectaculairder…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

96%

Sociale netwerken