Poollicht strekt zich meestal uit naar de oost-westelijke richting. Birkeland, een Noorse wetenschapper, gelooft dat de substormen horizontaal tegen hen instromen, in verbinding met de ruimte aan het einde van de bogen. Satellieten bevestigen dat de elektrische stromen de atmosfeer inderdaad binnendringen vanuit de ruimte, horizontaal vloeien over een bepaalde afstand en dan terug weggaan en alhoewel hun structuur veel verschilt van Birkland's model, zijn deze nu bekend als de Birkeland stromen.

Schematische voorstelling van de Birkeland stromen
Schematische voorstelling van de Birkeland stromen (veld-uitgelijnde stromingen) en de ionosferische stromingen waarnaar ze verbinden

Ze vertegenwoordigen een nieuw verschillend type van elektrische stromen in de ruimte. Andere stromen die tot dusver zijn beschreven zijn de ringstroom, de stroom op de magnetopauze welke het aardmagnetisch veld doen inkrimpen en het plasmaveld die stroomt langsheen de staart; allemaal verbruiken ze haast geen energie. Zolang er plasma aanwezig is in een geschikt magnetisch veld, zullen de spiralen en bewegingen van de ionen en elektronen automatisch de elektrische stromen produceren.

Poollicht

Electrische stromen die in en uit de ionosfeer vloeien zijn meestal zoals in een elektrisch toestel bij u thuis die een spanning (een soort van elektrische druk dat bekend staat als het potentiaalverschil) nodig hebben om te kunnen werken langsheen draden toestelletjes die de energie doorgeven. De stromen van Birkeland kunnen inderdaad een van de manieren zijn dat de magnetosfeer energie uit de zonnewind haalt.

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1985

Het gebeurde toen

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana wordt een Ariane 3 raket gelanceerd met aan boor de twee communicatiesatellieten GStar 1 en Télécom 1B. Deze communicatiesatellieten werd in de ruimte gebracht in opdracht van de Amerikaanse operator GTE en de Franse operator France Télécom. Dit was de derde lancering van een Europese Ariane 3 raket. De Ariane 3 raket werd tussen 1984 en 1989 elf maal gebruikt voor het lanceren van satellieten en was een verbeterde versie van de Ariane 1 raket. Van de elf lanceringen waren er tien succesvol. Foto: CNES

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken