Het sterrenstelsel M82 is een mooi voorbeeld van een Starburst sterrenstelsel
Foto: NASA / ESA

Starburst sterrenstelsels zijn stelsels die een blauwachtige kleur vertonen en opvallend helderder zijn in het infrarode gebied van het spectrum waardoor aangetoond wordt dat er uitzonderlijk veel nieuwe sterren gevormd worden in dergelijke stelsels. In normale sterrenstelsels worden doorgaans ook nieuwe sterren gevormd maar niet zo veel als bij een Starburst stelsel. De oorzaak voor deze grote hoeveelheid nieuwe en jonge sterren zou te wijten zijn aan botsingen tussen verschillende sterrenstelsels.

De sterren die zich in een Starburst sterrenstelsel bevinden, zijn zeer jong en stralen dan ook zeer veel energie uit. Deze energie zorgt ervoor dat het gas in het stelsels wordt opgewarmd waardoor dit op zijn beurt x-stralen gaat beginnen uitzenden. Bij sommige Starburst sterrenstelsels is een extreem hoge activiteit teruggevonden en werd een gaswolk weggeblazen uit het sterrenstelsel. Dit verschijnsel noemen we een 'superwind'. De periode in Starburst sterrenstelsels waarin nieuwe sterren gevormd worden, blijft niet eeuwig duren. In een periode van ongeveer 10 miljoen jaar worden tot 100 keer meer sterren geboren dan in normale sterrenstelsels. De sterren die tijdens deze periode gevormd worden zijn meestal heel massief. Deze sterren, die meestal acht maal zo zwaar zijn als onze eigen zon, hebben meestal een relatief korte levensduur van een paar miljoen jaar en eindigen vrijwel allemaal in een supernova explosie waardoor ze het gas uit hun omgeving wegblazen en er opnieuw rust in het sterrenstelsel komt. In 1992 startte astronomen van het California Institute of Technology en van het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van de NASA een onderzoek naar 40 Starburst stelsels. In ditzelfde jaar ontdekte men een supernova in het sterrenstelsel NGC 3690. In 1993 werd dit stelsel opnieuw bestudeerd maar van de supernova was geen enkel spoor meer terug te vinden. Later werd een ontdekking gedaan van een nieuwe supernova. Deze ontdekkingen waren het ultieme bewijs dat Starburst stelsels beschikken over zeer zware sterren die uiteindelijk eindigen in supernova ontploffingen.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana wordt de eerste Satellite Pour l'Observation de la Terre (SPOT) aardobservatiesatelliet gelanceerd. Twee dagen na de lancering ontving men de eerste foto's van de 1,8 ton zware SPOT 1 aardobservatiesatelliet. Deze satelliet zal tot 31 december 1990 beelden van het aardoppervlak in hoge resolutie nemen. Nadat de Franse ruimtevaartorganisatie CNES in de jaren '70 met het idee speelde achter het SPOT-project werd dit een samenwerkingsproject tussen Frankrijk, België en Zweden. De beelden afkomstig van de SPOT-satellieten worden verkocht door het Franse bedrijf Spot Image dat in Toulouse gevestigd is. Foto: CNES

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken