1979: Johan heeft twee mannen in de lucht gezien

Geschreven door Yvan van Geluwe
Beoordeel dit item
(1 Stem)
1979: Johan heeft twee mannen in de lucht gezien

Te Schoonaarde-Dendermonde hing in 1979 niet alleen sneeuw in de lucht. Johan V. B. (op dat moment 10 jaar) zag iets anders. Iets heel vreemd: een grote vliegende schotel met aan de bovenzijde twee kleine koepels en onderaan een trapje. Daarnaast was hij ook getuige van nog iets veel vreemder: twee gestreepte mannen van ijzer, die (net in de lijst van Johans slaapkamerraam) het trapje opklommen om in te stappen en met hun tuig van glanzend wit metaal in de grijze ochtendnevel te verdwijnen, richting Wetteren. Het was maandag 1 januari 1979, tussen 8 en 9 uur.

-

“Johan was klaar wakker toen hij het zag, want ik had hem voordien luidruchtig horen spelen op zijn bed, samen met zijn vriend Dimitri, die hier logeerde” vertelt moeder Rachel V. B. Zag Dimitri het ook? “Ja, maar heel even”.

Vreemde geluiden en horoscoop

Heeft Johan toch onmiddellijk gezegd hoe voor hem het jaar begon? Moeder Rachel: “Hij hield het drie dagen voor zich. En ook zijn vriendje Dimitri, die op 2 januari naar huis vertrok, durfde er niet over praten. Maar woensdagavond zat Johan naast mij in de zetel. Moeke, zei hij, ik ga je iets vertellen. Je gaat me niet geloven. Toch is het waar. Dan kwam het verhaal. Over de schotel met de koepels en het trapje, een vreemde paddestoel die vanachter een wolk kwam geschoven, omgeven door verschillende kleinere ronde schijven. Over de twee mannen, stappend in de ruimte, maar goed zichtbaar, want niet heel ver. Hier in de lucht vlak achter onze tuin. Hun pantser in robotvorm, dat van ijzer leek, was horizontaal gestreept, maar ze bewogen er soepel in. Zodra ze ingestapt waren schoot het tuig ogenblikkelijk weer weg, zodat vermoedelijk nog anderen aan boord waren. Het schouwspel heeft volgens Johan heel kort, een minuutje ten langste geduurd".

Johan zelf toonde zich donderdag te bedeesd om zijn verhaal over te doen. Moeder verontschuldigde hem: “Hij is niet honderd procent een jongen zoals een andere. Op school raakte hij, vooral voor lezen en schrijven, gevoelig achterop, maar anders is hij zeer slim.” Vader Petrus V. B. op zijn beurt: “Wees gerust, die jongen zal niet liegen, trouwens, wat gebeurt er vandaag de dag niet allemaal in de lucht. Wie kan daar nog gerust in zijn. Weet jij dat wij hier ‘s nachts meer verdachte geluiden waarnemen. Kloppen en zoemen. Dat de honden in de buurt soms allen tegelijk gaan blaffen en dat er toch niets verdachts te zien is".

Moeder Rachel nog tot slot: “Na het verhaal van Johan, woensdagavond heb ik onmiddellijk naar zijn horoscoop voor de nieuwjaarsweek gekeken. Hij is een vis en kijk eens wat er staat voor hem: “U zult een avontuur beleven en u zult aangetrokken worden door activiteiten die een brede kring bereiken “. Toch wel opmerkelijk hé. Niet dat ik blindelings zou geloven in die dingen. Maar kom, had ik vorige week de horoscoop-tip in zondagsnieuws gevolgd, dan had ik nu 5 op de lotto. Nu heb ik er maar vier”.

Dit gebeurde vandaag in 1970

Het gebeurde toen

Lancering van de Russische onbemande Zond 8 ruimtecapsule. Zond 8 vloog op 24 oktober 1970 op een afstand van ongeveer 1 110 kilometer rond de Maan en keerde drie dagen later terug naar de Aarde. Tijdens deze missie werden tal van foto's van het Maanoppervlak gemaakt en werd de Zond 8 ruimtecapsule uitvoerig getest. Deze missie was ter voorbereiding op een Russische bemande Maanmissie. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 1931

NGC 1931
NGC 1931 is een emissie- en reflectienevel met daarin een open cluster die samen gelegen zijn in het sterrenbeeld Auriga. Dit deep-sky object is 4’ x 4’ groot en heeft…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken