In het zuiden van Engeland, vlakbij Salisbury, staat een bijzondere tempel die bestaat uit merkwaardige stenen. Of is het een heilige begraafplaats? Of een kalender? Niemand kan het tot op heden exact zeggen. Er bestaan veel theorieën om het ontstaan en de betekenis van Stonehenge te verklaren, maar geen enkel geeft uitsluitsel. Stonehenge is en blijft één van de meest mysterieuze plaatsen op Aarde!
Een klus van Merlijn?
We zijn bijna zeker dat de eerste steen minstens 2 800 jaar voor Christus opgericht werd. Sommigen beweren zelfs dat dit nog duizend jaar eerder gebeurde. Het hele bouwwerk optrekken nam maar liefst 1 500 jaar in beslag! Het geheel omvat vier stenen cirkels in elkaar met in het midden een aantal stenen die een hoefijzer vormen. Geoffrey van Monmouth, een Middeleeuwse schrijver, vertelt dat de tovenaar Merlijn de megalieten (dit zijn de reusachtige stenen) naar Stonehenge bracht. Anderen schreven Stonehenge toe aan 'de dans der reuzen'. In de Middeleeuwen dacht men dat alleen reuzen zo’n monument konden gebouwd hebben. Onzin, zul je zeggen! Maar hoe verklaar je dan dat de hoge stenen van 26 ton in de Marlborough Downs uitgekapt werden en 32 km verder in Stonehenge neergezet werden? Iets om over na te denken...
Verklaringen
Nu zijn er nog altijd verschillende verklaringen voor Stonehenge. Sommigen beweren dat Stonehenge een begraafplaats was. Anderen denken dat het een tempel was. Nog andere onderzoekers zoeken hun verklaring in de sterren. De opstelling van de stenen schijnt inderdaad rechtstreeks verband te houden met de stand van de zon, de maan en de planeten… In dit artikel gaan we het uiteindelijk hebben over dat laatste: wat heeft Stonehenge te maken met de sterren, de Zon, de Maan en de planeten?
Na wat onderzoek kwamen we het volgende te weten…
De ontdekking dat Stonehenge iets met astronomie te maken heeft, is gedaan door John Aubrey. Hoewel hij er zelf vooral van uitging dat Stonehenge een Keltisch heiligdom was, gaf hij wel de aanleiding tot meer onderzoek. Vooral in de 20ste eeuw is er op dit gebied veel onderzoek verricht. En daaruit kwamen aardige wetenswaardigheden. Gerald Hawkins was een van de eerste wetenschappers die Stonehenge met moderne middelen te lijf ging. In 1964 voerde hij in de computer basisinformatie in over de nachtelijke hemel in de tijd dat Stonehenge in gebruik was. Daaruit bleek dat Stonehenge midzomer, midwinter, voorjaarsdag, najaarsdag en zelfs eclipsen kon voorspellen. Daaruit concludeerde Hawkins dat Stonehenge een soort hemelse kalender was. Het kon de posities van Zon, de Maan en de seizoenen voorspellen. Toen deze gegevens openbaar werden gemaakt, ging Alexander Thom nog een stap verder. Hij toonde aan dat vele andere bouwwerken in Groot-Brittannië, lijkend op Stonehenge, ook richting de Zon en de Maan waren gebouwd.
Het belangrijkste onderdeel van Stonehenge wat astronomie betreft is de ring 'aubrey holes'. Met deze ringkuilen kon men het één en ander voorspellen. Zo kon men door elke dag een stokje, of ander meetinstrument, bij twee tussenstukjes (tussen twee kuilen een tussenstukje) te plaatsen de baan van de Maan volgen. Er zijn namelijk 56 kuilen en dus ook 56 tussenstukjes. Als je iedere dag het stokje twee tussenstukjes verplaatst, duurt dat dus (56:2) 28 dagen. Dat komt aardig overeen met de omlooptijd van de Maan om de Aarde want die is 27,3 dagen. Met hetzelfde principe als bij de Maan kon ook de baan van de Zon berekend worden. Door ieder jaar een stokje, of ander meetinstrument, bij drie tussenstukjes te plaatsen kon je de baan van de Zon berekenen.
Enkele foto’s om te verduidelijken:
Wat Stonehenge nu exact betekende, zullen we wellicht nooit weten! Dit mysterie blijft voorlopig dus nog even onopgelost...