Man van Maree

De 'Man van Maree' is en blijft een onopgelost mysterie. Is dit het werk van buitenaardse wezens of is het een grap? De bovenstaande satellietopname komt van de grootste 'geoglyph' ter wereld. Deze kreeg de naam 'Man van Maree' door een nabijgelegen dorpje (Maree, ten zuiden van Lake Eyre) in Nieuw Zuid-Wales, Australië. De figuur is 4km lang en 28km in omtrek.

Boemerang

De figuur is geploegd in een dunne laag van rode grond, die op een plateau van wit krijt ligt. De reusachtige lijntekening schildert een inheemse mens, bijna zeker afkomstig van een jager maar er zijn geschillen en onregelmatigheden. Bijvoorbeeld houdt de man zijn wapen in zijn linkerhand. Er waren valse rapporten dat het voorwerp in zijn hand een knuppel was maar het is eigenlijk één of andere vorm van het werpen van een stok, boemerang of speer. Dr. Philip Jones, hoofd van antropologie bij het Australische Museum van het Zuiden, zegt dat het een boemerang is maar de kromme is verborgen wegens de hoek van het beeld. De boemerang wordt gedragen op elk moment en deze wordt geworpen naar groepen vogels door de inboorlingen. Als het een speer was, zou er een speerpunt moeten te zien zijn en in een andere hoek gehouden worden.

De Man van Maree

Een piloot dat de mensen in zijn vliegtuig meeneemt om deze figuur vanuit de lucht te zien, zegt dat de lijnen in het omringende gebied zich heeft gemengd. De plaatselijk autoriteiten staan geen mensen toe om aan de buitenlijnen te graven om het zichtbaarder te maken. Een punt waar ook over gediscussieerd werd is het feit dat, wie het dan ook maakte, ze niet enkele centimeters dieper gegraven hebben. Het is bijna onmogelijk dat ze dit niet zouden geweten hebben. Dit doordat de complexe kennis van het gebied dat men in de tekening zelf hebben getoond zou het niet moeilijk zijn om wat dieper te graven.

Verdachten

Mogelijke verdachten zijn de lokale mensen van Maree. De grootste verdachte is de landkunstenaar Christopher Headly. Deze had vorige tekeningen op grote schaal gemaakt van kamelen en een fietser zijn grootste verwezenlijking was overdwars 300m, en hij beweert dat de Man van Maree niet zijn stijl was. Amerikanen worden wegens een zogenaamde nota eveneens verdacht. Deze nota bevat Amerikaanse afmetingen en op het plateau (waar de figuur ligt) is in bandsporen van een vierwielig voertuig een vlag van de Verenigde Staten gevonden. Deze feiten werden betwist en schijnen ongegrond.

Er zijn ook rapporten van Australische militairen die kort voor de vondst in het gebied zijn geweest waar 'De man van Maree' werd gemeld. De mensen verdenken dus de militairen omdat zij het materiaal voor deze job hebben. Op satellietfoto's kon men bestuderen om de beste plaats voor de figuur te vinden. Vervolgens zou een foto in een computer kunnen worden afgetast die de coördinaten van elk punt op het plateau in kaart kon uitbrengen. GPS systemen zouden de coördinaten kunnen bepalen waarna men stokken in de grond zou plaatsen. Landmeter Shayne Hennig zegt dat dit echter niet te moeilijk zou is.

Kunst

De eigentijdse kunstcurator van de kunstgallerij van Nieuw Zuid-Wales, Victoria Lynn, sluit de Man van Maree niet als kunst uit omdat zij zegt dat het van de context afhangt. Het kan de kunst aanvallen, brutaal en ongewenst zijn, maar aangezien niemand weet wie het deed of wat de bedoelingen waren van de makers is het zeer moeilijk om te achterhalen of men het als kunst of vandalisme kan beschouwen.

Eén vraag blijft: wie kan de Man van Maree gemaakt hebben? Is het kunst, vandalisme of is het een flauwe grap? Wegens een gebrek aan bewijsmateriaal en het feit dat er niet echt een wet geschonden werd, heeft de lokale politie het voorval gesloten.

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2003

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië van de Amerikaanse Ice, Cloud, and land Elevation Satellite (ICESat). Deze 970 kilogram zware satelliet was zeven jaar operationeel en werd door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ontwikkeld om het ijs op Aarde in kaart te brengen en te onderzoeken vanuit de ruimte. Op 14 augustus 2014 brandde de ICESat satelliet terug op in de atmosfeer van de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken