Artistieke impressie van een Dyson-sphere

Na jarenlange scans van individuele sterren en van delen van de hemel is tot op de dag van vandaag nog geen enkel teken van intelligent buitenaards leven waargenomen. De laatste jaren worden onder leiding van gerenommeerde professoren alternatieve strategieën besproken. Eén ervan is het op zoek gaan naar hele grote artificiële constructies...

Enkele van de alternatieve strategieën in het SETI-onderzoek zijn:

  1. Zoektochten in het zonnestelsel naar sporen van buitenaardse sondes;
  2. Uitnodigingen van buitenaardse beschavingen (ETI) om een dialoog met ons te beginnen.
    De eerste werd op 28 oktober 1998 op het internet geplaatst, ondertekend door 38 deelnemers uit allerlei sectoren van de samenleving, wel eens de ‘Invitation to ETI group’ genoemd; een internationale groep van wetenschappers en geïnteresseerden die ijveren voor het leggen van contact met buitenaardse beschavingen. De groep is inmiddels gegroeid tot 76 mensen, waarvan de jongste Erica Halpern (15) uit Canada is (zij ontwierp een bekroonde ETI website) en Sir Arthur C. Clarke (83) uit Sri Lanka, de oudste.
  3. Onderzoek naar eventueel uitgezonden gemoduleerd laserlicht (SETI in het optische gebied) en zoeken naar tekenen van projecten op het gebied van buitenaardse grootschalige astro-engineeringsprojecten.

Dit laatste komt van Prof. Allen Tough, geboren en getogen in Toronto, Canada. Zijn vader was Dr. David L. Tough (1907-1999), de man achter het ‘Invitation to ETI-project’. Verschillende mensen van het project werken mee aan SETI, zijn lid van de Internationale Astronomische Unie, of bekleden hoge functies in zowel overheidsinstanties als private researchprojecten.

Het zou mogelijk moeten zijn voor astronomen om signalen op te vangen van grote buitenaardse constructies die dienen voor de exploratie van het heelal. Zelfs het grote energieverbruik, en de bijproducten ervan, zouden in principe moeten kunnen waargenomen worden. Een voorbeeld van zo een astro-engineeringsproject is een ‘Dyson sphere’, of ‘Bol van Dyson’.

Het idee van de ‘Bol van Dyson’ werd voor het eerst voorgesteld in 1959 door de astronoom Freeman Dyson in ‘Search for Artificial Stellar Sources of Infrared Radiation’ en werd gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift ‘Science’. Het beschreef een mogelijkheid voor geavanceerde buitenaardse beschavingen om alle energie die door hun zon werd geproduceerd optimaal te kunnen gebruiken. De artificiële ‘bol’ zou de grootte hebben van een planetaire baan, en zou bestaan uit een schelp van zonnecollectoren en habitats rond de ster zodat alle energie zou kunnen geconsumeerd worden. Dit zou een gigantische woonruimte creëren, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over energie- en woontekorten.

Een Dyson’s bol in ons zonnestelsel met een radius van 1 astronomische eenheid (AE) zou een oppervlakte hebben van 600 miljoen keer die van de Aarde. Wij aardbewoners beschikken nog niet over de nodige wetenschappelijke en technologische kennis om zo een gigantisch project op poten te kunnen zetten, maar misschien dat er intelligente buitenaardse beschavingen zijn, die wel die kennis hebben en op het idee zijn gekomen.

In het kader van de zoektocht naar buitenaardse beschavingen wordt dus veel meer gedaan dan enkel zoeken naar radioboodschappen. Hieronder vind je enkele onderzoeksverslagen van het SETI-instituut waar wordt gesproken over het specifiek zoeken naar ‘Dyson’s bollen’.

DATE: 1980
OBSERVER(S): WITTEBORN
SITE: NASA - U OF A, MT. LEMMON
INSTR. SIZE (M): 1.5
SEARCH FREQ.(MHz): 8.5 microns - 13.5 microns
FREQUENCY RESOL.(Hz): 1 micron
OBJECTS: 20 STARS FLUX LIMITS (W/m**2): N MAGNITUDE EXCESS < 1.7
TOTAL HOURS: 50
REFERENCE:
COMMENTS: Search for IR excess due to Dyson spheres around solar type stars. Target stars were chosen because too faint for spectral type.

DATE: 1984
OBSERVER(S): SLYSH
SITE: SATELLITE
INSTR. SIZE (M): RADIOMETER
SEARCH FREQ.(MHz): 37x10**3
FREQUENCY RESOL.(Hz): 4x10**8
OBJECTS: ALL SKY 3K BB
FLUX LIMITS (W/m**2): T/T =< .01
TOTAL HOURS: 6000
REFERENCE: 27
COMMENTS: Lack of fluctuations in 3K background radiation on angular scales of 10**-2 Strd. rules out optically thick Dyson spheres radiating more than 1 solar luminosity within 100 pc.

DATE: 1987
OBSERVER(S): TARTER, KARDASHEV & SLYSH
SITE: VLA
INSTR. SIZE (M): 26 (9 ANTENNAS)
SEARCH FREQ.(MHz): 1612.231
FREQUENCY RESOL.(Hz): 6105
OBJECTS: G357.3-1.3
FLUX LIMITS (W/m**2):
TOTAL HOURS: 1
REFERENCE:
COMMENTS: Remote observation (by VLA staff) of IRAS source near galactic center to determine if source could be nearby Dyson sphere. Source confirmed as OH/IR star.

Tot op heden zijn alle pogingen om signalen van buitenaardse beschavingen waar te nemen vruchteloos geweest. Naarmate onze wetenschappelijke kennis evolueert, evolueren ook onze zoekmethoden, en wordt het onderzoeksveld breder. In ieder geval gaat de zoektocht verder...

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt het Saljoet 1 ruimtestation in de ruimte gebracht. Dit is 's werelds eerste ruimtestation en wordt in juni 1971 voor het eerst bewoond door de Sojoez 11 bemanning. Saljoet 1 heeft bij zijn lancering een gewicht van 18,2 ton, is 15,8 meter lang en bestaat uit vier compartimenten waarvan één dienst deed als woon- en werkruimte. Het belangrijkste doel van de Saljoet 1 was het testen van (toen) nog nooit eerder in de ruimte gebruikte systemen. Daarnaast zou het ruimtestation worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het hoofdinstrument, een telescoop, kon echter niet gebruikt worden omdat de beschermkap na de lancering niet was losgekomen. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken