dinsdag, 07 januari 2020 15:44

Gedeeltelijke maansverduistering op vrijdag 10 januari 2020 Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(6 stemmen)
De maan. De maan. Foto: Matt Cardy/Getty Images News/Getty Images

In de avond van vrijdag 10 januari 2020 vindt een gedeeltelijke maansverduistering in de bijschaduw plaats. De maan beweegt zich op dat moment door de bijschaduw van onze planeet waardoor er op een deel van het maanoppervlak minder direct zonlicht valt. Deze gedeeltelijke maansverduistering is in zijn geheel zichtbaar vanuit België en Nederland maar is niet zo spectaculair als een totale maansverduistering. In de praktijk zal deze volle maan iets minder helder zijn dan anders. 

Wanneer? 

De gedeeltelijke maansverduistering in de bijschaduw van vrijdag 10 januari 2020 begint om 18u07 en bereikt omstreeks 20u10 het maximum. Op dat moment bevindt de maan zich op een hoogte van ongeveer 30°. De eclips eindigt uiteindelijk om 22u15. 

Wat is een maansverduistering?

Een maansverduistering is een astronomisch fenomeen dat plaatsvindt wanneer de Zon, de Aarde en de Maan zich op één lijn bevinden met de Aarde in het midden. Normaal weerkaatst de maan het zonlicht terug naar de aarde maar tijdens een maansverduistering kan de maan geen zonlicht opvangen omdat de aarde in de weg staat. Het zonlicht dat zich op dat moment door de aardatmosfeer doordringt, kleurt rood waardoor op de maan een rode gloed te zien is. Maansverduisteringen doen zich enkel voor tijdens volle maan maar niet tijdens elke volle maan. De baan van de maan helt ongeveer 5,1° ten opzichte van het vlak waarin de aarde om de zon draait, ook wel de ecliptica genoemd, en hierdoor kan een maansverduistering enkel maar plaatsvinden als de maan zich in één van de twee punten bevindt waar het baanvlak de ecliptica snijdt. Zonsverduisteringen zijn maar in een klein gebied op Aarde zichtbaar maar maansverduisteringen zijn daarentegen waarneembaar vanop elke plek waar de maan te zien is. Tijdens een maansverduistering doet zich op de maan een zonsverduistering voor.

Niet alle maansverduisteringen zijn dezelfde. Er bestaan drie soorten: de totale, gedeeltelijke en de maansverduistering in de bijschaduw. Bij een totale maansverduistering is de maan volledig zichtbaar en kleurt deze rood of donkerbruin afhankelijk van de hoeveelheid stof er zich in de atmosfeer van de aarde bevindt. Tijdens dit fenomeen zal de maan door de kernschaduw (de umbra) van de aarde gaan. Wanneer deze slechts door een gedeelte van de umbra gaat, spreken we van een gedeeltelijke maansverduistering. Bij een maansverduistering in de bijschaduw (penumbra) vermindert de intensiteit van het volle maanlicht een beetje maar dit is in de praktijk nauwelijks waarneembaar. Hierdoor is een gedeeltelijke maansverduistering in de bijschaduw het minst spectaculair. 

Illustratie van een maansverduistering - Foto: NASA

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1933

Het gebeurde toen

In Rusland wordt door de Gruppa Izucheniya Reaktivnogo Dvizheniya (GIRD) de op vloeibare brandstof werkende GIRD-X raket gelanceerd die een hoogte bereikt van 80 meter. Tijdens andere testen bereiken GIRD-raketten hoogtes van enkele honderden meters. Het GIRD werd in 1931 opgericht en was 's werelds eerste professionele organisatie die zich bezighield met de ontwikkeling van raketten. Eén van de belangrijkste leden van deze organisatie was Sergey Korolev die later aan de leiding zou staan van het Russische ruimtevaartprogramma.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

NGC 3372

NGC 3372
NGC 3372 is ongetwijfeld één van de mooiste NGC-objecten en is onder amateur-astronomen ook bekend als de 'Carinanevel'. Deze prachtige, heldere emissienevel is terug te vinden in het sterrenbeeld Carina…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken