Foto: ESO/P. Horálek

Op 24 december heeft AES Andes, een dochteronderneming van het Amerikaanse energiebedrijf AES Corporation, een milieueffectrapportage aangevraagd voor een enorm nog te bouwen industrieel complex nabij de Paranal-sterrenwacht van ESO in de Chileense Atacamawoestijn. De sterrenwacht is de donkerste en helderste van alle astronomische sterrenwachten ter wereld. Het industriële megaproject is gepland op slechts 5 tot 11 kilometer van de telescopen van Paranal. De verwachting is dat het complex door lichtvervuiling onherstelbare schade zal toebrengen aan de sterrenkundige waarnemingen. Als het complex verplaatst kan worden, dan kan een van de laatste echt ongerepte waarneemlocaties op aarde worden gered.

Een onvervangbaar erfgoed voor de mensheid

Sinds de opening in 1999 heeft de Paranal-sterrenwacht, gebouwd en beheerd door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), gezorgd voor belangrijke doorbraken in de sterrenkunde, zoals het eerste beeld van een exoplaneet en de bevestiging van de versnelde uitdijing van het heelal. De Paranal-telescopen speelden ook een belangrijke rol bij de Nobelprijs voor natuurkunde in 2020 voor onderzoek naar het superzware zwarte gat in het centrum van de Melkweg. De sterrenwacht is een belangrijke aanwinst voor astronomen over de hele wereld. Dit geldt ook voor Chili zelf, waar de sterrenkundige gemeenschap de afgelopen decennia flink is gegroeid. Bovendien wordt op de nabijgelegen Cerro Armazones de Extremely Large Telescope (ELT) van ESO gebouwd, 's werelds grootste telescoop in zijn soort, een revolutionaire faciliteit die onze kennis over het heelal drastisch zal veranderen. “De nabijheid van het industriële megaproject AES Andes bij Paranal vormt een ernstig risico voor de meest ongerepte nachtelijke hemel op aarde,” benadrukt ESO's directeur-generaal Xavier Barcons. “Stofemissies tijdens de bouw, verhoogde atmosferische turbulentie en vooral lichtvervuiling zullen onherstelbare gevolgen hebben voor de mogelijkheden voor de sterrenkundige waarnemingen, waarin de regeringen van de ESO-lidstaten al miljarden euro's hebben geïnvesteerd.”

De ongekende gevolgen van een megaproject

Het project beslaat een industrieel complex van meer dan 3.000 hectare (5 bij 6 kilometer, groter dan Leiden, Kerkrade of Delft). Het omvat de bouw van een haven, ammoniak- en waterstofproductiefabrieken en duizenden productie-eenheden voor elektriciteit in de buurt van Paranal. Dankzij de stabiele atmosfeer en het ontbreken van lichtvervuiling is de Atacamawoestijn een uniek natuurlijk laboratorium voor sterrenkundig onderzoek. Deze eigenschappen zijn essentieel voor wetenschappelijke projecten die zich richten op fundamentele vragen, zoals de oorsprong en evolutie van het heelal of de zoektocht naar leven en de bewoonbaarheid van andere planeten.

Een oproep om de Chileense hemel te beschermen

“Chili, en in het bijzonder Paranal, is echt een bijzondere plek voor astronomie. De donkere hemel is een natuurlijk erfgoed dat de grenzen overstijgt en de hele mensheid ten goede komt,” zegt Itziar de Gregorio, ESO-vertegenwoordiger in Chili. “Het is cruciaal om alternatieve locaties voor het megaproject te overwegen die geen bedreiging vormen voor een van 's werelds belangrijkste sterrenkundige rijkdommen.” De verplaatsing van dit project is de enige effectieve manier om onomkeerbare schade aan de unieke hemel van Paranal te voorkomen. Deze stap zal niet alleen de toekomst van de astronomie veiligstellen, maar ook een van de laatste echt ongerepte donkere hemels op aarde beschermen.

Bron: ESO

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1968

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Maanverkenner Surveyor 7 landt succesvol op het oppervlak van de Maan. Surveyor 7 is de vijfde succesvolle lander uit het Amerikaanse Surveyor ruimteprogramma. Tijdens zijn missie stuurde het ruimtetuig meer dan 21 000 foto's naar de Aarde en worden er metingen uitgevoerd met de Alpha-Scattering Surface Analyzer en de Soil Mechanics Surface Sampler. Op 21 februari 1968 verloor NASA alle contact met Surveyor 7. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken