maandag, 24 augustus 2015 18:13

Cassini maakt laatste foto's van Dione

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
Gedetailleerde opname van het oppervlak van de Saturnusmaan Dione Gedetailleerde opname van het oppervlak van de Saturnusmaan Dione Foto: NASA

De succesvolle ruimtesonde Cassini heeft voor de laatste maal prachtige close-up opnamen gemaakt van de Saturnusmaan Dione. Twee van deze opnamen tonen veel meer details op het oppervlak van deze ijsmaan dan eerdere opnamen. Cassini is momenteel bezig met zijn laatste scheervluchten langs enkele Saturnusmanen waardoor dit de laatste beelden zijn van Dione. 

De ruimtesonde Cassini, die sinds 2003 in een baan om de planeet Saturnus vliegt, is momenteel bezig met een 'afscheidstournee' langs de manen van de prachtige planeet. Zo vloog het onbemande ruimtetuig op maandag 17 augustus 2015 op een afstand van iets minder dan 500 kilometer langs de ijsmaan Dione. Deze scheervlucht was in eerste instantie bedoeld om het zwaartekrachtveld van de maan te onderzoeken maar leverde uiteindelijk ook prachtige foto's op van Dione. Dit was, voorlopig, de laatste keer dat wetenschappers Dione van nabij konden bestuderen. In december 2011 vloog Cassini op een afstand van ongeveer 100 kilometer van het oppervlak van Dione. Deze maan heeft een diameter van 1122 kilometer en bestaat vooral uit ijs waaronder zich vermoedelijk vloeibaar water bevindt. Later dit jaar zal Cassini nog drie scheervluchten maken langs de Saturnusmaan Enceladus. Doordat deze maan ijsvulkanisme kent, zijn de scheervluchten van Cassini langs Enceladus voor wetenschappers van groot belang. Eén van de hoogtepunten wordt een scheervlucht op een afstand van slechts vijftig kilometer waarbij Cassini door een ijle pluim van ijsdeeltjes zal vliegen die door Enceladus wordt uitgestoten. In 2016 en 2017 zal Cassini ook nog enkele kleine en onregelmatig gevormde maantjes van Saturnus bezoeken zoals Daphnis, Telesto en Aegaeon. Tot op heden is over deze maantjes weinig geweten waardoor de scheervluchten van Cassini voor nieuwe belangrijke ontdekkingen kunnen zorgen. Gedurende het laatste jaar van de Cassini-missie zullen de vluchtleiders het ruimtetuig tijdens de zogeheten 'Grand Finale' door de opening die zich tussen de planeet Saturnus en zijn ringenstelsel bevindt laten vliegen. Hieronder kan u de laatste foto's zien die Cassini maakte van de Saturnusmaan Dione. 

DioneFoto: NASA

DioneFoto: NASA

DioneFoto: NASA

Dione
Foto: NASA

DioneFoto: NASA

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1935

Het gebeurde toen

De Belgische astronoom Eugène Joseph Delporte ontdekt de planetoïde 1935 SO1 die in 1981 de naam '2213 Meeus' krijgt. De naam verwijst naar de Belgische astronoom Jean Meeus die gespecialiseerd is in hemelmechanica en wiskundige astronomie.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 100

Messier 100
M100 is een prachtig spiraalvormig sterrenstelsel dat deel uitmaakt van de enorme Virgocluster van sterrenstelsels. We bekijken het object van bovenaan waardoor de spiraalstructuur zeer mooi waar te nemen is.…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

96%

Sociale netwerken