Lancering van een Falcon 9 raket.
Foto: SpaceX

Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX gaat op zondag 30 augustus 2020 opnieuw 60 Starlink satellieten in de ruimte brengen. Al deze satellieten worden gelanceerd met behulp van een Falcon 9 raket vanop het Kennedy Space Center in Florida. Starlink is het ambitieuze maar veel besproken project van SpaceX waarmee het bedrijf aan iedereen op aarde breedband internet wil aanbieden met behulp van duizenden kleine satellieten. De lancering is voorzien voor 16u12 Belgische tijd. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke lancering hier LIVE volgen! 

Volg hier LIVE de lancering:

Wat is het Starlink project?

Het ambitieuze Starlink project van het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX bestaat uit vele duizenden satellieten die op termijn breedbandinternet moeten aanbieden aan iedereen op Aarde. Al sinds 2015 speelt het bedrijf met het idee om zich te mengen in de internet-race. Toch lost SpaceX zelden informatie over zijn zogeheten 'Starlink' project dat van een ongekende grootte is in de wereld van de ruimtevaart en satelliettechnologie. Zo wil SpaceX een gigantisch netwerk van van duizenden communicatiesatellieten in een lage baan om de Aarde brengen dat er tegen 2024 moeten voor zorgen dat iedereen op Aarde, waar ook toegang heeft tot breedbandinternet. Samenhangend aan dit netwerk van vele duizenden satellieten van het Starlink project hoort ook de realisatie van een netwerk op Aarde van goedkope grondstations. Normaal wordt een communicatiesatelliet in een geostationaire baan om onze planeet gebracht op een hoogte van ongeveer 36 000 kilometer. Vanop deze locatie heeft de communicatiesatelliet evenveel tijd nodig om rond de aarde te draaien als de aarde nodig heeft om rond haar as te draaien waardoor het lijkt dat een dergelijke satelliet 'stil' hangt. Dit is de reden waarom je met een schotelantenne eenvoudig buitenlandse televisiezenders kan ontvangen. Dergelijke systemen hebben als nadeel wel dat signalen er vrij lang over doen eer ze naar en van de satelliet komen. Om dit probleem op te lossen, moet je een communicatiesatelliet in een lagere baan om de aarde brengen aangezien een kortere afstand zorgt voor een kortere responstijd. Het grote probleem dat dan opduikt is dat de satelliet in een lagere baan niet meer 'lijkt' stil te hangen maar sneller om onze planeet cirkelt. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat een communicatiesatelliet in een lage baan om de aarde slechts enkele minuten kan gebruikt worden vanop één bepaalde locatie waardoor deze een zeer beperkte dekking heeft. Net zoals de dekking voor het mobiele telefoonnetwerk voorzien wordt door de vele GSM-masten moeten ook vele communicatiesatellieten in een lage baan zorgen voor een veel ruimere dekking. Om uiteindelijk breedband internet te kunnen aanbieden aan iedereen op aarde, inclusief bergachtige en afgelegen streken, wil SpaceX vele duizenden Starlink satellieten in een lage baan om de aarde brengen. Alle Starlink satellieten worden in een lage baan om de aarde gebracht tussen de 335 en 1 325 kilometer hoogte. De eerste reeks van Starlink satellieten (1 584 satellieten) worden in een LEO (Low Earth Orbit) gebracht op een hoogte van 550 kilometer. Andere reeksen worden in iets hogere banen gebracht.

Technische gegevens Starlink satellieten

Gewicht: 250 kg
Baan om de aarde: LEO (550 km)
Ontwerp: Flat panel design
Doel: Breedband internet
Fabrikant: SpaceX
Aantal satellieten tijdens deze lancering: 60
Lanceermiddel: Falcon 9
Lanceercomplex: Kennedy Space Center


Artistieke impressie van Starlink satellieten in een baan om de aarde - Foto: SpaceX

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

In de stad Colombo, Sri Lanka, overlijdt Sir Arthur Charles Clarke. Hij schreef het boek 2001: A Space Odyssey en bedacht in 1945 het principe van de geostationaire communicatiesatelliet. Deze bijzondere baan om onze planeet is ook bekend als de 'Clarke Orbit'. Zijn bekendste boek, 2001: A Space Odyssey, werd in 1968 verfilmd en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Clarke deed op de Amerikaanse televisie samen met Walter Cronkite ook verslag van de Apollo-maanexpedities en werd in 2000 door de Britse koningin geridderd voor zijn verdiensten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken