Foto: Intuitive Machines

De 4,3 meter hoge Odysseus, gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines uit Houston, is op 22 februari 2024 tijdens de historische landing op het maanoppervlak blijkbaar op zijn kant terechtgekomen. Toch blijkt het ruimtetuig nog steeds goed te functioneren, dat liet de missieleiding van Intuitive Machines weten tijdens een persbriefing op 23 februari. 

Odysseus werd op 15 februari 2024 gelanceerd met een Falcon 9 raket van SpaceX, met aan boord van de maanlander zes NASA wetenschappelijke instrumenten en zes particuliere nuttige ladingen. De lander kwam zes dagen later aan in een baan om de maan en landde uiteindelijk op 22 februari op ongeveer 300 kilometer van de zuidpool van de maan. Het was de eerste geslaagde maanlanding door een Amerikaans ruimtetuig sinds het einde van het Apollo-tijdperk in 1972 en de allereerste door een privébedrijf.

Het missieteam moest tijdens de afdaling naar de maan echter snel denken om de landing goed te laten verlopen. Toen het tijdstip van de beoogde landing gisteren naderde, realiseerden de vluchtleiders van Odysseus zich dat de laserafstandsmeters niet goed werkten. Om toch de benodigde hoogte- en snelheidsgegevens te krijgen, maakten ze gebruik van een experimenteel NASA-instrument aan boord van Odysseus met de naam NDL ("Navigation Doppler Lidar for Precise Velocity and Range Sensing"). Het team stelde de geplande landing met twee uur uit om een reparatie uit te voeren, waarvoor ze een softwarepatch naar Odysseus moesten sturen vanuit de missiecontrole in Houston.

Hoewel ze nog bezig zijn met het analyseren van de gegevens, is het vrij duidelijk dat Odysseus niet verticaal landde zoals de bedoeling was, zeiden Altemus en Tim Crain, medeoprichter en CTO van Intuitive Machines, tijdens de briefing op 23 februari. Tijdens de laatste momenten van de afdaling zou Odysseus ongeveer 3,2 km/u in verticale richting moeten afleggen en 0 km/u horizontaal. Maar uit de gegevens blijkt dat hij in werkelijkheid ongeveer 10 km/u verticaal bewoog en 3,2 km/u horizontaal. Misschien is Odysseus tijdens het neerkomen met die afwijkende snelheden in een spleet of ander stuk maanlandschap terechtgekomen. Als gevolg daarvan "hebben we misschien het landingsgestel gebroken en zijn we zachtjes gekanteld", zei Steve Altemus.

Er zijn meer gegevens nodig voordat het team een volledige beoordeling kan maken. Sommige bijzonder onthullende informatie zou kunnen komen van een andere lading aan boord van Odysseus: EagleCam, een systeem gebouwd door studenten van Embry-Riddle Aeronautical University dat tijdens de afdaling van de lander zou worden uitgeklapt en de landing vanaf het maanoppervlak zou fotograferen. Het missieteam besloot echter om EagleCam tijdens de landing aan boord te houden vanwege de navigatieproblemen. De camera bevindt zich nog steeds aan de maanlander, maar het team is van plan om hem binnenkort uit te rollen, zodat er hopelijk een paar goede foto's van Odysseus op het maanoppervlak kunnen worden gemaakt.

Net als EagleCam lijken ook de andere instrumenten en belangrijke subsystemen van Odysseus nog steeds te functioneren, zei Altemus. De zon schijnt op de zonnepanelen en laadt de batterijen van het ruimtetuig op. De gegevens suggereren dat Odysseus neerkwam binnen enkele kilometers van zijn beoogde landingszone, een stuk relatief vlakke grond in de buurt van een krater genaamd Malapert A, voegde Altemus eraan toe. De exacte landingsplaats kan binnenkort duidelijk worden; NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter zal dit weekend foto's maken van het gebied van bovenaf, als alles volgens plan verloopt.

Bron: Space.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1961

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt een Juno II raket gelanceerd met aan boord de Amerikaanse Explorer 11 satelliet. Dit was de eerste satelliet dat werd uitgerust met een telescoop om bronnen van gammastraling waar te nemen. Explorer 11 stuurde tot 17 november 1961 data terug naar de Aarde waarna een eind kwam aan deze missie als gevolg van een probleem met de energievoorziening aan boord van het ruimtetuig. Gedurende de operationele levensduur van Explorer 11 detecteerde de satelliet 22 bronnen met gammastraling. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken