Foto: Amazon

Project Kuiper komt een stap dichter bij de uitrol van zijn volledige satellietconstellatie nu de bouw van een nieuwe satellietverwerkingsfaciliteit op het Kennedy Space Center in Florida is begonnen. De faciliteit is de laatste langetermijninvestering in Project Kuiper, een satellietnetwerk in een lage baan om de aarde dat snel en betaalbaar breedband internet zal leveren aan iedereen over de hele wereld die niet of nauwelijks van snelle internetverbindingen zijn voorzien.

De ruimte zal worden gebruikt om Kuiper-satellieten voor te bereiden en te integreren met raketten van Blue Origin en United Launch Alliance (ULA) voorafgaand aan lanceringen. De ruimte is het resultaat van een verwachte samenwerking met Space Florida's Spaceport Improvement Program - een initiatief voor investeringen om de kritieke infrastructuur van de ruimtehaven te verbeteren - en is een van de Amazon-investeringen die innovatie en banengroei in de staat Florida zullen stimuleren.

"We hebben een ambitieus plan om volgend jaar te beginnen met de grootschalige productielanceringen van Project Kuiper en de eerste pilots met klanten, en deze nieuwe faciliteit zal een cruciale rol spelen om ons te helpen die tijdlijn te halen", zegt Steve Metayer, vice president van Kuiper Production Operations. "We zijn er trots op om samen te werken met Space Florida om de groeiende ruimtevaartindustrie in Florida en elders in de Verenigde Staten te versterken en we kijken ernaar uit om meer talent toe te voegen aan ons bekwame operationele en productieteam. Deze werknemers zullen een belangrijke rol spelen in onze missie om wereldwijd tientallen miljoenen klanten te verbinden."

Project Kuiper begint eind dit jaar met de satellietproductie in een ultramoderne productiefaciliteit in Kirkland, Washington. De nieuwe satellietverwerkingsfaciliteit in Florida zal worden gebruikt om die satellietzendingen te ontvangen, de laatste voorbereidingen voor lanceringen uit te voeren, satellieten aan te sluiten op aangepaste dispensers van Beyond Gravity en de geladen dispensers te integreren met lanceervoertuigen. De 100.000 vierkante meter grote faciliteit heeft een 100 voet hoge cleanroom om ruimte te maken voor de payload fairing van nieuwe heavy-lift raketten zoals Blue Origin's New Glenn en ULA's Vulcan Centaur.

Amazon investeert 120 miljoen dollar in nieuwbouw en hoogwaardige apparatuur voor de faciliteit en creëert tot 50 nieuwe banen aan de Space Coast. Deze Project Kuiper-faciliteiten zijn essentieel voor Amazons streven om innovatie te stimuleren, prototype- en productiesatellieten te ontwerpen en ontwikkelen en onze satellieten voor te bereiden op commerciële inzet.

"De toevoeging van Amazons Project Kuiper, een faciliteit voor de verwerking van satellietlading, aan de groeiende industriële capaciteit in de commerciële ruimtevaart van de regio is een bewijs van de kracht van het opbouwen van een landelijk ecosysteem dat bedrijven ondersteunt in de hele toeleveringsketen van de lucht- en ruimtevaart. Space Florida heeft geïnvesteerd in het samenbrengen van ongeëvenaarde ervaring, ongeëvenaarde financiële middelen en een onovertroffen locatie om bedrijven mogelijkheden te bieden voor duurzame groei op de lange termijn. Sinds de begindagen van raketlanceringen en het verwerken van nuttige ladingen is er tientallen jaren geïnvesteerd in infrastructuur en kapitaal, waardoor Florida is veranderd in een wereldwijd centrum voor de lucht- en ruimtevaarteconomie. We zijn erg blij dat Project Kuiper Space Florida's lanceer- en landingsfaciliteit heeft gekozen voor deze faciliteit en we kijken ernaar uit om deel uit te maken van hun missie van wereldwijde connectiviteit," zegt Frank DiBello, president en CEO van Space Florida.

De faciliteit is ook de laatste in een reeks van Amazon-investeringen in de Amerikaanse ruimtevaart- en satellietindustrie en in de staat Florida. Amazon heeft zich verzekerd van 77 zware draagraketten om zijn satellietconstellatie in te zetten, waarvan de meeste worden geleverd door de Amerikaanse lanceerders Blue Origin en ULA, en worden gelanceerd vanaf Cape Canaveral Space Force Station in Florida.

De lanceringsovereenkomsten van Project Kuiper zullen duizenden leveranciers en hooggekwalificeerde banen in 49 staten ondersteunen, vooral in Alabama, Florida en Colorado. Onze investeringen met ULA zullen ook infrastructuur- en service-upgrades op Cape Canaveral ondersteunen, wat ten goede komt aan andere commerciële en overheidsklanten die vanaf Florida lanceren.

De infrastructuur van Project Kuiper omvat een constellatie van meer dan 3.200 satellieten in een lage baan om de aarde, betaalbare, krachtige terminals voor klanten en netwerken op de grond met Amazon Web Services. We hebben onlangs het ontwerp, de grootte en de prestatiedetails van onze drie klantterminals onthuld - de antennes die klanten van Project Kuiper zullen gebruiken om service te ontvangen. Amazon bereidt zich voor op de lancering van twee prototypesatellieten in de komende maanden om ons netwerk en onze subsystemen te testen, en we verwachten in 2024 te beginnen met de productielanceringen en vroege pilots met zakelijke klanten. Meer dan 1.400 mensen in de VS - waaronder steden als San Diego, Austin, New York City en Washington D.C. - werken aan Project Kuiper om onze klanten te ondersteunen.

Bron: Amazon

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1988

Het gebeurde toen

Een Europese Ariane 4 draagraket brengt vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana de derde Meteosat weersatelliet in de ruimte. Meteosat is de naam van een serie geosynchrone weersatellieten van de Europese ruimtevaartorganisaties ESA en EUMETSAT. De eerste Meteosat-satelliet werd in 1977 al in de ruimte gebracht en vandaag de dag worden nieuwere en modernere versies van deze weersatellieten nog steeds gebruikt. Foto: CNES

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken