Foto: Russian Ministry of Defense

Het Witte Huis bevestigde op 15 februari berichten dat Rusland bezig is met de ontwikkeling van een anti-satellietwapen en noemde het een serieuze bedreiging. De regering houdt echter vol dat het wapen nog niet operationeel is en geen dreigend gevaar vormt.

Het Witte Huis zag zich genoodzaakt om de informatie over de anti-satellietdreiging aan te pakken nadat Mike Turner, voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Huis, er op 14 februari bij president Biden publiekelijk op had aangedrongen om de informatie te derubriceren zodat de implicaties openlijk in het Congres en met Amerikaanse bondgenoten konden worden besproken. De communicatieadviseur van de president voor de nationale veiligheid, John Kirby, vertelde verslaggevers tijdens een persconferentie in het Witte Huis dat de regering deze ontwikkelingen al enkele weken volgt, maar van plan was om de informatie geheim te houden terwijl ze een strategie ontwikkelde om deze met het publiek te delen. Kirby zei dat de inlichtingengemeenschap "ernstige zorgen" heeft over het volledig vrijgeven van details in dit stadium.

Na de opmerkingen van Turner begonnen nieuwszenders echter uitgebreid te berichten over het vermeende Russische anti-satellietwapen. Deze berichtgeving zette het Witte Huis onder druk om de informatie te bevestigen. "De regering gaf gisteren geen groen licht om deze informatie openbaar te maken," zei Kirby. "We zouden uiteindelijk op een punt komen waarop we het met het Amerikaanse volk zouden kunnen delen. Maar dit is geen onmiddellijke dreiging. Het is geen actieve capaciteit die al is ingezet." "En hoewel het streven van Rusland naar dit specifieke vermogen verontrustend is, is er geen onmiddellijke bedreiging voor iemands veiligheid," zei Kirby.

Hij zei dat ambtenaren van de inlichtingendiensten hun bezorgdheid hebben geuit over het volledig vrijgeven van de informatie om bronnen en methodes te beschermen. Voor de onthulling van Turner, zei Kirby, waren er al discussies geweest over het "verlagen" van het classificatieniveau. "Helaas kwam de informatie eerder in het publieke domein terecht dan wij konden doen. Kirby ging niet verder in op de vraag of het wapen door kernenergie wordt aangedreven, zoals sommige rapporten hebben aangegeven. Hij herhaalde dat het om een anti-satelliet vermogen gaat dat nog in ontwikkeling is en dat pas in de afgelopen weken is bevestigd.

Hoewel Kirby het niet als een dreigend gevaar beschouwt, zei hij dat elke anti-satelliet mogelijkheid ongerustheid verdient, gezien de waarde van regeringssatellieten en commerciële satellieten die dagelijks in een baan om de aarde draaien. Hij benadrukte dat ook astronauten die laag in de ruimte zweven gevaar zouden kunnen lopen.

Tactiek om Congres onder druk te zetten?

Sommigen hebben gesuggereerd dat de onthulling van Rep. Turner een poging was om Republikeinen in het Congres aan te sporen om militaire hulp voor Oekraïne te steunen, die de Senaat al heeft goedgekeurd in een aanvullend financieringsvoorstel. "Degenen in het Congres die twijfels hebben over onze voortdurende steun aan Oekraïne moeten goed opletten. Rusland is een directe bedreiging voor de Verenigde Staten, zowel in de ruimte als op aarde," schreef defensieanalist Todd Harrison, senior fellow bij het American Enterprise Institute, op sociale media. "Ik vrees dat wat we nu zien een Rusland is dat zich versterkt in de ruimte", voegde Harrison eraan toe. "Het getreuzel van het Congres over de financiering van Oekraïne toont zwakte en creëert een potentiële opening voor Rusland om uit te buiten."

Onnodig alarm over 'kernwapens in de ruimte

Harrison reageerde ook op berichtgeving in de media die volgens hem onnodige paniek veroorzaakte door de dreiging te karakteriseren als een "kernwapen in de ruimte". Analisten achten dit scenario onwaarschijnlijk in vergelijking met een nucleair aangedreven satelliet met een niet-nucleair anti-satellietwapen. Kirby weigerde commentaar te geven op de details van het Russische anti-satellietwapen of op de vraag of het een kernwapen is.

Nucleair aangedreven satellieten worden al tientallen jaren gebruikt door de VS en Rusland. De technologie maakt gebruik van een kernreactor om elektriciteit op te wekken voor systemen aan boord en elektronische wapens. Volgens sommige berichten zou het Russische antisatellietvoertuig ook door kernenergie worden aangedreven, maar een elektronisch wapen zoals een stoorzender gebruiken om andere satellieten te verstoren. "Mensen lijken de verschillen tussen een kernwapen en een door kernenergie aangedreven satelliet door elkaar te halen of te verdoezelen," merkte Harrison op.

Een kernwapen in de ruimte zou een duidelijke schending zijn van het Outer Space Treaty (Ruimteverdrag), aldus Harrison. De VS en de Sovjet-Unie stemden al in 1967 in met die beperking en de landen houden zich nog steeds aan dat verdrag omdat "het afknallen van een atoombom in de ruimte een echte puinhoop creëert die satellieten zonder onderscheid treft", voegde hij eraan toe. "We weten dit omdat de VS in 1962 een atoombom van 1,4 megaton tot ontploffing brachten op 400 km hoogte. Het laadde de Van Allen stralingsgordels op en vernietigde ongeveer een derde van de satellieten in een lage baan om de aarde, waaronder de eerste satelliet van Groot-Brittannië." Maar zolang er niet meer bekend is over deze nieuwste ontwikkeling, "en gezien de geschiedenis van Rusland op het gebied van het ontwikkelen en testen van ASAT-wapens, is het zeker iets om ons zorgen over te maken," benadrukte Harrison. "Onze economie en ons leger zijn sterk afhankelijk van de ruimte, en Rusland weet dat."

Peter Garretson, een defensieconsultant en senior fellow bij de American Foreign Policy Council, is het ermee eens dat het scenario van een nucleair aangedreven ruimtewapen veel geloofwaardiger is dan dat van een echt nucleair wapen in de ruimte. "Het zou me verbazen als Rusland zo'n destabiliserende stap zou zetten," zei hij. "Niet om te zeggen dat ze dat niet zouden doen, maar we weten al een tijdje uit open bronnen dat ze nadenken over kernenergie en het ontwikkelen van een meer capabele ruimtereactor."

"En we weten dat ze geïnteresseerd zijn in elektronische oorlogsvoering en die technologie hebben ontwikkeld," zei Garretson, "dus een nucleair aangedreven elektronisch wapen lijkt me logisch."

Bron: SpaceNews.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta raket brengt de eerste Europese Meteosat weersatelliet in de ruimte. Dit was de eerste geostationaire weersatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en EUMETSAT. Deze satelliet had een diameter van 2,1 meter en had een gewicht van 280 kilogram. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken