Anatoly Berezovoy
Foto: Roscosmos

Op zaterdag 20 september 2014 is de Russische kosmonaut Anatoly Berezovoy op 72-jarige leeftijd overleden. Berezovoy was gedurende zijn carriére als kosmonaut de eerste gezagvoerder van het Russische ruimtestation Saljoet 7 en verbleef maar liefst 211 dagen in een baan om de Aarde.

Anatoly Berezovoy studeerde in 1965 af aan de militaire luchtvaartschool A.F. Masnikovin en werd in april 1970 geselecteerd als kosmonaut. Uiteindelijk zou hij nog twaalf jaar moeten wachten eer hij voor het eerst de ruimte zou ingaan. Berezovoy was tijdens zijn eerste en enige ruimtevlucht gezagvoerder over het Sojoez T-5 ruimtetuig dat op 13 mei 1982 werd gelanceerd vanop de Bajkonoer lanceerbasis. Na de geslaagde lancering koppelde het Sojoez T-5 ruimtetuig zich succesvol aan het Russische Saljoet 7 ruimtestation dat eerder in 1982 in de ruimte werd gebracht. Berezovoy, die ook gezagvoerder was over het Saljoet 7 ruimtestation, en zijn collega Valentin Lebedev verbleven vervolgens 211 dagen in een baan om de Aarde wat op dat moment goed was voor een nieuw duurrecord. Tijdens hun langdurige ruimtemissie voerden Berezovoy en Lebedev op 30 juli 1982 een ruimtewandeling uit en kregen zij het bezoek van vier Progress bevoorradingstuigen en twee bemande Sojoez ruimtetuigen. Zo kreeg Berezovoy aan boord van Saljoet 7 het bezoek van de eerste Franse ruimtevaarder Jean-Loup Chrétien en de tweede Russische kosmonaute Svetlana Savitskaya. Tijdens zijn verblijf aan boord van Saljoet 7 hield Anatoly Berezovoy ook een uitgebreid dagboek bij zodat hij zijn ruimtevaartervaringen later kon delen met zijn vrouw en twee kinderen. Op 10 december 1982 keerden Berezovoy en Lebedev uiteindelijk terug naar de Aarde met het Sojoez T-7 ruimtetuig. Ondanks het feit dat Anatoly Berezovoy nog verschillende malen reservekosmonaut was voor andere Sojoez ruimtevluchten ging hij nooit meer de ruimte in. In oktober 1992 verliet hij het Russische kosmonautenkorps waarna hij tussen 1992 en 1999 vicepresident was van de Cosmonautics Federation of Russia. Dankzij zijn geslaagde carriére als kosmonaut ontving Anatoly Berezovoy tal van Russische onderscheidingen als Hero of the Soviet Union en Order of Lenin.

Anatoly BerezovoyAnatoly Berezovoy samen met Svetlana Savitskaya aan boord van het
Saljoet 7 ruimtestation - Foto: Roscosmos

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2006

Het gebeurde toen

Lancering vanop het Uchinoura Space Center van de Japanse ASTRO-F infrarood ruimtetelescoop die ontwikkeld werd door de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA in samenwerking met Europese en Koreaanse onderzoeksinstituten. Het belangrijkste resultaat van de missie was de nieuwe hoge resolutie overzichtskaart van de hemel in het infrarode deel van het spectrum. Daarnaast werden met ASTRO-F de eerste infrarode waarnemingen van de restanten van een supernova in de Kleine Magellaanse Wolk uitgevoerd en werd de geboorte waargenomen van drie generaties sterren in de sternevel IC4954/4955 in het sterrenbeeld Vosje. Foto: JAXA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken