Op zaterdagochtend 5 november werd een internationaal team van planeetwetenschappers met grote vreugde wakker met de eerste Webb-beelden van Saturnus' grootste maan, Titan. Hoofdonderzoeker Conor Nixon en anderen van het GTO-programma 1251 (Guaranteed Time Observation) die Webb gebruiken om de atmosfeer en het klimaat van Titan te onderzoeken, beschrijven hier hun eerste reacties bij het zien van de gegevens.
NASA's James Webb ruimtetelescoop heeft zojuist een nieuwe primeur gescoord: een moleculair en chemisch profiel van de hemel van een verre wereld. Terwijl Webb en andere ruimtetelescopen, waaronder NASA's Hubble en Spitzer, eerder geïsoleerde ingrediënten van de atmosfeer van deze kokende planeet hebben onthuld, bieden de nieuwe metingen van Webb een volledig menu van atomen, moleculen en zelfs tekenen van actieve chemie en wolken.
NASA's James Webb Space Telescope heeft een weelderig, zeer gedetailleerd landschap vastgelegd van de iconische Zuilen der Schepping waar nieuwe sterren worden gevormd binnen dichte wolken van gas en stof. De driedimensionale pilaren lijken op majestueuze rotsformaties, maar zijn veel doorlaatbaarder. Deze zuilen bestaan uit koel interstellair gas en stof dat soms semi-transparant lijkt in nabij-infrarood licht.
NASA's James Webb Space Telescope heeft 5 september de eerste beelden en spectra van Mars gemaakt. De telescoop, een internationale samenwerking met ESA (European Space Agency) en CSA (Canadian Space Agency), biedt met zijn infraroodgevoeligheid een uniek perspectief op onze buurplaneet, als aanvulling op de gegevens die worden verzameld door baanraketten, zwervers en andere telescopen.
Voor het eerst hebben astronomen met behulp van NASA's James Webb-ruimtetelescoop een directe foto gemaakt van een planeet buiten ons zonnestelsel. De exoplaneet is een gasreus, wat betekent dat hij geen rotsachtig oppervlak heeft en dus niet bewoonbaar zou kunnen zijn. Het beeld, gezien door vier verschillende lichtfilters, laat zien hoe de krachtige infrarode blik van Webb gemakkelijk werelden buiten ons zonnestelsel kan vastleggen, en wijst de weg naar toekomstige waarnemingen die meer informatie dan ooit tevoren zullen onthullen over exoplaneten.
De James Webb-ruimtetelescoop heeft het eerste duidelijke bewijs voor koolstofdioxide in de atmosfeer van een planeet buiten het zonnestelsel vastgelegd. Deze waarneming van een gasreuzenplaneet die rond een zonachtige ster draait op 700 lichtjaar afstand, biedt belangrijke inzichten in de samenstelling en vorming van de planeet. De bevinding, die is geaccepteerd voor publicatie in Nature, biedt aanwijzingen dat Webb in de toekomst wellicht kooldioxide kan detecteren en meten in de dunnere atmosferen van kleinere rotsachtige planeten.
Met gigantische stormen, krachtige winden, aurora's en extreme temperatuur- en drukomstandigheden is er bij Jupiter heel wat aan de hand. NASA's James Webb-ruimtetelescoop heeft nieuwe beelden van de planeet gemaakt. Webb's Jupiter-waarnemingen zullen wetenschappers nog meer aanwijzingen geven over het innerlijke leven van Jupiter.
NASA's James Webb-ruimtetelescoop heeft in de chaos van het sterrenstelsel 'Cartwheel' gekeken en nieuwe details onthuld over stervorming en het centrale zwarte gat van het sterrenstelsel. Webb's krachtige infrarode blik heeft deze gedetailleerde afbeelding opgeleverd van het Karrewiel-stelsel en twee kleinere begeleidende sterrenstelsels tegen een achtergrond van vele andere sterrenstelsels. Deze foto geeft een nieuw beeld van hoe het Karrewiel-stelsel in de loop van miljarden jaren is veranderd.
De James Webb-ruimtetelescoop van NASA, ESA en CSA laat opkomende stellaire kraamkamers en individuele sterren in de Carinanevel zien die voorheen aan het zicht werden onttrokken. De nieuwe beelden laten zien hoe de camera's van Webb door kosmisch stof kunnen turen en nieuw licht werpen op de vorming van sterren. Objecten in de vroegste, snelle fasen van stervorming zijn moeilijk vast te leggen, maar de extreme gevoeligheid, ruimtelijke resolutie en beeldvormingscapaciteit van de James Webb Space Telescope kunnen deze ongrijpbare gebeurtenissen prachtig in kaart brengen.
We hebben er even moeten op wachten maar hier zijn ze dan eindelijk. Op 12 juli 2022 zijn de eerste foto's vrijgegeven die gemaakt zijn met de nieuwe James Webb Space Telescope. Een dag eerder, op 11 juli, had de Amerikaanse president Biden al de eer om een eerste foto aan de wereld te tonen dat meteen ook het diepste en scherpste infraroodbeeld van het verre heelal tot nu toe. De JWST werd op kerstdag 2021 de ruimte in gestuurd en legde daarna een afstand van 1,5 miljoen kilometer af waarna de ruimtetelescoop begon aan zijn eerste waarnemingen. Bekijk hier de eerste foto's!
De Oostenrijkse astronoom Johann Palisa ontdekt vanuit Wenen de 52 kilometer grote planetoïde 253 Mathilde. Deze planetoïde behoort tot het C-type en zou genoemd zijn naar de vrouw van de sterrenkundige Moritz Loewy. In juni 1997 bracht de Amerikaanse ruimtesonde NEAR Shoemaker een bezoek aan deze planetoïde. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.