Lupus - Wolf

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Sterrenbeelden aan de sterrenhemel. Foto: Babak Tafreshi

Een sterrenbeeld is een verzameling sterren die ogenschijnlijk een figuur vormen wanneer we deze sterren met denkbeeldige lijnen verbinden. Vanop aarde lijken deze sterren die een sterrenbeeld vormen dicht bij elkaar te staan maar in het heelal bevinden deze sterren zich vele licthjaren van elkaar. Sterrenbeelden hebben een rijke geschiedenis en hebben veelal namen gekregen die afkomstig zijn uit de Griekse of Romeinse mythologie of van dieren. de huidige indeling van de sterrenbeelden is voornamelijk gebaseerd op de sterrenatlas die in 1603 werd uitgegeven door de Duitse sterrenkundige Johannes Bayer. In dit artikel bespreken we het sterrenbeeld Wolf (Lupus).

Mythologie

Dit sterrenbeeld heeft geen duidelijke mythologie maar wordt vaak verbonden met de staart van koning Lycaon. In de oudheid werd er geen specifiek dier aan gekoppeld en dit werd pas gedaan tot de Latijnse vertaling van het werk van Ptolemeus er kwam waar het de wolf als dier meekreeg. Het werd niet gescheiden van Centaurus tot Hipparchus van Bithynia het noemde naar Therion (wat beest betekend) ongeveer rond 200 jaar voor christus.Voor zijn scheiding werd het gezien als een asterisme van Centaurus, en werd aanzien als een gewoon dier dat gedood werd of zou gedood worden voor Centaurus. En zo, samen met de andere sterrenbeelden in het zodiakteken van Virgo (specifiek Sagitta en Centaurus) de basis gevormd hebben van de staart van de Erymanthische Zwijn, een van de twaalf werken van Heracles.

Algemeen

Lupus is een sterrenbeeld die je kan terugvinden op het zuidelijk halfrond. Het is één van de 88 moderne sterrenbeelden en was ook een van de 48 sterrenbeelden van het Almagest van Ptolemeus. Het bevindt zich tussen de sterrenbeelden Centaurus, Scorpius, Circinus en Libra. In grootte is Lupus het 46ste sterrenbeeld.

Lupus

Aangrenzende sterrenbeelden

  • Norma
  • Scorpius
  • Circinus
  • Centaurus
  • Libra
  • Hydra

Wat zijn de belangrijkste sterren?

Lupus heeft geen extreem heldere sterren maar heeft een dertigtal sterren rond magnitude twee en drie en heeft een zestigtal sterren zwakker dan magnitude 6, inclusief een aantal binaire en meerdere sterrensystemen. Tussen de sterren die de figuur vormen van het sterrenbeeld zijn er enkele sterren die een naam hebben gekregen. De helderste is Alpha Lupi, ook gekend als 'Men', is een blauwe reus en heeft een visuele helderheid van magnitude 2,3. De ster heeft een massa van 10 zonmassa's en straalt 25 000 maal zoveel licht uit als onze ster, de Zon. Βeta Lupi draagt dan weer de naam 'Ke Kouan' en heeft een helderheid van magnitude 2,7. Deze ster heeft een massa van 8,8 maal de massa van de Zon en deze ster bevindt zich op een afstand van ongeveer 390 lichtjaar van ons. De derde helderste ster uit het sterrenbeeld Wolf is Gamma Lupi. Deze ster heeft een visuele helderheid van magnitude 2,8 en bevindt zich op een afstand van 420 lichtjaar van de Aarde. 

Welke andere objecten zijn er te vinden in Lupus?

Naar het noorden van het sterrenbeeld toe vinden we de bolvormige sterrenhopen NGC 5824 en NGC 5986 terug. Terwijl NGC 5824 een schijnbare helderheid heeft van magnitude 9 heeft NGC 5986 een helderheid van magnitude 8. Hierdoor zijn deze twee bolhopen al zichtbaar met middelgrote telescopen. Niet zo ver daar vandaan vinden we ook de donkere nevel B 228 terug. De twee open sterrenhopen, NGC 5822 en NGC 5749, bevinden zich dan weer in het zuiden van het sterrenbeeld. Op de westelijke rand van deze constellatie bevinden zich twee spiraalstelsels en de planetaire nevel IC 4406, waar zich één van de heetste sterren in bevindt die we kennen. IC 4406 bevindt zich op een afstand van 2 000 lichtjaar van de Aarde en wordt ook wel de 'Retina-nevel' genoemd. Zouden we deze nevel van boven bekijken dan zou die overeenkomen met de Ring-nevel in het sterrenbeeld Lier. Een andere planetaire nevel, NGC 5882, bevindt zich ongeveer centraal in het sterrenbeeld Wolf en dit object werd prachtig in beeld gebracht door de Hubble Space Telescope. Deze planetaire nevel heeft een schijnbare helderheid van magnitude 9,4. 

Opname van de bolvormige sterrenhoop NGC 5986 in het sterrenbeeld Wolf - Foto: NASA/ESA/Hubble Space Telescope

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.be
Sterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Meer in deze categorie: « Lynx Libra - Weegschaal »

Messier 18

Messier 18
M18 is een mooie, maar sterarme, open sterrenhoop in het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter). Deze cluster bestaat uit een 40-tal sterren met een leeftijd van ongeveer dertig miljoen jaar. Hiermee is…
Lees meer...

Dit gebeurde vandaag in 1959

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse satelliet Vanguard 3 in de ruimte gebracht. Vanguard 3 was uitgerust met een magnetometer, röntgendetectors en detectors voor het opsporen van micrometeorieten, het bestuderen van het magnetisch veld van de Aarde en het meten van effect van röntgenstraling van de zon op de dampkring. Na 83 dagen te hebben gefunctioneerd, ontving men van Vanguard 3 geen signalen meer. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken