Een mooi voorbeeld van lichtvervuiling afkomstig van een stad
Foto: LPA

Lichtvervuiling is een toestand waar de nachthemel verlicht wordt wanneer opwaarts gericht licht reflecteert op de deeltjes in de atmosfeer, zoals vochtigheid, stof of smog. In dit artikel bespreken we de gevolgen van lichtvervuiling en gaan we dieper in op wat hier aan kan gedaan worden.

Wat doet lichtvervuiling?

Lichtvervuiling zorgt ervoor dat er een gloed te zien is dat het zicht op de sterren sterk reduceert. Astronomen zijn door lichtvervuiling getroffen wanneer zij deze van hun waarnemingen moeten filteren. Om astronomen de kans te geven om een heldere hemel te blijven hebben of een heldere hemel te bekomen zijn er in België verenigingen die zich met lichthinder en lichtvervuiling bezighouden om de Melkweg terug aan het hemelfirmament te toveren. In de Verenigde Staten zijn enkele staten erin geslaagd om een wet te maken om de nachtelijke hemel te beschermen als natuurlijke bron.

Wat wordt er vandaag over lichtvervuiling gedaan?

Sommige inspanningen zullen lichthinder ongecompliceerd verminderen. Door het gebruik van schilden en kleppen op ondermeer schijnwerpers kan men opgaand licht sterk beperken. Andere pogingen zijn niet even eenvoudig als zij lijken. Bijvoorbeeld het ellimineren van licht onder een hoge hoek (boven horizontale lijn) van straatlicht zodat het licht enkel naar beneden geleid wordt, zal ervoor zorgen dat de straatlichten dichter bij elkaar zullen moeten worden geplaatst en dat het licht zal toenemen in plaats van te verminderen aangezien het licht van het terrein wordt weerspiegeld. Wanneer verlichting is gedetaïlleerd nabij een belangrijke astronomische observatiepost of nabij een relatief donker gebied, moet de lichtvervuiling verlaagd worden naar een lager niveau. In deze gevallen verwijzen we u door naar de Internationale Dark Sky Association (www.darksky.org), dit is een organisatie die opgericht is door astronomen, die deze kwestie aanspreken. In België hebben we de Werkgroep Lichthinder en Bond Beter Leefmilieu die zich hiervoor inzetten

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken