Arend van der Salm Naam: Arend van der Salm
Geboortejaar: 1967
Woonplaats: Vlaardingen
Nationaliteit: Nederland
Persoonlijke Telescoop: C9,25, astrotech 66/400, W.O 80/560 EDT, Skywachter 102/500 achromaat, C5, F6
Website: www.inhetdonker.nl

1: Waarom bent u zo geboeid door astronomie?
Als kind had ik al een fascinatie voor de sterrenhemel. En dat is eigenlijk nog steeds zo. Ik blijf me verwonderen over alles wat in dit immense heelal aanwezig is. De drang om dit alles vast te legen is er altijd geweest . Vandaar mijn liefde voor astrofotografie. Het vastleggen van objecten welke niet of nauwelijks met het blote oog of met een telescoop zichtbaar blijft enorm boeiend.

2: Wanneer kwam u met deze hobby voor het eerst in aanraking?
Rond mijn 13 de jaar. Mijn broer had een eenvoudige refractor van 40 mm. Het was een japanse achromaat en gaf een prima beeld . Toen ik hiermee eenmaal de maan en saturnus had bekeken, was ik verkocht. Ik kocht dan ook niet lang daarna de bekende 114/900 mm newton telescoop.
Door studie, vriendin en andere hobby ben ik vanaf mijn zestiende de hobby uit het oog verloren. Drie jaar geleden (ben nu 40 jaar ) heb ik de hobby weer opgepakt.

3: Wat vindt u het meest waarderend aan deze hobby?
Het maken van steeds betere opname en het samen delen van ervaringen met anderen.
Ook het technische gedeelte en de uitdaging die daar aan verbonden is, trekt mij enorm.
Aangezien ik nogal perfectionistisch ben, kan ik avonden /nachten experimenteren met mijn telescopen en kijkers om tot goede resultaten te komen. Ik kom helemaal tot rust wanneer ik s’nachts lekker in me tuintje zit. De rust en stilte om je heen is keer op keer een fijne ervaring.

4: Wat doe je als je voor de verandering je tijd eens níet aan astronomie besteed?
k ben getrouwd en heb 2 kinderen. Dus mijn gezin krijgt natuurlijk ook de nodige aandacht .
Daarnaast ben ik als zelfstandig ondernemer veel tijd kwijt aan mijn werk.

5: Wat is volgens u de grootste doorbraak of ontdekking geweest in de sterrenkunde?
Moeilijke vraag. Ik denk meerdere uitvindingen. Maar de uitvinding van de telescoop is natuurlijk wel een prima uitvinding geweest.

6: Welk advies zou u aan jongeren geven die interesse tonen in astronomie?
Koop een goede telescoop, geen rotzooi welke vaak worden aangeboden op diverse sites. Ga voor goed advies naar een telescoopzaak of leg je keuzes voor aan astroforums

Copernicus
Copernicus krater door Arend van der Salm

Astrofotografie...

7: Waar haal je het geduld vandaan voor het nemen van de foto’s en de nabewerking ervan aangezien dat veel tijd vergt?
Ik heb van nature vrij veel geduld. Ik denk ook dat dit de enige manier is om tot mooie resultaten te komen. Het nabewerken van foto’s is fantastisch. Als je een of meerdere nachten hebt gefotografeerd en je ziet uiteindelijk het resultaat op je labtop verschijnen ,is dat voor mij zeer bevredigend.

8: Zoek je echt de donkerste plaatsen op om aan astrofotografie te kunnen doen?
Natuurlijk hebben donkere plekken wel mijn voorkeur, maar dat is helaas niet altijd mogelijk. Wel probeer ik elk jaar naar een donkere plek op vakantie te gaan. Waarbij de hele uitrusting meegaat. Maar het grootste deel van mijn foto’s zijn gemaakt vanuit mijn achtertuintje in Vlaardingen

9: Wat is de mooiste foto die u ooit heeft gemaakt en van welk object was deze?
Alhoewel ik nog niet 100 procent tevreden ben over mijn resultaten, kies ik er drie uit.
T.w. de Paardenkopnevel, Messier 13 en de maankrater copernicus.

Bernard 33
Bernard 33 door Arend van der Salm

10: Is astrofotografie nu een echt dure hobby of zien we dit verkeerd?
Het ligt eraan wat je wilt bereiken. Maar wil je een hoog niveau behalen, dan is het een dure hobby.

11: Wat verkiest uw voorkeur, CCD opnames of DSLR? En met wat werkt u het liefst?
Voor “deepsky” werk ik het liefst met een gekoelde camera. Mijn voorkeur gaat hierbij uit naar een gekoelde monochrome camera. Voor maan en planeten werk ik het liefst met een monochrome CCD (web)cam.

12: Welke instrumenten voor astrofotografie raad u aan voor een beginnende astrofotograaf?
Een ccd webcam. Start met maan en planeetfotografie. Dit vergt minder van je montering en resultaten zijn al snel geboekt. Wanneer het budget het toelaat, koop dan meerdere kijkers. Een voor maan en planeten en een voor deepsky.
Je montering kan niet groot genoeg zijn (parallactisch) Een stabiele montering is de basis voor alles. Je hebt werkelijk niets aan een goede kijker die staat te wiebelen op een goedkope montering.

Messier 13
M13 door Arend van der Salm

Foto's zijn eigendom van Arend van der Salm

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

Vanop de Indiase lanceerbasis Satish Dhawan Space Centre wordt de eerste Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) raket gelanceerd met aan boord de GSAT 1 communicatiesatelliet. De GSLV is een raket die door India speciaal werd ontwikkeld om een satelliet tot in een geostationaire baan te brengen. Deze drietraps raket heeft bij zijn lancering een gewicht van 414 ton, is 50 meter lang en kan satellieten tot 2,5 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan brengen. Door een probleem met deze eerste GSLV wordt de satelliet niet in de juiste baan om de Aarde uitgezet. Foto: ISRO

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken