Deze pagina afdrukken
woensdag, 12 maart 2014 00:00

IAU neemt afstand van naamgeving Marskraters tegen betaling

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
De planeet Mars De planeet Mars Foto: IAU

De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft laten weten afstand te nemen van de nieuwste actie van het Amerikaanse bedrijf Uwingu waarbij mensen tegen betaling namen kunnen geven aan Marskraters. Volgens de IAU kunnen enkel zij officieel namen geven aan hemelobjecten en oppervlaktedetails op deze objecten.

Uwingu is een Amerikaans bedrijf dat werd opgericht door ondermeer de Amerikaanse wetenschappers Alan Stern. Via dit bedrijf kan iedereen tegen betaling namen geven aan exoplaneten en kraters op de planeet Mars. Op 26 februari 2014 lanceerde het bedrijf zijn nieuwste stunt door een actie te starten waarbij iedereen aan ongeveer 500 000 kraters op de planeet namen kan geven. De prijs voor een naam voor de kleinste Marskrater bedraagt vijf dollar. Wie zijn naam via Uwingu wil geven aan de grootste Marskraters moet daar al gauw 5 000 dollar voor betalen. Met dit geld financiert Uwingu verschillende ruimteonderzoeksprojecten. Het Nederlandse bedrijf Mars One, dat een kolonie op Mars wil stichten, heeft al laten weten de nieuwe namen van de Marskraters te gebruiken. De Internationale Astronomische Unie (IAU), dat in 1919 werd opgericht en als hoofddoel heeft de internationale samenwerking en coördinatie op astronomisch gebied te bevorderen, heeft nu in een officieel persbericht laten weten afstand te nemen van de actie om namen te geven aan Marskraters tegen betaling. De IAU, dat het bedrijf Uwingu niet vermeld in zijn persbericht, heeft een speciale werkgroep die voor de naamgeving van objecten in het zonnestelsel (en oppervlaktedetails op deze hemelobjecten) is belast met het toekennen van namen aan kraters. Vaak krijgen deze kraters namen die passen binnen een bepaald vooraf overeengekomen thema. Zo krijgen alle kraters op de planeet Mercurius namen van kunstenaars.

Het is niet de eerste maal dat de Internationale Astronomische Unie in aanvaring komt met Uwingu. Zo veroordeelde de IAU ook al de actie van Uwingu waarbij iedereen tegen betaling een naam kon geven aan een exoplaneet. Exoplaneten dragen vandaag de dag ondermeer de naam van hun bijhorende moederster met een letter beginnend vanaf de letter 'b' (bijvoorbeeld: 55 Cancri b). Uwingu wil deze werelden een 'mens-vriendelijkere' naam geven en biedt iedereen de kans om een exoplaneet een naam te geven tegen betaling. De IAU heeft laten weten niet tegen publieksparticipatie te zijn. Zo kregen de nieuwste twee maantjes van de dwergplaneet Pluto namen die gekozen werden op basis van een stemming via het internet. In tegenstelling tot Uwingu moesten deelnemers hier niet voor betalen. Uwingu zelf begrijpt de kritiek van de IAU niet aangezien Uwingu enkel maar het grote publiek op deze manier dichter bij de sterrenkunde wil brengen en geld wil inzamelen voor ruimteonderzoek. Tot op heden hebben mensen uit 78 landen al aan meer dan 7 000 kraters op de planeet Mars namen gegeven. Indien Uwingu erin slaagt om voor elke Marskrater een naam te krijgen, verdient het bedrijf hier maar liefst 10 miljoen dollar mee.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Gerelateerde items (op tag)