Deze pagina afdrukken

Centre Spatial Guyanais

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Op de voorgrond het lanceercomplex voor de kleine Vega raket Op de voorgrond het lanceercomplex voor de kleine Vega raket Foto: ESA / Arianespace

Het Centre Spatial Guyanais nabij Kourou in Frans-Guyana, Zuid-Amerika, is het belangrijkste lanceercentrum van het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Vanop deze plaats worden alle Europese Ariane raketten gelanceerd. Het complex ligt slechts 500 kilometer van de evenaar waardoor dit momenteel de meest gunstige lanceerbasis ter wereld is. Door de aardrotatie krijgt een raket bij zijn lancering vanop Kourou een extra versnelling van 500 meter per seconde.

Daarbovenop komt nog eens dat dit complex zich in een jungle-achtig gebied aan de Atlantische Oceaan bevindt waardoor er voor de inwoners van Frans-Guyana weinig of geen last is. In 1964 werd de lanceerbasis door Frankrijk opgericht en in datzelfde jaar werd de eerste Franse Veronique raket gelanceerd. Nadat de ESA in 1975 werd opgericht werd de basis opengesteld voor het lanceren van raketten die door de ESA ontwikkeld werden. De ESA betaalde de verbouwingen die nodig waren om de Ariane raketten te kunnen lanceren en op 24 december 1979 werd uiteindelijk de eerste Ariane 1 raket vanop Kourou gelanceerd. Het Centre Spatial Guyanais beschikt over verschillende lanceercomplexen en gebouwen waarin satellieten voorbereid worden op hun lancering. Vandaag de dag worden vanop het 'Ensemble de Lancement Ariane 3 (ELA 3) lanceerplatform de krachtige Ariane 5 raketten gelanceerd. In totaal heeft het Centre Spatial Guyanais een oppervlakte van 850 vierkante kilometer. De ESA betaald twee derde van jaarlijkse budget van deze lanceerbasis.

Algemene info

 Naam Centre Spatial Guyanais / Kourou
 Codenaam  
 Land  Frankrijk
 Eigenaar  Frankrijk
 Breedtegraad  5.23739°
 Lengtegraad  -52.76950°
 Hoogte  0
 Minimale inclinatie  5,0°
 Maximale inclinatie  100,0°

Lanceercomplexen

Naam lanceercomplex Raket Eerste lancering
 ELA 1  Europa / Ariane 1 / vega  05/03/1971
 ELA 2  Ariane 2 / Ariane 3 / Ariane 4  28/03/1986
 ELA 3  Ariane 5  04/06/1996
 ELS  Soyuz  2009

Foto's

KourouDe krachtige Ariane 5 raketten worden allemaal gelanceerd vanop het ELA 3 lanceercomplex op
de Kourou lanceerbasis - Foto: ESA
 
KourouHet ELA 2 lanceercomplex. Vanop deze plaats werden tientallen Ariane 4 raketten
gelanceerd - Foto: ESA.
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Gerelateerde items (op tag)