Astrowoordenboek: P

Term Omschrijving
Protoplaneet Fase in het ontstaan van een planeet waarin het object bijna zijn volledige omvang heeft bereikt.
Protoster Ster die nog in de vormingsfase verkeert
Protuberans Deze is zichtbaar boven het oppervlak van de zon, het is een lus van koeler gas die soms in naar buiten uitbarsten. Beter gekend als de zonnevlam
Pulsar Snel draaiende neutronenster die periodieke uitbarstingen van radio-energie (en soms optische energie) uitstraalt.

Dit gebeurde vandaag in 1730

Het gebeurde toen

In de Franse gemeente Badonviller wordt Charles Messier geboren. Messier was een Franse astronoom die een bekende catalogus van 110 verre objecten zoals sterrenhopen, nevels en gaswolken heeft opgesteld. De Messierobjecten zijn vandaag de dag zeer geliefde deep-sky objecten onder amateur-astronomen en astrofotografen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 94

Messier 94
M94 is een prachtig en helder spiraalstelsel in het sterrenbeeld Canes Venatici (Jachthonden). Opvallend aan dit deep-sky object is een ring van heldere jonge sterren die duidelijk zichtbaar is op…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken