Astrowoordenboek: Alles

Term Omschrijving
Tektiet glas van aardse oorsprong, en zijn genoemd naar het Griekse woord tektos wat gesmolten betekent.
Telescoop Een instrument dat grote hoeveelheden licht verzameld van een verafgelegen object en de zichtbaarheud vergroot voor het blote oog. Telescopen kunnen ook objecten vergroten die relatief dicht bij de Aarde staan.
Terminator Schaduwgrens tussen het verlichte en het donkere gedeelte van een hemellichaam
Thermonucleaire fusie De combinatie van atoomkernen op hoge temperaturen om meerdere massieve kernen te vormen met de gelijktijdige vrijgave van energie. Thermonucleaire fusie is de krachtbron van de kern van de zon.
Transit De passage van een hemelobject langsheen de meridiaan van een waarnemer; alsook de passage van een hemellichaam langsheen de schijf van een groter hemellichaam.
Troposfeer De lagere gebieden van een planetaire atmosfeer waar convectie het gas gemengd houd en een gestage verhoging van de temperatuur met de diepte. De meeste wolken bevinden zich in de troposfeer.
Uittreepupil Is het beeld dat het oculair van de inttreepupil vormt.
Ultraviolet Het deel van het spectrum met golflengten die iets korter zijn dan het blauwste zichtbare licht. Afgekort als UV
Umbra Donkere binnenste deel van de schaduw van een eclips, of het centrale deel van een zonnevlek.
Universele tijd Afgekort als UTC of UT. Is ook gekend als de Greenwich Mean Time of GMT. De universele tijd wordt door astronomen als standaard tijdmeting gebruikt.
Uurhoek Telescoop gebaseerd coördinaatsysteem die de hoek aanduid in het equatoriaal vlak van de meridiaan tot het vlak dat het hemellichaam bevat en de noordelijke en zuidelijke hemelpolen.
Vallende ster Dit zijn meteoren of oplichtende streep aan de hemel die veroorzaakt wordt door een klein object uit de ruimte die in aanraking komt met de Aardse atmosfeer en sublimeert.
Van Allen gordel Stralingszones van geladen deeltjes die de Aarde omgeeft. De vorm van de Van Allen gordel wordt bepaald door het magnetisch veld van de Aarde.
Variabele ster Ster waarvan de helderheid schijnt te veranderen, met perioden die variëren van minuten tot jaren
Veranderlijke ster Ster waarvan de helderheid schijnt te veranderen, met perioden die variëren van minuten tot jaren

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt het Saljoet 1 ruimtestation in de ruimte gebracht. Dit is 's werelds eerste ruimtestation en wordt in juni 1971 voor het eerst bewoond door de Sojoez 11 bemanning. Saljoet 1 heeft bij zijn lancering een gewicht van 18,2 ton, is 15,8 meter lang en bestaat uit vier compartimenten waarvan één dienst deed als woon- en werkruimte. Het belangrijkste doel van de Saljoet 1 was het testen van (toen) nog nooit eerder in de ruimte gebruikte systemen. Daarnaast zou het ruimtestation worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het hoofdinstrument, een telescoop, kon echter niet gebruikt worden omdat de beschermkap na de lancering niet was losgekomen. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken