Astrowoordenboek: Alles

Term Omschrijving
Spiegelkijker Telescoop waar het beeld gevormd wordt door spiegels
Spiraalstelsel Schitterende sterrenstelsels die spiraalarmen bevatten rondom een centrale zwelling. De hoofdklassen zijn Sa, Sb en Sc. Sa sterrenstelsels hebben licht gebogen spiraalarmen, Sb sterrenstelsels hebben aanzienlijke open spiraalarmen en Sc sterrenstelsels vertonen een open spiraalpatroon.
Staartster Een staartster of komeet een relatief klein object dat voornamelijk uit stof, keien en ijs bestaat. Deze draaien in een langgerekte elliptische baan om de zon. Wanneer ze dichter bij de zon komen worden ze veel helderder en kunnen we ze eenvoudig waarnemen.
Stellaire wind De uisttoot van gas van het oppervlak van een ster. Vele verschillende soorten sterren, inclusief onze zon, hebben stellaire winden. De stellaire wind van onze zon kennen we als de zonnewind.
Ster Sterren zijn grote bollen waterstof en helium in gasvorm. De zwaartekracht trekt het materiaal van een ster naar binnen en de druk van het hete gas ervan naar buiten hierdoor ontstaat er een evenwicht. In de kern van een ster ligt de energiebron, daar worden miljoenen tonnen waterstof in helium omgezet.
Sterrenbeeld 1 van de 88 sterrenbeelden van de nachtelijke hemel vb: Taurus, Perseus, Orion...
Sterrenhoop Verzameling van samenhangende sterren, we onderscheiden bolvormige sterrenhopen, open sterrenhopen en stellaire verbindingen
Sterrenstelsel Een groot systeem van meer dan 100 miljard sterren. Onze zon is een lid van de melkweg. Er zijn miljarden sterrenstelsels in het waarneembare universum. Hoe ze exact gevormd worden is een onderwerp binnen de astronomie. Sterrenstelsels worden gevonden is een variëteit aan groottes en vormen. Onze eigen melkweg is een spiraalstelsel en bevat vele miljarden sterren. Sommige sterrenstelsels zijn zo ver verwijderd dat het licht jaren nodig heeft om de Aarde te bereiken. Ze worden verdeeld in drie hoofgroepen: spiraalstelsels, elliptische stelsels en onregelmatige sterrenstelsels
Stollingsgesteente Een rots dat ooit was gesmolten
Straling Energie dat uitgestraald wordt onder de vorm van golven of deeltjjes; fotonen.
Stralingsgordel Een ringvormig gebied rond een planeet waarin elektrisch geladen deeltjes (meestal elektronen en protonen) in gevangen zitten. De deeltjes volgen een spiraalpatroon rond de richting van het magnetisch veld van de planeet. De stralingsgordel rond de Aarde kennen we als de Van Allen gordel.
Stratosfeer Het koude gebied van een planetaire atmosfeer boven de convecterende gebieden (troposfeer), meestal zonder verticale bewegingen maar af en toe horizontale straalstromen bevat.
Supernovae Explosie van een massieve ster die haar buitenste lagen wegblaast
Supernovarest Gasachtig overblijfsel van een supernova
Superreus Grootst bekende type ster

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta raket brengt de eerste Europese Meteosat weersatelliet in de ruimte. Dit was de eerste geostationaire weersatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en EUMETSAT. Deze satelliet had een diameter van 2,1 meter en had een gewicht van 280 kilogram. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken