Astrowoordenboek: Alles

Term Omschrijving
Rechte klimming Hemelcoördinaat, te vergelijken met de geografische lengte of lengtegraad op aarde. Deze term wordt afgekort door RA.
Recurrente nova Nova waarvan meer dan 1 uitbarsting is waargenomen
Reflectienevel Nevel waarvan het gas tot verlicht wordt doordat verstrooid sterrenlicht en weerkaatst wordt door de stofdeeltjes in het gas.
Reflectorkijker Telescoop waar het beeld gevormd wordt door spiegels
Refractor Telescoop waarin de beelden gevormd worden door één of meerdere lenzen.
Retrograde Net zoals de zon naar beneden beweegt ten opzichte van de sterren als de Aarde beweegt in zijn baan lijken de planeten oostwaarts ten opzichte van de sterren. Af en toe gaan de buitenplaneten ook een rare beweging maken. Over een tijdsverloop van enkele dagen kan je merken dat ze vertragen, stoppen en dan in de andere richting bewegen. Deze achterwaartse beweging gaan we retrograde beweging noemen.
Retrograde beweging Schijnbaar westwaartse beweging van een planeet, planetoïde of komeet ten opzichte van de sterren.
Roche-limiet Kortste afstand dat een hemellichaam een ander kan naderen voordat het zwakste object door de getijdeneffecten wordt doorbroken.
Rode reus Ster (grote of oranje ster) die in haar laatste fase van haar levensjaren gekomen is
Roodverschuiving Verschuiving van de spectraallijnen in het licht van een object naar het rood, veroorzaakt door de relatieve beweging tussen het object en de aarde
Rotatie De draaiing van een lichaam rond zijn as.
Satelliet We onderscheiden 2 soorten: kunstsatelliet of kunstmaan en de natuurlijke satelliet of maan. Het is een klein object dat rond een groter object draait
Scheidend vermogen Mogelijkheid van een telescoop om 2 dicht bijeen staande objecten afzonderlijk te zien.
Scheiding Bij dubbelsterren: Afstand tussen de hoofdster en de begeleider.
Schemering Periode waarbij de zon een hoogte heeft hoger dan -18°.

Dit gebeurde vandaag in 1922

Het gebeurde toen

De Belgisch-Amerikaanse astronoom George Van Biesbroeck ontdekt vanuit het Amerikaanse Wisconsin de planetoïde 990 Yerkes. Deze planetoïde zou om de 24 uur om zijn as draaien en zou een diameter hebben van ongeveer 18 kilometer. Foto: Smithsonian Institution

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken