2006

Het jaar 2006 was eerder een rustig jaar waarin veel nagedacht werd over de toekomst van de website. Veel van onze medewerkers hadden helaas geen tijd meer en bepaalde zaken raakten in het slop. Dit resulteerde ook in een bezoekersterugval. Toch bleef de site niet bij de pakken zitten en pikte het terug de draad op. Helaas met wat minder medewerkers maar dit maal met meer vertrouwen dan ooit. Begin november werd dit ook bevestigd en verschenen we terug in het magazine Clickx. Twee weken daarop kregen we nogmaals goed nieuws van hetzelfde magazine. De site wist zich voor het derde jaar op rij te nomineren voor 'Website van het jaar'.

Ondanks de tegenslagen van 2006 kregen we op vele momenten ook onverwachtse verrassingen. Blijkbaar was Spacepage nog steeds op goede weg en deed deze het toch beter dan gedacht werd. De bezoekersaantallen stegen dan ook na een dip halverwege 2006 naar 15 000 unieke bezoekers per maand (meer dan 22 000 bezoekers) in augustus. Ook de dochterpagina's kregen steeds meer bezoekers over de vloer, Astrofysica.net bereikt meer dan 60 bezoekers per dag, Poollicht.be bereikt 60 bezoekers per dag in het zonneminimum met pieken tot 120 bezoekers per dag (dankzij de meertaligheid die eind augustus werd voorgesteld) en ook LinkToSpace deed het zeer goed.

Het aantal artikelen steeg in 2006 eerst gestaag en ging merendeel over ruimtevaart. Stillaan beseften we dat sommige delen van de info verouderd waren en aan vernieuwing of uitbreiding toe waren. Dit gebeurde dan ook met de 'Maand van het zonnestelsel' en de 'Maand van het heelal.' Het aantal artikelen steeg hierdoor naar 930! Net voordat Spacepage 3 jaar werd, werden terug tal van nieuwe zaken voorgesteld op de website waaronder twee unieke projecten die Spacepage volledig zelf ontwikkelde. Het eerste project is een lanceerdatabase die alle lanceringen en vrachten omvat van de laatste 10 jaar en zal uitgebouwd worden tot alle ooit gelanceerde ruimtevaarttuigen in de database zitten. Het tweede grootschalige project is "waarnemen interactief", een applicatie boordevol handige tools voor de waarnemer met meer dan 10300 deepsky objecten, maankalenders, sterrenkaarten, ... . De bezoekersaantallen kwamen in November amper onder de 1000 bezoekers per dag te liggen waardoor Spacepage een groot maandelijks record vestigde van meer dan 20.000 unieke bezoekers!

Spacepage in beeld anno 2006

Het jaar 2006 begon met een knal, niet meteen iets nieuws op de site maar Spacepage breidde fors uit. Sinds oktober 2005 werd erover gesproken maar begin januari kwamen de eerste grote stappen naar de Spacepage Community met de verhuis van de Spacepage websites naar een nieuwe server. Dit verliep geruisloos en niemand merkte hier iets van zodat we ongestoord verder konden gaan met het uitbreiden van de Spacepage Community. Op 15 januari werd dan het startschot gegeven van de dochterpagina's:

Spacepage in 2006

De dochterpagina's hadden van in het begin al succes. Ze sloegen goed aan bij de bezoekers. Sommige dochterpagina's wisten meer dan 100 bezoekers per dag te lokken. Zelfs het aantal domeinnamen groeide fors, Spacepage was dan ook te bereiken via Spacepage.nl of Spacepage.eu, ook de dochterpagina LinkToSpace kreeg de .nl domein cadeau.

Spacepage in 2006

De website begin februari 2006; niet veel noemenswaardigs veranderd sinds 2005 maar de snelheid van de lay-out werd goed verbeterd en andere optimalisaties en kleine verbeteringen. Het aantal artikelen lag dan op 770, eind 2006 klimt dit aantal op 950!

Ondanks de goede cijfers kreeg de site een grote dip te verwerken; het werd steeds moeilijker om de site goed actief te houden, medewerkers stopten ermee wegens de weinige tijd met studies en zo geraakte de site een beetje in het slop. Na veel beraadslaging en denken gooiden we het uiteindelijk over een andere boeg. Sinds juli zochten we naar nieuwe ideeën en werd dan ook de start gegeven aan de uitbreidingen op de website. Deze werden in de week van de derde verjaardag voorgesteld aan het uitgebreide publiek waar ze goed onthaald werden. Deze zet was alvast een grote stap vooruit en bewijs dat we uit de dip geraakt zijn. Spacepage zag het wat te somber in terwijl we toch vele goede reacties te horen kregen gedurende het jaar, maar dankzij de veranderde houding konden we de activiteit een serieuze boost geven.

Een andere nieuwe zaak dat het levenslicht zag gedurende 2006 was een gloednieuw forum met een pak meer mogelijkheden. Het forum werd dan ook belangrijke plaats voor de leden waar dagelijks een pak berichten op werden geplaatst. Ook de oude galerij werd volledig vernieuwd met een nieuw systeem met meer mogelijkheden, meer dan 130 foto's werden in 2006 toegevoegd aan de nieuwe galerij.

Spacepage in 2006

De website kort na alle vernieuwingen op de website en op de derde verjaardag. De astronomiemodule werd ook goed veranderd en toonde terug het weer zoals het in begin 2005 deed. Het menu werd nu ook opgesplitst in de diverse onderwerpen: Algemeen, Informatief en Interactief. Voer genoeg om nog enkele jaren verder te kunnen...

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken