An Observer of Observatories

Geschreven door
Beoordeel dit item
(9 stemmen)
Cover 'An Observer of Observatories' Cover 'An Observer of Observatories'

De reisverslagen van enkele 18de eeuwse astronomen zoals Johann Bernoulli (1744-1801), Bengt Ferrner (1724-1802) en Joseph Lalande (1732-1807) geven een gedetailleerd beeld van de toenmalige toestand van sterrenwachten en de uitoefening van de astronomie als wetenschap.

In 1969 vonden historici van de Koninklijke bibliotheek van Kopenhagen een document dat de reis van Thomas Bugge beschreef. In 1777 werd de Deense astronoom Thomas Bugge (1740-1815) benoemd tot professor in de wiskunde en astronomie aan de Universiteit van Kopenhagen - Denemarken. Dankzij deze benoeming kon hij het bestaande observatorium op de top van de Rundetarn ( de Ronde Toren van de Trinitatis kerk van Kopenhagen ) moderniseren, en startte hij een rondreis naar Europese observatoria om meer te weten te komen over hun instrumenten en de nieuwe trends in de sterrenkunde.

Thomas Bugge hield een dagboek bij waarin hij zijn bevindingen noteerde en tevens een lijst maakte van de personen die hij onmoette, alsook van alle boeken en documenten die hij tijdens zijn reis had gekocht. Vanuit Denemarken reisde hij via Duitsland naar Nederland, post-revolutionar Frankrijk en Engeland. Bugge's dagboek bevat tientallen schetsen en tekeningen waardoor het manuscript een grote historische waarde heeft.

Naast diverse sterrenwachten bezocht Thomas Bugge telescoop bouwers zoals Jesse Ramsden (1735-1800) en Peter Dollond (1731-1821) en klok makers John Arnold (1736-1799) en Alexander Cumming (1731-1814). Na zijn rondreis paste Bugge het observatorium in Kopenhagen aan en tussen 1780-1783 maakte hij gretig gebruik van de nieuwe sterrenwacht. In 1788 werd hij verkozen als Fellow van de Royal Society in Londen.

De auteurs van dit boek hebben het originele reisverslag aangevuld met historische tekeningen van de bezochte sterrenwachten en portretten van academici en instrument-makers. Hun aandacht voor details en de vele foto's en tekeningen maken van dit reisverslag een "must have" boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de wetenschap en technologie in de 18de eeuw!

Aanvullende informatie

Titel: An Observer of Observatories
Auteur: Kurt Moller Perdersen & Peter De Clercq
Uitgever: Aarhus University Press
Pagina's: 220
ISBN: 978-8779343115
Philip Corneille

Sterrenkunde redacteur.
Fellow van de British Interplanetary Society (BIS).
Fellow of the Royal Astronomical Society (RAS).

Dit gebeurde vandaag in 1984

Het gebeurde toen

Na een geslaagde ruimtemissie die zes dagen duurde (STS-7), keert het Amerikaanse ruimteveer Challenger probleemloos terug naar de Aarde. Aan boord bevindt zich de eerste Amerikaanse astronaute Sally Ride. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 75

Messier 75
M75, ook gekend als NGC 6864, is een bolvormige sterrenhoop dat zich aan de rand van het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter) bevindt. Met zijn afstand van 67 500 lichtjaar is deze…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

89%

Sociale netwerken