vrijdag, 13 april 2012 09:39

Wat valt er aan de sterrenhemel te zien in april 2012? Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
Waarnemen Waarnemen Foto: International Astronomical Union

April 2012 is voor amateur-sterrenkundigen en liefhebbers van hemelverschijnselen opnieuw een interessante maand. Zo staat de prachtige planeet Saturnus op 15 april 2012 in oppositie met de Zon. Dit wil zeggen dat deze planeet dan diametraal tegenover de Zon aan de hemel staat waardoor Saturnus heel de nacht zichtbaar is.

De prachtige planeet met haar fascinerend ringenstelsel bevindt zich op 15 april 6° of 5° van de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Saturnus is zeer goed waar te nemen met een kleine telescoop is dan ook een zeer geliefd object bij astrofotografen (zie het Spacepage forum). Een andere planeet uit ons zonnestelsel, Venus, zorgt op 3 april 2012 voor een bijzonder spektakel. Op die dag bevindt de heldere planeet zich, vanop Aarde gezien, in de bekende open sterrenhoop M45. Deze sterrenhoop, beter gekend onder de naam 'Pleiaden', bevindt zich in het sterrenbeeld Stier en bestaat uit zeven heldere sterren. Deze bedekking is 's avonds omstreeks 20u45 Belgische tijd perfect waar te nemen met een binoculair of met een kleine telescoop. Venus blijft april domineren aangezien deze heldere planeet 's avonds in het noordwesten zeer goed te zien is. Liefhebbers van meteoren zullen in april 2012 ook zeker niet teleurgesteld worden. Zo vindt op zondag 22 april het maximum plaats van de Lyriden meteorenzwerm. De radiant van deze zwerm (schijnbaar punt van waaruit de meteoren lijken te komen) staat rond 06u00 Belgische tijd op zijn hoogtse punt aan de hemel, op ongeveer 71° boven de horizon in het sterrenbeeld Lier. Aangezien de Maan niet stoort (Volle Maan op 6 april 2012), moeten de Lyriden meteoren dit jaar bij helder weer zeer goed waar te nemen zijn. Onder ideale omstandigheden zijn er tot dertien meteoren per uur te zien die vaak zeer snel en helder zijn. Om meteoren waar te nemen heb je geen apparatuur nodig. Hiervoor heb je enkel een paar goede ogen nodig, een beetje geduld, een ligstoel en een heldere hemel. De meer ervaren amateur-sterrenkundigen en waarnemers kunnen in april 2012 eens op zoek gaan naar de prachtige deep-sky objecten Messier 27 en Messier 31. M27 is de bekende planetaire nevel in het sterrenbeeld Vosje en M31 kennen we beter als het spiraalvormige Andromeda sterrenstelsel. Ook de open sterrenhopen Messier 35 en Messier 36 in de sterrenbeelden Tweelingen en Voerman zijn in april 2012 zeer goed waar te nemen.

Discussieer hier mee over dit onderwerp op het Spacepage-forum!

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Vega 2 vliegt op een afstand van 8 030 kilometer langs de kern van de komeet Halley. Vega 2 stuurt meer dan 700 foto's van de komeet terug naar de Aarde waarvan veel foto's een hogere resolutie hebben dan de beelden afkomstig van Vega 1. De instrumenten aan boord van Vega 2 onderzochten nauwkeurig de kern van de komeet alsook de coma en de staart. Op 24 maart 1987 raakt men uiteindelijk het contact kwijt met Vega 2. Het ruimtetuig draait vandaag nog steeds in een baan om de Zon. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 43

Messier 43
M43 maakt deel uit van de bekende Orionnevel (M42) maar wordt er visueel van gescheiden door enkele donkere nevels. Deze nevel omringd de jonge veranderlijke ster NU Orionis, dat M43…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

26%

Sociale netwerken