donderdag, 16 januari 2014 12:22

John Dobson overleden Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
John Dobson John Dobson Foto: Julie Sparenberg

Op 15 januari 2014 werd bekend dat John Dobson op 98-jarige leeftijd is overleden. John Dobson, die jarenlang leefde als monnik, is de uitvinder van de naar hem genoemde 'Dobson-telescoop' die gekend is om zijn eenvoud, lage prijsklasse en populariteit.

Ondanks zijn overlijden zal de naam 'Dobson' nog zeer lang worden uitgesproken onder amateur-astronomen. De 'Dobson-telescoop' is vandaag de dag één van de meest verkochte en gebruikte soort van telescopen. Dit type telescoop rust op het principe van de Dobsonmontering dat ervoor zorgde dat grote spiegeltelescopen betaalbaar werden. Zo is de Dobsonmontering een zeer vereenvoudigde versie van de azimutale montering dat bestaat uit een compacte constructie waardoor dit type zeer geliefd is bij amateur-astronomen. In de jaren '60 werd de Dobsonmontering ontwikkeld door John Dobson die later ook mede-oprichter was van de 'Sidewalk Astronomers'. Dit was een groep amateur-astronomen die hun telescopen opstelden op het trottoir zodat elke voorbijganger kennis kon maken met de pracht van het heelal. Het grote succes achter de Dobson-telescoop is het feit dat deze vrij eenvoudig kunnen worden vervaardigd. Ze zijn ook makkelijk te verplaatsen en kunnen zeer snel worden opgesteld. Al deze positieve eigenschappen zorgden ervoor dat er vandaag de dag Dobson-telescopen worden gemaakt in allerhande formaten en dat ze wereldwijd in grote getallen opduiken tijdens zogenaamde 'star party's' of sterrenkijkdagen.

John Dobson, die in 1940 een tijdje leefde in een klooster en zich in 1944 aansloot bij de Ramakrishna-orde als monnik, was de laatste jaren wereldwijd een geliefd persoon tijdens telescoopbijeenkomsten en andere sterrenkundige evenementen. Doordat hij 23 jaar lang leefde als monnik in San Francisco had hij in de jaren '60 de financiële middelen niet om een telescoop te kopen. Hierdoor was hij verplicht zelf een telescoop te bouwen met eenvoudige middelen. Zijn grote interesse in sterrenkunde en zijn astronomische waarnemingen werden uiteindelijk door zijn kloosterorde steeds minder op prijs gesteld waardoor hij in 1967 uittrad. Hierna legde hij zich volledig toe op het bouwen van telescopen en het waarnemen. Ondanks zijn populariteit was John Dobson soms ook een omstreden figuur. Zo was een verklaard tegenstander van de tegenwoordig geaccepteerde oerknaltheorie en hij er van overtuigd dat het universum een goddelijke oorsprong heeft.

Cygnus CRS Orb-1 Een voorbeeld van een Dobson-telescoop - Foto: Meade

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

De Verenigde Staten brengen de Ranger 3 ruimtesonde in de ruimte. Het doel van deze missie was om informatie over mogelijke landingsplaatsen te verzamelen ten behoeve van bemande maanlandingen in het kader van het aankomende Apolloprogramma. Enkele dagen na de lancering passeerde Ranger 3 omwille van een technisch probleem de Maan op een afstand van 36 808 km en kwam vervolgens in een heliocentrische baan terecht. Door een storing in het geleidingssysteem van de Agena-raket kreeg Ranger 3 een dusdanig hoge snelheid dat NASA een ontmoeting met de Maan kon vergeten. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 404

NGC 404
NGC 404 is een klein lensvormig sterrenstelseltje in het sterrenbeeld Andromeda van magnitude 10.3. Hoewel NGC 404 4.3 bij 3.9' meet, krijgt het sterrenstelsel niet de aandacht die het verdient.…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

11%

Sociale netwerken