Foto: NASA

Het Space Weather Prediction Center (SWPC) van het Amerikaanse meteorologisch agentschap NOAA heeft een herziene voorspelling uitgegeven voor de zonneactiviteit tijdens zonnecyclus 25. De conclusie is dat de zonneactiviteit sneller zal toenemen en op een hoger niveau zal pieken dan een panel van experts in december 2019 eerst had voorspeld. Volgens de bijgewerkte voorspelling zal zonnecyclus 25 nu pieken tussen januari en oktober van 2024, met een maximaal zonnevlekkengetal tussen 137 en 173. De voorspelling markeert het debuut van SWPC's experimentele Updated Solar Cycle Prediction Product op de Space Weather Prediction Testbed website.

De website biedt partners en klanten van het SWPC de mogelijkheid om feedback te geven op het product voordat het volledig wordt geïntegreerd in de activiteiten van het SWPC. Gedurende deze periode zal het product maandelijks worden bijgewerkt om een nauwkeurige, actuele voorspelling te geven voor het verloop van zonnecyclus 25, die in 2019 begon.

Mark Miesch, een CIRES-wetenschapper die de leiding heeft over de zonnecyclus bij SWPC, zei dat de voorspelling voor cyclus 25 sinds de publicatie in 2019 niet meer was bijgewerkt en niet meer betrouwbaar genoeg is voor de klanten van SWPC, van wie velen hun activiteiten jaren van tevoren plannen. "We verwachten dat onze nieuwe experimentele voorspelling veel nauwkeuriger zal zijn dan de voorspelling van het panel voor 2019 en, in tegenstelling tot eerdere voorspellingen van zonnecycli, zal deze continu maandelijks worden bijgewerkt naarmate nieuwe zonnevlekkenwaarnemingen beschikbaar komen," zei Miesch. "Het is een behoorlijk significante verandering."

Geen twee zonnecycli zijn hetzelfde, voegde Miesch eraan toe. De magnetische variabiliteit van de zon, hier gemeten aan de hand van het aantal zonnevlekken, regelt de frequentie en de ernst van ruimteweerevenementen en -gevaren, die het elektriciteitsnet kunnen verstoren, GPS-signalen kunnen aantasten, de baanweerstand van satellieten kunnen verhogen en stralingsgevaar kunnen opleveren voor vliegtuigbemanningen en astronauten. Sterkere zonnecycli produceren meer zonnestormen met een grotere intensiteit en vormen daarom een groter gevaar voor deze kritieke technologieën en diensten.

Het panel uit 2019, bijeengeroepen door NOAA, NASA en de International Space Environment Services (ISES), voorspelde dat zonnecyclus 25, na een relatief zwakke zonnecyclus 24, ook zwak zou zijn, met een piek in juli 2025 bij een maximaal zonnevlekkengetal van 115. Zonnecyclus 24 was de zwakste cyclus in 100 jaar met een zonnevlekkenaantal dat piekte op 116 voor de zonnecyclus, ver onder het gemiddelde, dat 179 is. NOAA's nieuwe voorspelling, hoewel groter dan de voorspelling van het panel en groter dan Cyclus 24, zou de sterkte van Zonnecyclus 25 nog steeds onder het gemiddelde maken.

Het vroegere maximum in de nieuwe voorspelling gaat hand in hand met de grotere amplitude, omdat van sterke cycli bekend is dat ze sneller stijgen en eerder een piek bereiken. Het is ook goed nieuws voor hemelbekijkers; het betekent dat de totale zonsverduistering die op 8 april 2024 vanuit de VS zichtbaar zal zijn, dicht bij het maximum van de cyclus zal plaatsvinden. De zon kan een mooie show geven, met een bijzonder indrukwekkende corona - de uitgebreide buitenste atmosfeer van de zon die alleen zichtbaar is tijdens een eclips.

Zelfs kleine ruimteweerevenementen kunnen grote gevolgen hebben. Na een succesvolle lancering vanaf Cape Canaveral, Florida begin februari 2022, zorgden kleine geomagnetische stormen ervoor dat 38 van de 49 SpaceX Starlink satellieten hun uiteindelijke baan niet bereikten en in plaats daarvan opbrandden tijdens een ongeplande terugkeer in de atmosfeer van de aarde. Hoewel SWPC de ruimteweerstorm nauwkeurig voorspelde, bleek uit een analyse van NOAA, CIRES en Starlink wetenschappers, gepubliceerd in het AGU tijdschrift Space Weather, dat verbeterde waarnemingen en voorspellingen voor kleine ruimteweerevenementen in de toekomst satellietverliezen zouden helpen voorkomen.

Het nieuwe voorspellingsproduct voor de zonnecyclus van SWPC werd aangekondigd tijdens de Satellite Environment Testbed Exercise die van 25 tot 27 oktober werd gehouden in Boulder, Colorado. Bedreigingen door ruimteweer, waaronder satellietweerstand en energetische deeltjes, staan centraal tijdens een oefening en paneldiscussie op het evenement.

NOAA testbeds bieden een beproefde manier voor onderzoekers, voorspellers en eindgebruikers om samen te werken om geavanceerde technologieën en toepassingen zo snel mogelijk naar operationele platforms te brengen. Het biedt ook de mogelijkheid om nieuwe ontwikkelingen te stimuleren en te strategiseren ten behoeve van het publiek. NOAA heeft momenteel 12 verschillende testbeds voor toepassingen gericht op gevaarlijk weer, klimaat, het Noordpoolgebied, luchtvaart, hydrometeorologie en meer. De Space Weather Prediction Testbed van SWPC is de laatste die in gebruik is genomen. NOAA's Global Systems Laboratory bouwt een testbed voor brandweersystemen in Boulder dat dit jaar zal beginnen met het testen van nieuwe toepassingen voor brandweersystemen. SWPC, een divisie van de National Weather Service, is de nationale civiele autoriteit voor ruimteweerwaarschuwingen, -waarschuwingen en -adviezen.

Bron: NOAA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronaut Neil Armstrong zet als eerste mens voet op de Maan. Nadat hij zijn eerste voet op de Maan heeft gezet, spreekt hij de legendarische woorden uit "That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind". Op dat moment volgden honderden miljoenen mensen op Aarde deze historische gebeurtenis via radio of televisie. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken