De ruimtesonde New Horizons ondervond op 4 juli een anomalie in de boordcomputer waardoor het contact met de Aarde verbroken werd. Communicatie werd intussen hersteld en de sonde verkeert nog in goede conditie.

Tijdens het verlies van de communicatie herkende de autonome automatische piloot een probleem en, zoals het werd voorgeprogrammeerd voor zo'n situaties, schakelde het de hoofdcomputer uit en schakelde het over naar de backup computer. Vervolgens werd de ruimtesonde in "veilige modus" gebracht en kreeg de backup computer instructies om de communicatie met de Aarde te herstellen. De New Horizons ruimtesonde verstuurde dan telemetrie data om de wetenschappers te helpen om de oorzaak van de anomalie te vinden.

Een "New Horizons Anomaly Review Board" werd opgericht om het probleem te onderzoeken en een herstelplan op te maken om zo terug op het originele vluchtplan terug te schakelen. Gezien de communicatie van de Aarde naar de ruimtesonde zo'n 9 uur duurt (de sonde bevindt zich dan ook op 4,9 biljoen kilometer van de Aarde), wordt een volledig herstel pas mogelijk na enkele dagen. Daardoor zal New Horizons ook geen wetenschappelijke data kunnen verzamelen.

Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt het Saljoet 1 ruimtestation in de ruimte gebracht. Dit is 's werelds eerste ruimtestation en wordt in juni 1971 voor het eerst bewoond door de Sojoez 11 bemanning. Saljoet 1 heeft bij zijn lancering een gewicht van 18,2 ton, is 15,8 meter lang en bestaat uit vier compartimenten waarvan één dienst deed als woon- en werkruimte. Het belangrijkste doel van de Saljoet 1 was het testen van (toen) nog nooit eerder in de ruimte gebruikte systemen. Daarnaast zou het ruimtestation worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het hoofdinstrument, een telescoop, kon echter niet gebruikt worden omdat de beschermkap na de lancering niet was losgekomen. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken