vrijdag, 28 september 2012 10:03

Curiosity ontdekt sporen van snelstromende rivier op Mars

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Marsrover Curiosity Marsrover Curiosity Foto: NASA

De Amerikaanse Marsrover Curiosity heeft foto's naar de Aarde gestuurd waarop te zien is dat er ooit water is geweest op Mars. Wetenschappers weten al een tijdje dat Mars ooit water heeft gehad maar dankzij de nieuwe foto's van Curiosity weet men nu dat er zich op Mars een vrij diepe, snelstromende rivier bevond.

Wetenschappers ontdekten de sporen van de rivier doordat Curiosity enkele bijzondere steenformaties fotografeerde. Op deze opnamen waren afgeronde en samengeklitte steentjes te zien. Ook zaten er in bepaalde rotsblokken steentjes 'ingemetseld'. Deze steentjes zijn volgens geologen door water getransporteerd en afgesleten. Door hun omvang zijn de wetenschappers er vrij zeker van dat wind deze steentjes niet heeft kunnen verplaatsen. De wetenschappers hebben de foto's van de steentjes ook met foto's van gelijkaardige stenen op Aarde vergeleken waardoor men vrij zeker is dat water de steentjes moet hebben verplaatst. Door de vorm en de grootte van de steentjes op Mars te bestuderen, concluderen geologen dat het water tussen enkel- en dijbeenhoogte hoog stond en een snelheid had van ongeveer een meter per seconde.

Steentjes op MarsLinks de steentjes op Mars en rechts hetzelfde type steentjes op Aarde - Foto: NASA / JPL

Eerder ontdekten ruimtetuigen vanuit een baan om Mars dat er ooit water is geweest op de 'rode planeet' maar het is nu effectief de eerste maal dat er daadwerkelijk bewijs geleverd wordt voor de aanwezigheid van stromende rivieren op Mars. De Marsrover Curiosity, die in augustus landde op Mars, is onderweg naar Glenelg. Dit is een plaats waar drie soorten elkaar ontmoeten waardoor dit voor wetenschappers een zeer interessante omgeving is. Curiosity werd naar Mars gestuurd om te onderzoeken of deze planeet ooit leven heeft gekend. 

 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1935

Het gebeurde toen

De Belgische astronoom Eugène Joseph Delporte ontdekt de planetoïde 1935 SO1 die in 1981 de naam '2213 Meeus' krijgt. De naam verwijst naar de Belgische astronoom Jean Meeus die gespecialiseerd is in hemelmechanica en wiskundige astronomie.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 85

Messier 85
M85 is het meest noordelijke lid uit de bekende Virgocluster van sterrenstelsels. Dit object is een lenticulair sterrenstelsel van het type S0 en lijkt hard op M84. Opvallend is dat…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

96%

Sociale netwerken