Marsoppervlak
Foto: NASA

Het gaat goed met de Amerikaanse Marsrover Curiosity die op 6 augustus 2012 een zachte landing maakte op het Marsoppervlak. Het gaat zelfs zo goed met de rover dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een eerste bestemming voor Curiosity heeft gekozen. Het 'laboratorium op wielen' gaat voor zijn eerste trip een reis maken over het verlaten Marsoppervlak naar Glenelg. Deze plek bevindt zich ongeveer 400 meter van de landingsplaats van Curiosity en werd door wetenschappers gekozen omdat hier drie soorten geologisch terrein bij elkaar komen.

Alvorens Curiosity zal beginnen aan zijn eerste reis wil NASA het ChemCam-instrument uitvoerig testen. Dit instrument beschikt over een laser dat een brokje steen of rots tot op zeven meter afstand kan verdampen. De laser kan een stuk rots of gesteente plaatselijk verhitten tot een temperatuur van 30 000 graden Celsius. Tijdens het verdampen verandert de steen of de rots in heet plasma en straalt deze licht uit dat door een spectrometer opgevangen wordt. Door dit licht te analyseren, kan ChemCam de chemische samenstelling van de mineralen van de steen/rots achterhalen. Eenmaal men de samenstelling kent, zal het instrument op zoek gaan naar stoffen die de basis vormen voor leven zoals waterstof, koolstof en zuurstof. Naast het ChemCam-instrument wil men de komende dagen ook de vier stuurbare wielen van Curiosity testen waarna het tuig uiteindelijk kan starten aan zijn eerste reis op Mars.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Charles T. Kowal ontdekt vanop het Mount Palomar Observatory de Jupitermaan Leda. Deze kleine maan heeft een lage dichtheid en draait in een vreemde baan om de planeet wat er op wijst dat Leda geen natuurlijke maan van Jupiter is maar een ingevangen planetoïde.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken