maandag, 06 augustus 2012 07:49

Curiosity is op Mars (Update) Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(5 stemmen)
Curiosity Curiosity Foto: NASA / JPL

De Amerikaanse Marsrover Curiosity is met succes op het oppervlak van Mars geland. Na een vlucht van 8 maanden en een afstand van ongeveer 567 miljoen kilometer werd de 900 kilogram zware Marsrover op maandag 6 augustus rond 07u30 Belgische tijd tot op het oppervlak van de 'rode planeet' gebracht. Dit was al de vierde maal dat de Verenigde Staten een rover tot op het Marsoppervlak brachten.

De manier van landen was vrij omstreden aangezien de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA voor het eerst gebruik maakte van een luchtkraan die de 1,9 miljard euro dure rover veilig tot op Mars moest brengen. Bij vorige Marsrovers maakte men gebruik van luchtkussens maar omdat Curiosity de zwaarste en grootste Marsrover is die ooit gebouwd werd, moest NASA op zoek gaan naar een andere techniek. De afdaling in de ijle Marsatmosfeer en landing tot op het Marsoppervlak duurden uiteindelijk slechts zeven minuten. Doordat communicatiesignalen, afkomstig van Mars, er echter veertien minuten over doen om de Aarde te bereiken, kon de landing niet rechtstreeks gevolgd worden in het vluchtleidingscentrum en verliep het landingsproces volledig automatisch. Meteen na het eerste bericht over de geslaagde landing kregen de vluchtleiders ook al de eerste foto's te zien die Curiosity maakte van het Marsoppervlak (zie foto's onderaan dit bericht). Curiosity, die de omvang heeft van een kleine auto, landde op Mars in de Gale krater die zich iets ten zuiden van de Marsevenaar bevindt. In deze 154 kilometer grote krater ontdekten eerdere Marsverkenners sporen van water. Daarnaast bevindt zich in de Gale krater een vijf kilometer hoge berg die zou gevormd zijn door afzettingen van stromend water. Het is nu de bedoeling dat Curiosity een deel van de berg zal verkennen om op deze manier meer te leren over de geologische geschiedenis van Mars. Curiosity is een rijdend laboratorium uitgerust met tien gesofisticeerde wetenschappelijke instrumenten dat twee jaar lang ondermeer de samenstelling van het Marsoppervlak zal onderzoeken. Wetenschappers hopen met Curiosity een antwoord te vinden op de vraag of Mars ooit een geschikte planeet is geweest voor leven. De landing van Curiosity werd wereldwijd massaal gevolgd via allerlei websites en sociale netwerksites.

Curiosity op Mars

Media

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1935

Het gebeurde toen

De Belgische astronoom Eugène Joseph Delporte ontdekt de planetoïde 1935 SO1 die in 1981 de naam '2213 Meeus' krijgt. De naam verwijst naar de Belgische astronoom Jean Meeus die gespecialiseerd is in hemelmechanica en wiskundige astronomie.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 32

Messier 32
M32 is één van de satellietstelsels van het bekende sterrenstelsel M31, net zoals M110, NGC 185 en NGC 147. Deze twee laatste zijn moeilijk te vinden en bevinden zich ver…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

96%

Sociale netwerken